S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 49 Kč (2 EUR)
skladem
Cena 81 Kč (3 EUR)
na dotaz

Top produkt

Cena 85 Kč (3 EUR)
na dotaz
Cena 129 Kč (5 EUR)
na dotaz
Cena 399 Kč (16 EUR)
skladem

»
Živá strava – Demi Moore jde příkladem

Živá strava se nejčastěji pojí s krásnou herečkou Demi Mooreovou, která na ní nedá dopustit. Je dieta živé stravy tajemství jejího mládí a skvělé postavy? V čem živí strava spočívá? Vše vám prozradíme!

Věřili byste, že této tmavovlasé divě, která jak se zdá, se rozhodla jít proti času a s každým rokem krásní, táhne na padesát! Jak je to možné? Plastické operace, vlastní přičinění, či mladý milenec? Pravdu najdeme uprostřed. Demi Mooreová (49) si vedle svého o šestnáct let mladšího manžela, amerického herce Asthona Kutchera, určitě chce připadat co nejlépe. Dává si záležet na vizáži, ale ještě více na postavě, kterou by jí mohla závidět i leckterá dvacítka. Demi je na sebe přísná a nedá dopustit na dietu živé stravy. O co se tedy jedná? Jaká plus a mínus by mohla přinést i vám?

Konzumace živé neboli syrové stravy je založena na dvou stěžejních myšlenkách. První důvod k volbě syrové stravy je ten, že syrová zelenina, ovoce, i oříšky a další plodiny obsahují nejvíce vitamínů za syrového stavu. Druhý důvodem, proč se lidi rozhodnou pro tuto dietu je fakt, že tepelnou úpravou se většina tělu prospěšných látek zničí. Z toho vychází i první zásadní pravidlo: v této dietě nenajdete žádnou potravinu, která by prošla tepelnou úpravou nad 40 stupňů Celsia.

 

Živá strava - syrový styl života!

Živá strava účinně pomůže s hubnutí a vyléčit, či předejít můžete všem civilizačním onemocněním. Odpustit si musíte veškeré maso, pečivo, mléko, sušenky asi téměř vše na, na co jste v běžném životě zvyklá. Vitariáni (skalní nadšenci živé stravy) se stravují syrovým ovocem, zeleninou, naklíčenými obilovinami a luštěninami, ořechy a zeleninovými šťávami.
Vařením totiž zničíte až 80 procent vitamínů a bílkovin.

Doktor Robert Young přišel s tím, že živá strava je organismu daleko prospěšnější. Dostáváte do sebe živiny v přirozené podobě. Názor odborníků se však na tuto věc liší. Ti co jsou proti, souhlasí s tím, že vařením, pečení a smažením se hodnotné živiny téměř všechny zničí, ale zase tepelně upravená strava pomáhá organismu s trávením.

Herečka Demi Mooreová na živou stravu nedá dopustit a kombinuje stovky existujících druhů zeleniny a ovoce, které se na světě vyskytují. My můžeme konstatovat jen fakt, že její postava a mladistvý vzhled je opravdu záviděníhodná!

 

Zdroj: www.doma.nova.cz

květen 2011

Začátky se syrovou stravou

Prvních několik dní a možná i týdnů po zahájení konzumace syrové stravy můžeme trochu tápat v tom, co je pro nás nejlepší. Zde vám předkládám několik tipů a zajímavých informací.

Nejčastější chybou je málo zkonzumovaných potravin. Zjistíme, že k nasycení je třeba velké množství ovoce a zeleniny. Tato potřeba se ale po několika dnech snížía ustálí. Do té doby je ale velmi důležité zbytečně nehladovět a opravdu dostatečně jíst.

Je potřeba konzumovat větší porce, než jste byli doposud zvyklí. Je důležité zahrnout do jídelníčku dostatečné množství ovoce. Pouze zelenina nám neposkytne dostatečné množství energie. V olejích, semenech a ořechách je sice velké množství energie, ale příliš koncentrované v tucích, není proto vhodné jich konzumovat příliš najednou. Kdykoli se cítíte hladoví, dejte si tolik ovoce, kolik uznáte za vhodné, nemusíte mít obavy, že byste se přejídali. Experimentujte.

Nemusíte mít obavu, že byste při velikém přísunu ovoce jedli více, než je nutné. Vyhneme se zbytečné společné konzumaci ovoce a tuků (ořechy, semínka). Rovněž se nemusíme obávat, že bychom neměli dostatečný přísun bílkovin.

 

Obsah živin v ovoci je v průměru - asi 90% sacharidů a 5% bílkovin a 5% tuku. Ovoce nám poskytuje perfektní poměr bílkovin.


Zelenina obsahuje v průměru 70% sacharidů, 20% bílkovin a 10% tuku. Mateřské mléko obsahuje 6% bílkovin a přestože kojenec potřebuje více bílkovin pro stavbu svého těla, než dospělí, je tento poměr bílkovin naprosto dostačující.

Pouze strava není vše. Důležitý je dostatek kvalitního spánku (všeobecně na živé stravě potřeba spánku ubývá. V začátcích však může být potřeba spánku zvýšená v závislosti na tom, jak se tělo regeneruje a zbavuje odpadních látek a toxinů).

Důležité je i cvičení, které se pro vás v ideálním případě stane běžnou součástí života. Pohyb na čerstvém vzduchu a na sluníčku i v méně příznivém počasí nás potěší na těle i na duši.

 

Raw food není životním stylem jako takovým. Syrová strava je přirozená. Není to dietetický směr ani styl, ale návrat ke kořenům a k tomu, co pro nás bylo kdysi zcela samozřejmé.

 

Autor: Nikol Jelínková, www-ziva-strava-obchod.cz

Superfoods - bio chlorella

Super foods jsou velice výživné potraviny. Jsou výbornou alternativou k různým chemickým doplňkům a vitamínům. Tyto potraviny jsou nabité přírodními vitamíny a minerály a mají velice blahodárné účinky na organismus. Velice vhodné jsou pro vita sportovce a aktivně žijící lidi, kteří potřebují rychle doplnit energii nebo se připravují na výjimečné výkony.

 

Bio chlorela je

- potravina budoucnosti

- nejbohatší zdroj chlorofylu na naší planetě

- zelená sladkovodní řasa z BIO vodního pěstitelství s bio certifikátem dle přísných norem

- jedno-buněčná zelená řasa, skládající se až z 60% z vysoce kvalitního rostlinného proteinu

- obsahuje mnoho esenciálních vitamínů, minerálů a stopy základních a druhotných rostlinných substancí

- vyniká svými detoxikačními schopnostmi, tzn. že neutralizuje nebo odbourává jedovaté látky z těla, obzvláště těžké kovy, čímž pomáhá organismu bojovat proti rakovině všech orgánů v těle.

- zlepšuje trávení a vyrovnává pH těla.

- chrání před srdečními chorobami, snižuje krevní tlak a odbourává nadbytečný cholesterol.

- podporuje tvorbu červených krvinek.

- upravuje metabolismus cukru.

- díky velkému množství slunečního svitu a schopnosti fotosyntézy je Chlorella zdrojem drahocenných výživných látek.

- zvláště cenná je pro svůj vysoký obsah rostlinného proteinu (až 60%).

- tělo dokáže lépe využít proteiny rostlinné než ty živočišné, neboť rostl.proteiny jsou menší a méně složité.

- rostlinné proteiny zajišťují zdravé svaly a tkáň a tělo.

- napomáhá také k produkování "neurotransmiterů" (přenašeče nervových vzruchů), např. serotoninu, jež je důležitý pro mozek.

- po strávení jsou bílkoviny rozštěpeny na aminokyseliny, které mohou být tělem absorbovány bez větší ztráty energie.

- Chlorella řasa obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, jakož i mnoho neesenciálních aminokyselin.

- tělo si nemůže samo vyrábět esenciální aminokyseliny a proto tyto musí být obsaženy ve stravě.

- Chlorella neobsahuje pouze vitamíny a minerály, ale také různá rostlinná barviva, např. chlorofyl - zelené barvivo v rostlinách.

- Chlorella je pěstována blízko rovníku ve vodách bohatých na minerály.

- díky ideálním klimatickým podmínkám se zde řasy výborně vyvíjejí.

- Po sklizni je chlorella filtrována, očištěna a ihned sušena. Její vysoká kvalita je udržována a zajištěna stálou kontrolou.

- k hnojení této řasy byla užita pouze certifikovaná BIO hnojiva rostlinného původu.

- tato řasa patří mezi nejstarší organismy, které jsou schopny fotosyntézy. Vznikla před cca 2,5 miliardou let a hrála důležitou roli v rozvoji naší atmosféry bohaté na kyslík, a v rozvoji dalších forem života.

