tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

» Veganské recepty

Napařená brokolice se "sýrovou" omáčkou

Recept na rychlý veganský oběd nebo večeři je zde pro všechny milovníky brokolice a lahůdkového droždí. Tento pokrm je, ačkoliv brokolice není v syrovém stavu, výživově velmi bohatý.

Brokolice je bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek (vápník, železo, hořčík, draslík...) a vitamínů. Mě osobně v syrovém stavu příliš nechutná a tak ji napařuji nad párou. Aby se vitamíny z brokolice lépe uvolnily, na talíři ji lehce pokapu lněným nebo olivovým olejem.

Lahůdkové droždí je zde využito pro svou chuť, která připomíná sýr. Toto droždí patří mezi neaktivní druh droždí, které roste na melase. V našem těle se však toto droždí cukry nijak neživí a tedy dále nemnoží, jako je tomu u běžného droždí. Nemusíte se tedy lahůdkového droždí bát - naopak. Lahůdkové droždí je nutričně bohatá potraviny plná bílkovin, vitamínů skupiny B a k tomu všemu lahodné chuti.

Suroviny potřebné pro přípravu:

Postup:

Brokolici připravíme v páře. Mezitím si v misce smícháme tahini s lahůdkovým droždím, citronovou šťávou, vodou a solí dle potřeby. Napařenou brokolici přelijeme omáčkou a podáváme.

Dobrou chuť.

 


Veganské lasagne se špenátem a kešu krémem

Milujete těstoviny? Můj manžel ano... No, jak to udělat, aby mu chutnaly, byly veganské a ještě k tomu výživné? Není to vůbec složité, zkuste třeba tento recept. Je to recept vařený, ale tak jemný, že si zaslouží být zveřejněn.

Co budete potřebovat:

  • 8 plátků bezvaječných lasagní, které si buď uvaříte nebo je rovnou pokládáte do zapékací formy ( já je vařím)
  • 1 balíček špenátu - lepší použít čerstvý, který lehce podusíte a rozmixujete
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek kešu ořechů - předem namočených
  • šťáva z citronu
  • hrstka bazalky
  • 5 sušených rajčat

Postup:

Přiravte si bezvaječné lasagne dle receptu. Poduste špenát, osolte jej, přidejte trochu pepře, prolisovaný česnek a 1 lžíci lahůdkového droždí.

V mixéru umixujte s 1/2 hrnku čisté vody kešu oříšky, přidejte citronovou šťávu, sůl, a 2 lžíce lahůdkového droždí. Pomixujte, nakonec přidejte sušená rajčata a bazalku. Pomocí pulsů lehce pomixujte, aby v krému zůstaly kousky rajčata a bazalky.

Do zapékací formy naneste vrstvu lasagní, natřene na ni krém z kešu a špenát. Následně pokračujte ještě třemi vrstvami. Končíme lasagněmi.

Zapečte 15 minut v horkovzdušné troubě na 160 C.

Dobrou chuť :-)


Dušená brokolice s quinoou

Před nikým netajím, že nejsem pouze na 100 % vitariánské stravě. Nemyslím si, že občasné zařazení vařeného jídla je hřích. Naopak, některá tepelně upravená jídla mi jsou více po chuti a mám z nich pocit, že je moje tělo stráví lépe. Ale naše těla jsou odlišná a nejeden člověk se mnou nemusí souhlasit a já to plně respektuji.

Striktní odmítání vařené stravy není pro mě, a proto pro ty z Vás, kdo cítíte, že žijete v souladu se svým tělem a ve dnech, kdy mrzne, a máte zkrátka chuť si místo nastrouhaného zázvoru a jiných zahřívacích raw potravin dát něco teplého, s chutí do toho. Víte, po kterém vařeném jídle Vám bude zaručeně špatně? Po tom, které si budete vyčítat.

Proto se zde nejedná o vitariánský nýbrž o veganský recept - chuťově skvělý ...

Suroviny pro přípravu:

Postup:

Očistíme brokolici a pokrájíme ji na menší kousky. Brokolici napaříme v kastrůlku, lehce ji osolíme. Mezi tím si v osolené vodě povaříme quinou. Postačí cca 3-5 minut. Quinoa je hotová, když ukáže klíček. Quinoa nemusí být v tomto receptu vařená, ale třeba naklíčená. Tím její výživové hodnoty hezky znásobíte.

Kešu oříšky si pomeleme na jemnou mouku, přidáme lahůdkové droždí (asi 2 polévkové lžíce) a sůl dle chuti. Tento RAW parmezán nasypeme na teplou brokolici a zamícháme s quinoou.

Vše ozdobíme čerstvou zeleninou a můžeme podávat.:)


 

YjQxODVmNT