- pochází původně z Asie a její název je odvozen z jejího vysokého obsahu chlorofylu (způsob, jak si rostliny uchovávají sluneční energii).

 


Další účinky chlorelly:

Zmírňuje záněty a vyživuje dásně, omezuje afty, napomáhá hojení ran, bércových vředů

Podporuje trávení,působí preventivně proti rakovině tlustého střeva

Detoxikuje organismus, čistí trávící ústrojí a podporuje vylučování

Díky obsahu DNA, RNA a dalších látek významně podporuje regeneraci jaterních tkání a prodlužuje mládí buněk, protože obsahuje unikátní růstový faktor CGF, jež neutralizuje vnitřní pH

Působí silně prebioticky, hodí se jako detoxikační kůra po užívání léků, hlavně antibiotik

Omezuje výskyt plísní v těle

Zlepšuje spánek, povzbuzuje myšlení a paměť

Chrání před degenerativním onemocněním

Zvyšuje imunitu-stimuluje tvorbu interferonu

Zásobuje tělo účinnými antioxidanty, zpomaluje stárnutí, je prospěšná u prevence proti nádorovým onemocněním

Optimalizuje hladinu cholesterolu v krvi, omezuje vzniku kardiovaskulárních chorob

Posiluje a vyživuje, velmi napomáhá u chudokrevnosti

Přírodní vlasová kosmetika účinná v pomoci s lupy

Teplý zábal z olivového oleje s éterickým olejem z tea tree, eukalyptu, šalvěje a levandule

Do 4 lžic teplého olivového oleje nakapeme po jedné kapce z každé silice a dobře promísíme. Tuto směs pak vmasírujeme do vlasové pokožky, přikryjeme potravinářskou fólií či igelitovým sáčkem, zabalíme do ručníku a necháme přes noc působit. Tento zábal provádíme pravidelně třikrát týdně do odeznění příznaků a potom ještě jeden měsíc jedenkrát týdně, abychom zabránili recidivě.

 

Jablečný ocet

Často doporučovaným domácím prostředkem proti lupům je jablečný ocet, protože ničí různé bakterie a houby. Vlasovou vodu z něj si připravíme tak, že smícháme jeden díl jablečného octa s jedním dílem vody. Roztok pravidelně aplikujeme na umyté vlasy, pak již neoplachujeme. Po tomto přípravku získají vlasy také pružnost a nádherný lesk.

 

Autor: Simona Procházková Grygárková, DiS

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

Bio kokosový panenský olej

Bio kokosový olej, který se získává z jader kokosových ořechů, zažívá v poslední době veliký boom. Někdo si cení jeho výživových vlastností, někdo pro jeho univerzální využití.

 

Bio kokosový olej využijeme v péči o pleť a vlasy, je ideální na pečení, vaření i studenou kuchyni. Obsahuje kyselinu laurovou, která má antibakteriální, protiplísňové, a antioxidační účinky. Další složkou je kyselina kaprinová, jež má antimikrobiální účinky.

 

Bio kokosový olej má schopnost posílit oslabený imunitní systém, jelikož zvyšuje počty bílých krvinek. Jako prevenci můžeme užívat několik lžiček bio kokosového oleje denně. Stabilizuje počty lipidů, chrání proti poškození jater při přílišném pití alkoholu. Je vhodný pro lidi s problémy štítné žlázy. Urychluje dokonce metabolismus.

 

Hlavní složka bio kokosového oleje se používá při výrobě mýdel, šamponů a jiné kosmetiky. Nejlepší kokosové oleje se vyrábí lisováním za studena a jsou v bio kvalitě.

 

 

TIPY

Péče o vlasy: jako příjemnou relaxaci si můžeme udělat masáž pokožky hlavy či o ni požádat partnera. Pokožka se tak zbaví lupů, vyživí vlasy a zároveň poslouží jako kondicionér, protože vlasy budou po masáži krásně hladké a lehce rozčesatelné.

 

Péče o pleť a tělo: bio kokosový olej využijeme jako univerzální krém pro každý typ pleti. Perfektně se vstřebá a zároveň pokožku hydratuje a zvláčňuje. Můžou jej používat lidé s citlivou pletí, kožními problémy, ekzematici i děti. Zpomaluje proces stárnutí a regeneruje buňky. Mazat s ním můžeme jak pleť na obličeji, tak celé tělo jako s tělovým mlékem. Nebo jej použijeme jako "masážní krém".

 

Do kuchyně: Teplota jeho tání je 76 stupňů Celsia. Kouřový bod je 180 stupňů Celsia. Sladujeme jej nejlépe do 20 stupňů Celsia. Můžeme jím nahrazovat jiné tuky uvedené v receptech. Bez problémů na něm smažit. Výborná je například dušená mrkev či jiná zelenina na bio kokosovém oleji. Hodí se jak do sladkých, tak slaných jídel. Neobsahuje cholesterol.

 

Autor: Nikol Jelínková, www.ziva-strava-obchod.cz

Rostlinná pomoc při ekzémech, zánětech kůže, na jizvy aj.

Rostlinné léky, které nám pomohou při infekci, uleví od bolesti a omezí tvorbu jizev. Lze je také používat jako obklady nebo jako mast, kterou zasažené místo potřeme.

 

  • Gel z aloe

Změkčuje a vyživuje suchou kůži a povzbuzuje regeneraci kožních buněk po zranění. Zároveň zabraňuje vzniku vyrážky po holení.

 

  • Lopuchová semínka

Mají čistící účinky. Užívají se k hojení ekzémů, kožních zánětů, lupénky, nežitů, akné.

 

  • Heřmánkové antiseptické oleje

Mají zklidňující a protizánětlivý účinek. Pomáhají při regeneraci kůže.

 

  • Ptačinec

Zklidňuje podráždění, jako jsou ekzémy nebo lupénka. Změkčuje kůži a zmírňuje svědivé vyrážky.

 

  • Bez

Působí protizánětlivě, používá se při léčbě vředů, spálenin, řezných ran a jiných zranění.

 

  • Destilovaná březová voda

Je výborné tonikum a používá se jako pleťová čistící voda.

 

  • Měsíček

Slouží jako první pomoc při říznutí, spáleninách, modřinách, protože pomáhá proti infekci a zmírňuje zánět.

 

  • Růžová voda

Čistí a napíná kůži, vyhlazuje vrásky a pomáhá čistit akné. Má stahující a chladivé účinky, pomáhá při regeneraci kůže a zmírňuje otoky a modřiny.

 

  • Jedlá soda

Pomáhá vysoušet vyrážky.

 

  • Šťáva z řepy a zelí

Čistí krev a je účinná při péči o mastnou pleť se sklonem k akné. Pijeme ji po dobu 10 dnů jednou až dvakrát denně půl sklenice.

 

  • Mrkev

Má antiseptické účinky a pomáhá urychlit léčbu zranění. Kůži potíráme mrkvovou šťávou abychom zmírnili popraskání, drsnost a svědění.

 

  • Okurka

Zklidňuje zanícené svědivé vyrážky, jako je ekzém. Šťáva z plodů výborně čistí a tonizuje mastnou pokožku.

 

  • Lněné semínko

Má vysoký obsah omega3 mastných kyselin, které pomáhají udržet zdravý stav kůže.

 

  • Med

Působí antisepticky. Zanícenou kůži potíráme přímo. Působí rovněž na opary.

 

  • Šťáva ze syrových brambor

Je tradiční univerzální prostředek, zklidňuje velmi účinně záněty, povrchová zranění a vředy. Na popraskanou kůži používám nastrouhanou bramboru smíchanou s olivovým olejem.

 

Zdroj: Regenerace 8/2009

Zpracoval: Mudr. Petr Sedláček

Zázračný jablečný ocet

Jablečný ocet se získává z vykvašených jablek a napomáhá k redukci váhy a očistění organismu vyplavováním nečistot z těla.

Jablečný ocet nabízí mnoho možností používání, jak pro vnitřní, tak pro vnější péči o tělo.

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem, která pomáhá snižovat cholesterol, vápník pro tvorbu kostí a zubů, beta karoten pro boj s volnými radikály a hořčík podporující látkovou výměnu. Tento ocet působí příznivě i na zažívání.

Díky jablečnému pektinu dochází k navození dřívějšímu pocitu sytosti a ke spalování kalorií z potravin, a to i ve chvílích fyzického klidu. Tím se urychluje zažívání a upravuje stav střední mikroflóry. Jablečný ocet pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, podílí se na výrobě energie v organismu, podporuje srážlivost krve a tvorbu červených krvinek.

Obsahuje vitamíny B (B1, B2, B6), niacin, kyselina pantothenová, biotin, který má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti, samozřejmě vitamín C i něco málo železa a fosforu. Ve velmi zředěném stavu si jím můžete potírat pokožku, což by mělo zlepšit sklony k pupínkům či akné. Kyselina octová v obsahu kolem 5% mu dodává typickou kyselou chuť a octový nádech.

Kde využijeme jablečný ocet?

- Jablečný ocet pomáhá při hubnutí, protože tělo zásobí nezbytnými minerály. Ráno nalačno vypijte sklenici vody s 2 lžícemi jablečného octa a 2 lžičkami medu. Tento nápoj slouží k posílení organismu, prospívá zažívání, tlumí chuť k jídlu.

- Po celodenním běhání máte unavené nohy? Připravte si koupel s jablečným octem a odstraníte únavu nohou.

- Pokud vlasy bez lesku, po umytí si je opláchněte vodou s jablečným octem.

- Jablečný ocet se samozřejmě také hodí k přípravě jídel místo klasického octa.

Jaký jablečný ocet vybrat?

Na trhu je také čistě přírodní, nefiltrovaný jablečný ocet v biokvalitě. Není krásně čirý, ale hustý, tmavý a kalný, ale jeho účinnost je údajně vyšší, protože obsahuje větší množství zdraví prospěšných látek.

Zdroj informací: www.zeny.cz, www.omlazeni.cz, www.femina.cz

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

Kůže a aromaterapie

Éterické oleje

Některé vlastnosti éterických olejů, jako jsou čistící, zklidňující nebo regenerační, výborně vylepšují vzhled a stav kůže. Pokud je používáme denně, dokážou zkvalitnit strukturu pokožky zvláště v oblastech nejvíce vystavených zevním vlivům., to znamená v obličeji a na rukou.

Vlastní aromaterapeutické prostředky si připravíme tak, že smícháme různé oleje s mandlovým nebo jojobovým olejem nebo s neparfémovanou vodou a tuto směs naneseme na problémová místa, případně ji použijeme k masážím. Zředěné oleje můžeme také přidávat do koupelí nebo je přimíchávat do vody, do níž pak namáčíme obklady. Nenaředěné nenanášíme přímo na kůži, s výjimkou tea tree nebo levandulového oleje.

 

  • Šalvějový olej

Má zklidňující a protizánětlivé účinky. Pomáhá udržovat pružnost suché nebo zralé kůže. Tento olej nepoužívejte v prvních dvaceti týdnech těhotenství.

  • Cypřišový olej

Má stahující a zklidňující účinky a pomáhá vylučování kožního tuku v mastné kůži. Tento olej také nepoužívejte v prvních dvaceti týdnech těhotenství.

  • Eukalyptový olej

Působí antisepticky (proti mikrobům) a chladivě. Používá se k léčení nežitů a uhrů.

  • Geraniový olej

Má stahující a zklidňující účinky. Pomáhá čistit a napínat kůži, zmírňuje záněty a může zklidnit akné, ekzémy a drobná poranění.

  • Jalovcový olej

Má stahující a čistící efekt. Je prospěšný při léčbě akné, mastné kůže a mokvavých ekzémů. Nepoužívejte ho po celou dobu těhotenství.

  • Levandulový olej

Má antiseptické a protizánětlivé účinky. Může zklidnit ekzémy, spáleniny od slunce a kousnutí hmyzem. Pomáhá také podpořit růst kožních buněk a jejich uzdravování, čímž se zmenšuje riziko vzniku jizev.

  • Mátový olej

Ochlazuje a čistí kůži. Může zmírnit svědění, avšak příliš velké dávky mohou naopak svědění zhoršit.

  • Tea tree olej

Má antiseptické, protizánětlivé a protiplísňové účinky. Pomáhá při léčení nežitů a vyrážek a proti všem druhům kožních nemocí.

  • Olej z heřmánku římského

Má zklidňující a čistící účinky a je vhodný pro citlivou nebo suchou kůži. Pomáhá léčit akné a zmírňuje různé druhy kožních zánětů.

  • Santalový olej

Pomáhá vyhladit suchou a vrásčitou kůži. Může zmírnit podráždění vyvolané slunečním svitem, kopřivkou a jinými vyrážkami.

 

Zdroj: Regenerace 8/2009

Zpracoval: MUDr. Petr Sedláček

Svatojánský olej

Od konce června až do září zdobí mnoho mezí a okrajů pastvin a luk drobné žluté kvítky přibližně půl metru vysoké byliny - třezalka tečkovaná. Z jejich květů se dá udělat léčivý olej s mnohostranným použitím.

 

Použití oleje z třezalky tečkované

  • Na otevřené rány, pohmožděniny a zranění
  • Při výronech krve
  • Při oteklých žlázách
  • Na drsnou pokožku tváře
  • Při bolestech v zádech a kříži
  • Při revmatismu
  • Na bolestivé bříško kojenců
  • Na hemeroidy
  • Na popáleniny (se lněným olejem)
  • Na masáže

 

Výrobní postup svatojánského oleje z třezalky tečkované je jednoduchý

 

Najdeme vhodnou lokalitu nasbíráme do sklenice květy bez natě. Sbírat bychom měli za slunného dne. Sklenici až po hrdlo naplníme olivovým olejem tak, aby všechny květy byly ponořené. Při nalévání dáváme pozor na vzduchové bubliny, jež se tvoří v oleji a které mohou po čase způsobit pokles hladiny. Nádobu pořádně uzavřeme a postavíme na teplé, slunné místo, kde ji necháme několik týdnů.

 

Po čase se zbarví do červena. Po několika týdnech obsah sklenice přefiltrujeme přes hadřík a zbytek květů vylisujeme. Svatojánský olej uskladníme v tmavých lahvičkách, ke vydrží účinný až dva roky.

 

Pro získání výborného hojivého prostředku použijeme na zalití květů lněný olej. Použít se dá i olej slunečnicový.

 

Zdroj: Regenerace 8/2009

Zpracoval: Jaroslava Malinová

Je pro nás vařené jídlo opravdu tak dobré?

V přírodě konzumují zvířata potraviny tak, jak je naleznou. Pouze lidé si své potraviny vaří a také pouze lidé trpí rozšířenými a známými nemocemi a neduhy. Lidé, stravující se většinou syrovými potraviny (myšleno zeleninou, ovocem, semínky a ořechy) jsou čilejší, jejich mysl jasnější, ostřejší a logické uvažování je více aktivní.

Vaření je proces ničení potravin od okamžiku, kdy je teplo aplikováno na potraviny. Vaření výživové hodnoty potravin ničí.

Pokud dáte ruce jen na chvíli do vroucí vody nebo na rozpálená kamna, ucítíte, jak destruktivní je teplo. Jídlo je obvykle vystaveno těmto destruktivním teplotám asi půl hodiny nebo i více. Veškeré živé látky se stávají zcela mrtvými a to díky působení tepla! Jakou výživovou hodnotu má potom vařené jídlo, když živiny v něm jsou již teplem zničeny? Teplota na 42 stupnů Celsia niží živiny v potravě a lidé tak přijímají pouze teplou ochucenou hmotu.

Vaření činí potraviny toxické. Toxicita vařeného jídla je potvrzena zdvojnásobením až ztrojnásobením počtu bílých krvinek po požití uvařeného jídla. Stejně reaguje organismus ve chvíli, kdy se do těla dostávají viry nebo bakterie - vyplaví bílé krvinky. Ty jsou první obrannou linií a chrání imunitní systém. Organismus se tak vysiluje a imunita je nabourávána. Vařením se v těle vytváří mutace a karcinogeny.

Vařené potraviny činí "mrtvým" naše tělo, nejsou mu ničím prospěšným. Nedodávají tělu živé, aktivní a potřebné látky. Každý se o tom může přesvědčit sám na sobě. Kritika není na místě. Nikdy nemůžeme kritizovat to, s čím jsme se sami osobně nesetkali.

Zdroj: www.Living-foods.com

Přeložil: www.ziva-strava-obchod.cz


Mladý ječmen

Mladý ječmen je typem zelené trávy - jediné vegetace na zemi, která je schopna dodávat základní výživu od narození až po stáří. Agronomové odhadují počátky kultivace této obilné trávy již na 7. tisíciletí před naším letopočtem, pravděpodobně v jihozápadní Asii. Na západě však ječmen začal být pěstován v rámci produkce zrní.

Předtím než projde obilná tráva reprodukčním procesem, který vede ke vzniku zrna, nachází se ve stádiu, kdy má podobné vlastnosti a obsah vitamínů a minerálů jako tmavá zelenolistá zelenina. Je-li tráva sklizena v tomto mladém věku, svým složením se od svých dospělých protějšků výrazně liší. Kupříkladu pšeničná tráva obsahuje přibližně 32g proteinu na 100g, kdežto pšeničné zrno pouhých 13g. Z toho důvodu jsou pro nás zelené trávy skvělou výživou.

Ječmenná tráva je považována z výživového hlediska ze všech zelených trav za nejhodnotnější. Obsahuje 18 aminokyselin z 20 včetně 8 esenciálních, tedy těch jež si tělo neumí vyrobit samo. Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu.

Mladý ječmen dále obsahuje řadu aktivních enzymů, které jsou základním katalyzátorem téměř všech chemických procesů probíhajících v našem těle. Vědci se shodují na tom, že člověk se rodí s určitou zásobou enzymů, která se v průběhu života vyčerpává a tělo stárne. Nicméně toto vyčerpávání enzymatické zásoby lze zpomalovat jednak vyhýbáním se potravě a způsobu života, který je na spotřebu enzymů náročnější, jednak konzumací na enzymy bohaté stravy. A tou je živá rostlinná strava, tedy strava, která nebyla znehodnocena tepelnou, chemickou ani jinou úpravou jež enzymy likviduje nebo potlačuje jejich aktivitu.

Mladý ječmen dále obsahuje široké spektrum vitamínů a minerálů a dalších hodnotných látek. Mezi nejdůležitějšími možno zmínit vysoký obsah betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor a zinek. Mladá ječmenná tráva obsahuje 11x více vápníku než kravské mléko, 7x více vitamínu C než pomeranč a 5x více železa než špenát.

Z našeho pohledu je ovšem největším přínosem mladého ječmene jeho obsah chlorofylu. Studie prokazují vliv chlorofylu na stimulaci růstu tkání a tvorby červených krvinek. Nejzajímavější je podobnost molekuly chlorofylu s molekulou hemoglobinu - krevního barviva. Testy byl rovněž prokázán jeho vliv na redukci vstřebávání karcinogenů v trávicím traktu.

Mladý ječmen má výrazný alkalizující efekt v lidském těle. Většina v současné době konzumované stravy způsobuje v lidském organismu kyselou reakci a překyselené tělo je živnou půdou pro řadu chorob a mikrobů. Naše buňky nejsou schopny správně fungovat, pokud se vnitřní pH hodnota nepohybuje v poměrně úzkém rozpětí. Mladý ječmen obsahuje bazické minerály jako je sodík, draslík, vápník a hořčík, které díky svému zásaditému charakteru pomáhají kyselé prostředí v těle neutralizovat a tím přispívají k optimálním funkcím organismu. Z mladého ječmene byly dále izolovány látky, které prokázaly velice účinné antioxidační vlastnosti a mohou tak přispět v prevenci proti rakovině a dalším chorobám.

Mladý ječmen je tedy vskutku jednou z nejvýživnějších potravin, je to opravdový koncentrát živin neboli 'superfood'. Na trh je dodáván ve formě prášku, který lze smíchat s vodou či ovocným džusem, čímž vytvoříte zelený nápoj nabitý životní silou a energií, skutečný elixír života. V současnosti existují dvě podoby tohoto instantního životabudiče. Jednou z nich je sušený extrakt z ječmenné trávy, kdy je ječmen nejprve vylisován a poté je šťáva za vysokého tlaku vysušena na prášek. Tato forma představuje výrazně vyšší koncentraci výživných látek a rovněž jeho cena je několikanásobně vyšší. Je ovšem také zcela zbaven vlákniny. Druhou formou je běžně vysušená ječmenná tráva rozemletá na prášek, která si zachovává jednak typické přírodní aroma a jednak vlákninu, která je významná pro správné fungování trávicího systému. Tento druh je tedy v podobě co nejbližší přírodě a je rovněž za podstatně příznivější cenu. Mladý ječmen Soutehrtn Synergy pochází z nezkažené neznečištěné přírody Nového Zélandu a zachovává si všechny vlastnosti ječmenné trávy tak, jak to příroda chtěla. Ochutnejte tedy tento produkt, který Vám nabízí kompletní výživu v jedné sklenici. Na zdraví!

Zdroj: www.lifefood.cz

Přírodní péče se sedmikráskou, lípou a růží

Sedmikráska

Ze sedmikrásky si připravíme nálev pro mastnou a nečistou pleť:

Půllitrovou nádobu vyplníme květy sedmikrásky, přidáme ještě několik lístků a zalijeme čistou vodkou. Nádobu uzavřeme a na 10-14 dní odstavíme. Pak nálev procedíme a uskladníme v lahvičkách a omýváme si jím tvář.

 

Nálev ze sedmikrásky pro unavenou pleť:

připravenou nádobu naplníme do poloviny květy sedmikrásky, zalijeme bílým vínem a na 10 dní uzavřeme. Poté nálev přecedíme a používáme ho k osvěžení pleti a ke zlepšení jejího prokrvení.

 

Maska ze sedmikrásek pro pleď s vyrážkou:

Hrst sedmikrásek rozdrobíme a jemně smícháme s ušlehaným bílkem. Masku ze sedmikrásky rozetřeme na tvář a necháme 20 minut působit. Masku smyjeme tonikem a vetřeme krém.

 

Lípa

Maska z lípy na suchou pleť:

Hrst rozdrobených lipových květů smícháme se 3 lžícemi smetany a s jedním žloutkem. Masku rozetřeme na tvář a necháme 10 minut působit.

 

Růže

Maska na vrásky z růžové vody:

Smícháme lžící sušeného mléka, lžící medu a s půl lžičkou růžové vody. Rozetřeme na tvář a necháme 25 minut působit. Masku opláchneme teplou vodou.

 

Blesková vyhlazující maska z růžových plátků:

Na tvář rozložíme silnější vrstvu čerstvých plátků z růže, které zvlhčíme chladnou vodou. necháme 10 minut působit.

Živá strava a lidské zdraví

Ze starého zákona vyplývá, že se člověk od počátku své existence živil výhradně rostlinnou stravou. V knize Izaijášově se píše: "Všechno tvorstvo je tráva a všechna jeho spolehlivost jako polní kvítí."

 

Tepelně zpracovaná strava nedodává organismu nezbytné živiny. Neměli bychom proto zapomínat, že živá strava je základem zdraví, štěstí a harmonie.

 

V každém živoucím organismu se nachází božská jiskra: v lidech, zvířatech i rostlinách. Důležité je proto učinit vše, aby tato životodárná síla nepohasla. Každý orgán je velkolepě naladěný na svoji činnost. Každý by měl proto vědět, k čemu je určena jednotlivá část jeho těla a jak funguje.

 

  • Proč právě živá strava

Nezpracovaná strava je nesmírně cenná, protože obsahuje enzymy, které jsou významnými nástroji přírody. Napomáhají efektivnímu zažívání a trávení. Ve jménu našeho zdraví fungují buňky ve dne v noci a proto potřebují čerstvý vzduch, hojnost čisté vody a sluneční svit. Nedostatečné množství enzymů v zažívacích orgánech zadržuje toxiny v tlustém střevě. Klíčem k dlouhověkosti jsou proto enzymy, jež odstraňují příčiny stárnutí. Nejjednodušší cestou jak zásobit trakt potřebnými enzymy je jíst čerstvé ovoce, syrovou zeleninu, naklíčená zrna a výhonky pšenice.

Musíme se vrátit k živé, tepelně nezpracované stravě, která je jako jediný prostředek schopna posílit naše tělo pomocí enzymů a živin. Zpracovaná strava nezajišťuje pro organismus nezbytnou výživu, protože se při její přípravě mění složitá struktura molekul bílkovin a narušují se enzymy, které jsou nezbytné pro její zpracování.

 

  • Jak překonat škodící zvyklosti

Je v silách každé hospodyně vypěstovat produkt bohatý na cenné látky, které obvykle chybějí v pečených a vařených potravinách, jakož i v zelenině vypěstované za použití chemických hnojiv. V některých lokalitách klima umožňuje pěstovat rostliny celý rok na zahradě, jinde to lze zajistit pouze v domech. A k tomu není hnojivo zapotřebí, protože se půda obohacuje pomocí zbytků předchozí sklizně.

Není nutný prudký přechod od obvyklého způsobu stravování k syrovému ovoci a zelenině není nutný. Aby se podařil plný přechod na živou stravu je potřeba zapomenout na bývalé chutě a zvyklosti a prostě začít znovu. Každý by měl pochopit, co je pro něj nejvhodnější, aby získal z nového stravovacího systému co největší užitek.

 

Zdroj: Regenerace ročník XIII/2005

Autor: prof. Dr. Boris S. Sachnovskij

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

Jak působí ostropestřec mariánský

Aktivní látky ostropestřce mariánského tvoří celý komplex antioxidantních bioflavonoidů pod názvem silimarin. Tento unikátní komplex má hojivé schopnosti, protože zabraňuje poškození zdravých buněk jater a regeneruje ty poškozené, o čemž svědčí četné výzkumy. Přesněji řečeno, silimarin chrání vnější receptory buněk tím, že jedům znemožňuje proniknout skrze membránu tukových buněk. Kromě toho neutralizuje toxické látky, ktré přece jen pronikají do buněk.

 

Silimarin se vyznačuje unikátní schopností stimulovat výrobu proteinu v buňkách jater tím, že zvyšuje aktivitu genetického materiálu DNK a RNK. Právě to pomáhá obnovovat poškozené buňky. Kromě toho ostropestřec mariánský posiluje další druhy antioxidantní ochrany v jaterních buňkách. Vezměme například tak mocný antioxidant a detoxikátor jater jako glutation. U zdravých jedinců zvýšil silimarin koncentraci glutationu v játrech o 35%.

 

Ostropestřec mariánský stimuluje aktivitu také dalšího mohutného antioxidantu, superoxidu dismutázy, v buňkách těch, kteří trpí onemocněním jater. Je zajímavé, že tento antioxidant je podle všeho zaměřený právě na boj s volnými radikály, které se objevují v játrech v souvislosti s požívání alkoholických nápojů.

 

Zdroj: Regenerace ročník XIII/2005

Autor: prof. Dr. Boris S. Sachnovskij

Zdroj: www.ziva-strava-obchod.cz

Péče o vlasy s bylinkami

Která bylinka je vhodná na mastné vlasy, která bylinka vlasy posiluje či uklidní vlasovou pokožku?

To si můžete přečíst v tomto článku.

Heřmánek:

Je vhodný na citlivou pokožku, je protizánětlivý a antiseptický. Heřmánek vlasy projasní a zvýší jejich lesk a pružnost. Omezuje tvorbu mazu.

Kopřiva:

Je výborným posilujícím tonikem a působí proti plísním. Podporuje proudění krve v pokožce hlavy, což prospívá růstu vlasů a podporuje jejich pružnost a lesk. Vlasy vyživuje, neboť obsahuje aminokyseliny, minerály a vitamíny. Posiluje vlasy a zamezuje jejich vypadávání.

Levandule:

Má čistící a stahující účinky a regeneruje buňky a pokožku hlavy. Zmírňuje svědivost pokožky.

Lopuch:

Funguje jako známé tonikum. Lopuch je antibakteriální a antiseptický, působí proti lupům, stimuluje a podporuje růst vlasů.

Mateřídouška:

Má antimikrobiální a antiseptické účinky. Mateřídouška navozuje rovnováhu mastné pokožky.

Měsíček:

Zvláčňuje a ošetřuje citlivou pokožku hlavy a podporuje hojení kožní tkáně. Vhodná pro děti.

Podběl:

Vlasy posiluje, ty jsou pak pružnější. Snižuje přebytek olejů ve vlasech i v pokožce.

Rozmarýn:

Má čistící, antiseptické, antimikrobiální a stimulační vlastnosti. Vlasy po rozmarýnu přirozeně ztmavnou.

Bříza:

Omezuje tvorbu masu a lupů, brání nadměrnému vypadávání vlasů.

Máta:

Dezinfikuje vlasovou pokožku a zabraňuje tvorbě lupů.

Bazalka:

Podporuje růst vlasů a usnadňuje jejich rozčesávání.

 

Šampon/maska na vlasy Setang:

Lžíci mletých nebo nadrobno rozdrobených mořských řas smícháme s horkou vodou na kaši. Necháme vychladit a použijeme jako výživný šampon nebo masku na vlasy. Vlasy překryjeme folií a řasy necháme působit 20 minut. Dodají vlasům hydrataci, posílí je a obnoví lesk.

Jemná masáž hlavy na odstranění stresu:

Pro masáž vlasové pokožky smícháme lžíci rozmarýnového oleje s malým šálkem silného zeleného čaje. Jemným tlakem masírujeme pokožku. Můžeme rovněž aplikovat na čelo, spánky a kolem uší.

Kosová kúra na suché vlasy

Zábal z kokosového oleje velmi prospívá suchým vlasům. Kokosový olej rozetřeme do vlasů, vlasy zabalíme a necháme alespoň hodinu působit. Poté vlasy umyjeme bežným šamponem.

Aspartam - sladký chemický jed

Při nadměrné nabídce prožitků se moderní člověk odnaučil vnímat základní dar života: kvalitní, vyživující stravu. Dennodenně tak doplácíme vlastním zdravím na uměle vyrobené potravinářské produkty, aniž bychom o tom vůbec přemýšleli. Proto také podceňujeme negativní dopad umělých sladidel jako aspartam, E 951, E 952 aj.

 

  • Aspartam se skládá ze tří složek:

kyseliny asparagové, fenylalaninu a methylalkoholu. Tyto látky se v těle přeměňují, například methylalkohol na formaldehyd a pak na kyselinu mravenčí. Formaldehyd je karcinogen třídy A. Fenylalanin a kyselina asparagová jsou bez asistence ostatních aminokyselin obsažených v proteinech toxické. Kyselina asparagová způsobuje u pokusných zvířat poškození mozku.

 

  • Výsledek FDA testů, jimž byl aspartam podroben, uvádí následující symptomy:

snížení citlivosti, otupělost, bolesti hlavy a kloubů, únava, závratě, nutkání na zvracení, bušení srdce, přírůstek na váze (vyvolává vlčí hlad), úzkost, Ztráta paměti, rozostření zraku, ušní šelesty, závislosti, ztráta chuti a nespavost.

 

  • Zrádné toxiny

Výzkumníci v Massachusettském technickém institutu zkoumali osoby trpící epileptickými záchvaty, které se objevily právě v důsledku používání aspartamu. Jejich konečná zpráva je varující: nabádá k okamžitému stažení těchto produktů z trhu. Například obsažený fenylalanin snižuje práh citlivosti mozku vůči těmto záchvatům a blokuje produkci serotoninu.

Neurochirurg Rusell Blalock ve své knize píše o souvztažnosti aspartamu s mozkovými, pankreatickými, děložními a vaječníkovými nádory. Podle jeho názoru tento přípravek vyvolává neplodnost a způsobuje deformace plodu.

NutraSweet, Equal, Spoonfull nebo E 951 jsou nejsmrtelnějšími toxiny vůbec. Přitom je najdeme v nejrůznějších jídlech a potravinových doplňcích jako jsou třeba dětské vitamínové preparáty, léky nebo želé, vyskytují se ve všech potravinách označených jako light, v nápojích, sušenkách, jogurtech, žvýkačkách a bonbonech.

Buďte proto velmi pozorní při výběru potravin. Ty jedovaté přeci nemusíte konzumovat. A co můžete udělat? Říkejte to raději všem.

 

Zdroj: Regenerace ročník XIII/2005

Zpracoval: Renata Herber

 

Poznámka:

konzumaci nezdravých a jedovatých přidatných látek se vyhneme jednoduše konzumací základních a čerstvých potravin, nejlépe v syrovém stavu, jako jsou zelenina, ovoce, naklíčená semena a zrna a ořechy, Pak máte dostatečnou jistotu, že konzumujete plnohodnotnou stravu.

Vitamíny pro jasnou mysl

Věda nepochybně ještě neobjevila všechny vitamíny.

Mnozí výzkumníci neberou ohled na to, že v procesu tepelného zpracování se mnohé z nich ničí a jejich veškeré cenné vlastnosti se uchovávají pouze v čerstvém stavu.

Je velmi důležité aby vitamín A spolupůsobil s vitamínem B, chceme-li si uchovat plíce v dobrém stavu. Nedojde-li k tomu, začínají hůře fungovat, stejně tak jako další dýchací orgány. Vznikají onemocnění ucha, hrdla, nosu, rychle postupuje sinusitida. Vitamín A je nezbytný pro trávení a jasnou mysl. Vitamín C ve spojení s vitamínem K upevňuje nervovou soustavu a zajišťuje funkci mozku. Vitamín D stojí na stráži proti infekcím a stabilizuje metabolismus. Vitamín E odpovídá za funkci srdce a jeho nedostatek vede k vytváření aterosklerotických cévních plátů. Vitamín F, jestliže působí spolu s vitamínem E, napomáhá krevnímu oběhu, obnovuje buňky a tím omlazuje pokožku. Vitamín G zlepšuje zlepšuje zrak a sluch, ale k tomu potřebuje přítomnost dalších vitamínů.

Všechny vitamíny fungují a vzájemně působí, jen zůstanou-li života schopné. Studie dokázaly, že šťáva z výhonků pšenice obsahuje všechny cenné prvky. Totéž platí o naklíčených zrnech, listové zelenině a dalších "živých" potravinách vypěstovaných v ekologicky čistých podmínkách. Žvýkání výhonků pšenice zajišťuje přísun enzymů a poskytuje organismu dostatečnou energii, daleko větší, než poskytují tonizující nápoje. Výhonky zrn, semínek různých luštěnin mají hojnost enzymů, skutečných stavebních kamenů našeho těla. Obrovské množství životně důležitých enzymů vzniká při kvašení, které započne při namočení pšeničných zrn. Tento způsob získávání enzymů je efektivnější než z acidofilinu.

 

Zdroj: Regenerace ročník XIII/2005

Autor: prof. Dr. Boris S. Sachnovskij

Kysané zelí a účinky na lidské zdraví

Již po dlouhá staletí jsou známi blahodárné účinky kysaného zelí na lidské zdraví. Nejcennější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná, avšak důležitá je i celá řada dalších látek.

Kysané zelí je nejlepší čerstvé, neboť tepelnou úpravou ztrácí vitamíny. Z téhož důvodu ho ani neoplachujte. Kysané zelí má rovněž mnohostranné využití v lékařství.

  • Oslabená imunita

Čerstvé kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu C (20mg/100g zelí) a kyselinu listovou, která příjem vitamínu C podporuje.

  • Hojení ran

Kysané zelí je bohaté na vitamín K. 200g zelí obsahuje bezmála dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto v tucích rozpustného vitamínu. Vitamín K zlepšuje srážlivost krve a urychluje hojení ran. Jeho nedostatek hrozí zejména při onemocnění žlučníku a jater nebo po velké ztrátě krve (např. po operaci).

  • Onemocnění střev

Spolu s vitamíny skupiny B obnovuje kyselina mléčná, obsažená v kysaném zelí, poškozené střevní sliznice, přičemž bakterie mléčného kvašení zabraňují množení zhoubných mikroorganismů.

  • Nervozita a deprese

Kysané zelí obsahuje acetylcholin, přenašeč nervových vzruchů, jenž zklidňuje vegetativní nervový systém. Pokud trpíte depresemi, vyzkoušejte tříměsíční zelnou kůru.

  • Vysoký obsah krevního tuku

Při kvašení zelí vzniká velké množství cholinu. Tento vitamín skupiny B se podílí na látkové výměně tuků, čímž snižuje hladinu krevního tuku.

  • Onemocnění srdce a krevního oběhu

Bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují činnost žlučníku, a tak snižují hladinu cholesterolu v krvi.

 

Zdroj: Regenerace 1/2005

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

Jádra pecek ovocných stromů proti rakovině

Užíváním pecek běžných ovocných plodů se dá předejít rakovině, onemocnění, které dosahuje stupně úmrtnosti srovnatelného s kdysi nevyléčitelnou zhoubnou anémií.

Vědecky prokázanou skutečností je, že jádra pecek všech plodů, kromě citrusů, obsahují vysoké procento vitamínu B17 neboli protirakovinného vitamínu.

Žádné chronické, metabolické chorobě v historii lidstva a medicíny nebylo možno předcházet či ji vyléčit jinou látkou než tou, která je běžně obsažená ve zdravé stravě, nebo látkou běžně se vyskytující v přírodě.

To znamená, že budeme-li pravidelně užívat odpovídající množství vitamínu B17 v jeho čisté formě nebo ve formě jader, budeme schopni předejít onemocnění rakovinou stejně účinně, jako jsme schopni předejít onemocnění kurdějemi přísunem vitamínu C.

Pozor! Je prakticky nemožné určit miligramové množství vitamínu B17 v různých jádrech. Obsah tohoto vitamínu např. u jader meruněk, broskví, rynglí, švestek, špendlíků a dalších peckovin se může lišit až o několik set procent. Protože se z přírodních zdrojů vitamínu B17 může působením hydrolýzy vylučovat kyanid, je nutné dbát maximální opatrnosti a v žádném případě neužívat dávky, které by mohli vést k částečné, nebo dokonce akutní otravě kyanidem. I když zatím nebyl dosud zaznamenán žádný případ otravy kyanidem z přírodních zdrojů, je třeba vzít tuto možnost v úvahu.

Denně nám postačí jako prevence několik jader pecek broskví nebo švestek. Denní dávka je například 12 meruňkových jader užitých ve čtyřech rozdělených dávkách, 3 jádra každých 8 hodin.

Vitamín B17 je ve vodě rozpustná, neškodná látka, označovaná jako přírodní chemoterapeutikum. Je obsažen ve více jak 1200 druzích rostlin, z nichž velká část je jedlých.

Vitamín B17 je také znám pod jménem laetril či nitrilosid. Každý z těchto názvů však označuje jednu a tutéž látku.

Jádra pecek meruněk a broskví obsahují téměř 2% vitamínu B17 z celkové hmotnosti. Jediným druhem ovoce na severní polokouli, který neobsahuje žádní vitamín B17 jsou plody citrusů.

Vitamín B17 velmi účinně ničí rakovinné buňky a zdravou tkáň ponechává naprosto nedotčenou a neporušenou.

Již dlouhá léta se moderní medicína snaží vytvořit umělou chemoterapeutickou látku, která by působila pouze na určitý dru tkáně. Jak se však sami můžeme přesvědčit podle průměrných až mizivých výsledků účinnosti ozařování a moderní chemoterapie, taková látka nebyla prozatím člověkem vytvořena. Paradoxem zůstává skutečnost, že vysoké procento pacientů neumírá na samostatnou nemoc, ale následkem zmíněných druhů "léčby". Ve výrobě této látky nás však dávno předstihla sama příroda.

 

Zdroj: Meduňka březen 2008

Autor: Aleš P. Křivánek

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

Přírodní zdroje antioxidantů v potravě

Příroda nám ve svých darech nabízí mnohé velmi účinné zametače volných kyslíkových radikálů. Také FDA ve svých materiálech uvádí, že nedostatek vitamínu E je vzácný, protože pestrá strava ho obsahuje dostatečné množství.

Vitamín E obsahují zejména rostlinné oleje, ořechy, mandle, ale i brokolice, špenát a kiwi. Udává se, že značné množství vitamínu E obsahuje pupalkový olej.

Velmi účinné antioxidační látky jsou obsaženy v křenu a ředkvičkách. Jako vysoce účinné zametače se projevují rostlinná barviva flavonoidy. Jejich účinnost vysoce předčí antioxidační schopnosti vitamínů A a E. Flavonoidy jsou obsažené v zelených částech rostlin, v plodech i ve slupkách různých semen. Flavonoidy obsažené v čaji nebo v červeném víně jsou dvacetkrát účinnější než vitamín C.

 

Zdroj: Meduňka červenec 2009

Autor: Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

O „stoprocentních“ džusech

Věděli jste, jak se dělají 100% džusy? Pokud si myslíte, že vymačká čerstvá šťáva z pomerančů a zabalí do tetrapakových krabic, jste na omylu. Postup je zcela jiný. Pomeranče se sklidí (v jižní Americe, USA, jižní Africe apod.), zpracují, vymačkají, pasterizují a pak se z nich, buď ve vakuu. Nebo za vysoké teploty, odpaří voda.

Tím se džus zkoncentruje a pak se zmrazí. Transportuje se při -12 stupních na druhou stranu zeměkoule. Na místě s pak rozředí vodou do potřebných koncentrací. Protože se těmito procesy samozřejmě ztratí esenciální oleje a tím i chuť a vůně, přidají se tam zpět např. ze slupek při rozředění a tzv. rekonstitucí. Tak vznikne údajný 100% džus či šťáva. Přidat se musí i vitamín C, kvůli kterému si pak tento výrobek lidé kupují.

Opravdový džus si můžete jednoduše připravit doma.

U nektarů je to ještě horší, protože tam se džusu přidá jen trochu a zbytek nápoje tvoří kromě vody cukry nebo umělá sladidla a příchutě. Ještě před deseti lety se džusy dělaly i ze zbytků vylisované dužiny, která se propláchla a naředila. Tohle už EU zakázala, jiné šizení je však povoleno.

Lidé stále ovšem bohužel vybírají výrobek podle reklamy, ceny a hezkého obalu.

Není nad čerstvě vylisovaný džus!

 

Zdroj: Meduňka srpen 2010

Autor: Dr. Jan Šťastný

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

Pohanka obecná

Náleží do čeledi rdesnovitých. K nám se dostala až po nájezdech Tatarů, proto se jí někde říká tatarka. Nejvíce je pohanka rozšířena v Rusku, Polsku a v Kanadě, kde se z ní dělají lívance s javorovým sirupem. Patří k teplomilným rostlinám s krátkou vegetační dobou 90-120 dní. Z toho vychází, že pro plod ji můžeme pěstovat jednou za rok, ale pro kvetoucí nať na výrobu léčivých čajů třikrát ročně. Špatně se suší, proto jí musíme věnovat velkou péči.

Pohanka obsahuje zejména rutin a hořčík, z vitamínů skupiny B pak cholin, rutin a tokoferoly - vitamíny E, F. Plody a slupky obsahují také již zmiňovaný rutin, který působí léčivě na cévy, jimž vrací pružnost. V menším množství je pohanka vhodná k detoxikaci organismu v těhotenství. Známý je její léčebný účinek při praskání žilek v oku a na obličeji, při mozkové mrtvici, krvácení ze žaludku, dvanácterníku, při vředech a nádorech a silné menstruaci.

Obsah vitamínů B1 a B2 aktivuje energii podporující činnost nervů, zmírňuje podrážděnost, bolesti hlavy a nechutenství. Cholin, který je v pohance rovněž obsažen, regeneruje jaterní buňky a má protirakovinné účinky. Odbourává tuk v játrech a cholesterol. Lipidy pohanky obsahují 0,2 procenta fyziologicky aktivních sterolů, které snižují vstřebávání cholesterolu z potravy. Plnohodnotné bílkoviny, minerální látky, stopové prvky a vápník jsou užitečné v těhotenství a pro starší lidi, diabetiky a celiatiky. Abychom v pohance zachovali všechny hodnotné látky, nevaříme ji, ale jen namoříme a necháme působit do změknutí.

 

Složení loupané pohanky (mg/100g)

 

  • Voda 12,6
  • Bílkoviny 9,77
  • Tuk 1,73
  • Sacharidy 72,4
  • Vláknina 1,58
  • Minerály 1,72
  • Minerální látky - vápník 120, železo 4, hořčík 390, fosfor 320, draslík 450, měď 1, mangan 3,5, zinek 0,9

 

Zdroj: Regenerace 8/2009

Autor: Pavel Váňa

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

Bílkoviny ve zrnech a luštěninách


Je přirozené, že naše hlavní pozornost se upíná k bílkovinám. Rostoucí organismus je potřebuje víc, než dospělý. Výhonky zrn a luštěnin jsou výborný zdroj čistých bílkovin. Představují dokonalou potravinu, protože nás zásobují bílkovinami, sacharidy, vitamíny a minerálními látkami. Nejsou "zkažené" působením chemických hnojiv a insekticidů. Kromě toho je může jíst každý, aniž by se obával vedlejších účinků. Škrob a bílkovinu ve výhoncích obilovin a luštěnin organismus výborně tráví pomocí vysoce kvalitních enzymů. Výzkumy ukazují, že rostlinná bílkovina je daleko zdravější než ta živočišná.

 

Obsažený komplex vitamínů B činí výhonky nenahraditelnou součást jídelníčku dětí.

 

Nedávno objevený vitamín F se rovněž nachází v naklíčených zrnech. Je užitečný pro pokožku a růst vlasů. Naklíčená zrna všech známých obilovin a luštěnin obsahují stejně tolik vitamínů A, B a C, kolik má ovoce.

V naklíčených semenech vojtěšky je mnoho vitamínů D, E, G, K a U. Zvláště mnoho bílkovin je v naklíčených luskách sóji. Kromě toho jsou neuvěřitelně chutné v salátech, zvláště se zelenou nebo sezamovou a bílkovinnou zálivkou. Naklíčená zrna jsou univerzální, lze je použít do salátů, kaší nebo koktejlů.

Zrna pšenice lze nechat trochu naklíčit a hned je jíst nebo v nich v mixéru ušlehat "mlíčko", existuje mnoho způsobů přípravy. Zrna jsou díky vysoké výživnosti hodna toho, aby zaujala přední místo na našem stole.

 

Zdroj: Regenerace ročník XIII/2005

Autor: prof. Dr. Boris S. Sachnovskij

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

Zdravé vlasy - pestrá strava je základ

Do vlasů se ukládají mnohé látky, zejména minerály. Například nedostatek železa způsobuje nejen chudokrevnost, ale i poruchy v energetickém metabolismu. Železo je součástí enzymů účastnících se oxidačních reakcí, těmi organismus získává zdroje energie. Nedostatek železa způsobuje zvýšení lámavosti, řídnutí nebo i vypadávání vlasů. Rovněž nedostatek zinku, jódu a mnoha dalších prvků potřebných při syntéze testosteronu a hormonů štítné žlázy se projeví na hustotě a vlastnostech vlasového porostu.

Vynikajícím zdrojem těchto látek je dýňová olej. Obsahuje velké množství zinku, železa i vitamínů skupiny B. Železo je nutné pro tvorbu hemoglobinu a zinek je zcela nenahraditelný pro funkce celé řady orgánu i celého organismu. Je ovšem závislý na dostatku vitamínu A, protože bez něj se neaktivuje. To platí i v opačném případě, tedy pro využitelnost vitamínu A.

 

Zeleninové šťávy - elixír mládí

Čerstvé šťávy z karotky, vojtěšky a hlávkového salátu obsahují účinné látky, které jsou nutné především pro kořínky vlasů Pravidelné popíjení této směsi, tedy 3 dcl denně, pozoruhodně podpoří růst vlasů. Tato kůra by měla trvat dva až tři měsíce.

 

Lichořeřišnice - balzám na naše vlasy

Lichořeřišnice působí především antibioticky, likviduje streptokoky, stafylokoky, proteus vulgaris, escherichia coli, salmonely a další druhy bakterií. Účinek se projevuje při zánětech močových cest, chřipkách ,dýchacích potížích atd. Tato léčivka je rovněž výborným prostředkem proti vypadávání vlasů a pro podporu jejich růstu.

 

Tipy pro krásné vlasy

V první řadě je třeba dbát na stravu bohatou na vitamíny a minerální látky. Velmi důležitý je vitamín A, E a skupina vitamínů B a C, z minerálů je to především zinek a křemík. Všechny tyto látky a ještě mnohé další obsahuje v přírodní formě rakytník řešetlákový. Navíc bychom měli jídelníček obohatit o ořechy, mandle, dýňová, lněná a sezamová semínka nebo z nich vylisované oleje.

Na zlepšení kvality vlasů jsou vhodné esenciální mastné kyseliny, které jsou obsaženy v rostlinných olejích jako je například olej brutnákový, pupalkový či lněný. Obejdeme se bez drahých, komerčně prodávaných výrobků, zatěžující organismus chemickými látkami. O tom se výrobci raději nezmiňují.

 

Zdroj: meduňka červenec 2010

Autor: Simona Procázková Grygárková, DiS

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

Lifefood - živá strava

Živá strava nebo-li living foods (rawfood) je pojem označující potravu tepelně ale i chemicky neupravovanou.

Vychází z vědeckých poznatků, že jakákoli tepelná úprava a nešetrné průmyslové zpracování ničí výživné hodnoty v potravinách, mění jejich molekulární strukturu a ty se tak stávají méně hodnotnými, často zdraví škodlivými, ne-li přímo toxickými a karcinogenními. Pod pojmem živá strava se ovšem neskrývá nic, co by se 'ještě hýbalo' - mluvíme zde o syrové rostlinné stravě. Patří sem čerstvé ovoce a zelenina, ořechy a semena v podobě co možná nejbližší tomu, jak je příroda vytvořila.

Existují tři základní důvody proč dát přednost čerstvým potravinám před vařenými. Hlavním z nich je zachování původní struktury a složení potravin, které zabezpečují rovnováhu mezi stovkami a tisíci výživných látek. Tepelná úprava ničí tuto rovnováhu a strukturu, což způsobuje nadměrné zatížení zažívacích a jiných orgánů. Dochází k denaturaci potravin. Především je potrava zbavena vody, která je pro její zpracování trávicím systémem nezbytně důležitá a tělo ji pak znovu musí doplnit z jiných zdrojů. Vede to pak k nutnosti pít denně litry vody, ovšem druhořadé kvality. V čerstvém ovoci a zelenině je obsažena ta nejkvalitnější voda jakou si lze představit.

Tepelná úprava způsobuje srážení bílkovin, narušení struktury molekulárních vazeb a ztrátu schopnosti plnit svoji funkci. Denaturované bílkoviny jsou pro tělo obtížně využitelné a překyselují organismus. Tuky s tepelnou úpravou mění svou strukturu, stávají se karcinogenními a následně mají neblahý vliv na propustnost buněčných stěn. Cukry karamelizují a stávají se těžko stravitelnými. Z vazeb se uvolňují volné radikály. Nestrávená nebo nestravitelná potrava pak zanáší střevní trakt, podléhá kvašení a hnilobnému rozkladu a je potravou pro plísně a ty mikroorganismy, které jsou v těchto místech nežádoucí.

Zadruhé teplota ničí některé vitamíny a minerály obsažené v potravě. Většina vitamínů a některé minerály určitou teplotu nevydrží vůbec. Jiné přežijí, ovšem v již modifikované podobě. Minerály tak například mění svoji podobu z organicky vázaných na anorganické a jako takové jsou pro lidské tělo buďto nevyužitelné, nebo rovnou škodlivé. Klasickým příkladem je železo. Jako organicky vázaný prvek je pro tělo esenciální živinou, ve své anorganické podobě je pro nás zcela nepoživatelné. Anorganické minerály se s vařenou potravou dostávají do krevního oběhu a usazují se v artériích a kloubech, které tak ztrácí svou pružnost a pohyblivost. Často slýcháme o tom, že některé potraviny je zapotřebí vařit, neboť tak se z nich určité látky dokáží lépe uvolnit. Zapomíná se ovšem na to, že tyto látky jsou uvolněny v denaturované podobě a že desítky jiných látek jsou vařením nenávratně zničeny.

Třetím argumentem pro syrovou rostlinnou stravu je její enzymatická aktivita. Enzymy představují život. Jsou katalyzátory všech procesů v lidském těle, zajišťují mimojiné vstřebávání a využití vitamínů, minerálů a trávení ostatních živin. Rostliny v sobě obsahují přesně takové složení a množství enzymů, jaké je zapotřebí k jejich rozložení. Teplota 40-45°C představuje hranici, za kterou je převážná většina enzymů zlikvidována. Enzymy jsou tedy ukazatelem míry znehodnocení potravin. Schopnost člověka syntetizovat vlastní enzymy je limitována a soustavná konzumace stravy chudé na enzymy vede ke zhoršování metabolismu bílkovin, škrobů a tuků a k vyčerpávání organismu.

Celkově tedy ve srovnání s čerstvou rostlinnou potravou nedodává tepelně upravená strava tělu dostatek esenciálních živin, většinou pouze prázdné kalorie. Znehodnocené složky potravy zbytečně zatěžují trávicí a vylučovací orgány. Důsledkem je nadměrně toxický stav buněk, snížená vitalita a nervový potenciál, chronická únava, oslabená imunita a s tím související řada různých nemocí a civilizačních neduhů, včetně předčasného stárnutí. Člověk je jediný tvor na této planetě, který si svou stravu tepelně upravuje. Je také jako jediný postižený takovým množstvím chorob.

V oblasti rostlinné říše jsou k dispozici stovky a tisíce skvělých chutí. Vařením je ale strava zbavena její přirozené chuti, což vede k užívání řady koření a zejména velkého množství škodlivé soli. Často si vařením upravujeme i pokrmy, které bychom v syrovém stavu nikdy nepozřeli. Příroda měla jistě nějaký důvod, proč jsou některé potraviny za syrova pro člověka nepoživatelné nebo přinejmenším chuťově nepřijatelné.

Ukázkou rozdílu mezi živou a tepelně upravovanou stravou je semínko slunečnice namočené do vody, nebo zrnko obilí zasazené do země. Obojí začne klíčit a započne tak nový život. Pražené semínko nebo vařené obilí by rychle shnily. V prvním případě konzumujeme živou stravu, v druhém prázdnou hmotu.

Firma Lifefood se snaží dodávat na náš trh produkty zpracovávané takovými šetrnými postupy, aby zůstala zachována přirozená podstata surovin. Jsou proto vhodnou součástí a zpestřením vyvážené zdravé výživy. Lifefood, to je jídlo pro život.

Zdroj informací: www.Lifefood.cz

ODKAZY

RAW proteiňák - banán + kakao

Recept se zobrazí kliknutím na obrázek



 

 

 

Chcete také soutěžit?

 

Vyhrajte 2 lístky na největší vitariánský festival v Čechách!!!

Chystáte se začátkem června na Raw Fest a rádi byste ušetřili penízky za vstupenky a nakoupili si za ně spíše dobroty a Raw mňamky? Neváhejte se přihlásit do naší soutěže, kde můžete
získat dvě 2 denní permanentky v hodnotě 2 x 390,- Kč

Ve spolupráci se společností Lifefood jsme pro Vás připravili soutěž, v níž můžete vstupenky získat. Pravidla jsou velmi jednoduchá – stačí zaslat Váš oblíbený recept a čekat, zda právě on dostane nejvíce lajků na našich stránkách na facebooku. Navíc každý účastník obdrží e-mailem slevovou poukázku 5 % na nákup v našem e-shopu.


Pravidla soutěže:

1. Soutěž probíhá v termínu od 11. – 25. 5. 2016, kdy bude hlasování v 20:00 uzavřeno a následně bude na vyhlášen vítěz soutěže. Vyhlášení soutěže proběhne na facebookové stránce Živá strava a prostřednictvím e-mailu.

2. Svůj recept spolu s fotografií a Vašimi kontaktními údaji zašlete na e-mail: ziva-strava@email.cz

3. Každý účastník může zaslat 1 recept – vyberte tedy ten nejlepší ze své sbírky!

4. Váš recept umístíme na naše webové stránky www.ziva-strava-obchod.cz a zároveň na naší facebook stránku Živá strava do alba Raw Fest soutěž. Vy si můžete zvát přátele, aby hlasovali pro Váš recept a svůj příspěvek dále sdílet.

5. Hlasováním se rozumí počet lajků, které fotka obdrží.

6. 2 recepty s největším počtem lajků budou vyhlášeny na naší facebookové stránce Živá strava 25. 5. 2016 večer. Informace obdržíte také e-mailem.

7. Pro účast v soutěži není podmínkou zakoupení žádného zboží.

8. Prohlašujeme, že soutěž není žádným způsobem sponzorována, provozována ani jinak spojena s Facebookem a Facebook za ni neručí.

9. Informace, které soutěžící poskytují, jsou poskytovány dobrovolně se souhlasem zveřejnění fotografií, jména i receptů. Mnoho štěstí Vám přeje www.ziva-strava-obchod.cz

program festivalu najdete zde: www.rawfest.cz

RAW makové kuličky

Stejně jako v receptu na mrkvové perníčky je i zde použita drť z odšťavněné mrkve. Přeci jen je škoda, když vyhazujeme jídlo...

Recept je snadný, rychle připravený, finančně nenáročný a pomáhat Vám mohou i děti.:)

Postup pro přípravu cca 15ti kuliček:

Suroviny:

1/2 šálku drti z odšťavněné mrkve

1 šálek kešu oříšků

1/2 šálku pomletého maku

3 lžíce agávového nektaru

1/2 lžičky vanilky nebo pár kapek vanilkového extraktu

3 lžíce jemně pomletých mandí na obalení kuliček

Postup:

Všechny suroviny umixujeme v hladkou hmotu, ze které namočenýma rukama tvarujeme kuličky. Kuličky obalíme v pomletých mandlích a sušíme cca 3 hodiny.

Dobrou chuť :)


WORKSHOP O ŽIVÉ STRAVĚ V BRNĚ

také milujete živou stravu? Chcete se dozvědět něco více od skutečného odborníka? Pokud ano, neváhejte se přihlásit na workshop Zuzanky Švédové. Dozvíte se vše, co potřebujete znát od úžasného člověka, který mě zásobuje svou pozitivní energií.

RAW KAKAO pro maminku

Snadný způsob, jak si připomenout dětství a vstávání do školy. Kdypak Vám maminka připravila naposledy kakao? A byl na něm škralouuuuup ??

Připravte teď na oplátku kakao mamince vy - ale po našem - živě a zdravě. Je to snadné, krémově dobré a voňavé. Pro ty maminky, které lpí na teplém mléce - proč ne, lehounce jej prohřejte do teploty 42 stupňů. Teplé však bude už po mixování:-)

Nepotřebujete nic víc, než hrníček mandlí, 2 lžičky kakaa, vodu, mixér a pár datlí. :-)

Recept je velice jednoduchý:

Suroviny jsem si již pověděli, takže nyní dejte namočit mandle do vody - na noc. Potom je sceďte, oloupejte a rozmixujte v cca 700 ml vody. Proceďte vzniklé mléko přes pláténko, plenku nebo pytlík na výrobu ořechové mléka a vraťte zpět do mixéru, přidejte kakao a datle. Pomixujte.

Dle potřeby můžete mléko ještě lehce ohřát nebo rovnou konzumovat.

Dobrou chuť (:



 

NDcwY