tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 45 Kč (2 EUR)
skladem
Cena 45 Kč (2 EUR)
na dotaz
Cena 279 Kč (11 EUR)
skladem

Top produkt


» Vánoční RAW cukroví

Vánoční RAW cukroví

RAW Goji roláda

Mám zde pro Vás recept od jedné skvělé slečny, s níž jsem se seznámila na kurzu výživových poradců. Je skvělé poznávat, že i mezi fitness sportovci jsou tací, kteří se stravují rostlinnou stravu. Terezce Hocové za její recept moc děkuji. Tuto roládu můžete užít jako vánoční cukroví zrovna jako dezert pro rodinnou oslavu. Je celkem univerzální.

A co navíc? Možná to nevíte, ale plody kustovnice jsou velice bohatým zdrojem vitamínu C a navíc, až 15 % objemu tohoto plodu tvoří bílkoviny. Goji si uričtě oblíbíte:)

Suroviny pro přípravu:

Na kakaovou vrstvu:

Na Goji náplň:

Příprava:

Kakaová vrstva – v mixéru pomeleme ořechy, kokos, datle i rozinky. V míse pořádně promícháme i s kakaem dokud nám nevznikne kompaktní hmota. Hmotu si přeneseme na pečící papír, položíme přes ni další pečící papír a válečkem vyválíme ½ cm silný plát do tvaru obdélníku. Sejmeme papír a odložíme stranou, než si připravíme náplň. Oba pečící papíry můžeme předem lehce pomazat kokosovým olejem - těsto se k papíru potom nelepí.

Goji náplň – v mixéru si pomeleme mandle, kokos nadrobno, datle i goji a v míse smícháme, dokud nám opět nevznikne kompaktní hmota. Tuto hmotu přeneseme na vyválenou kakaovou vrstvu a rovnoměrně ji rozprostřeme. Snažíme se, aby na jedné z delších stran obdélníku kakaová vrstva o maličko přečnívala. Překryjeme pečícím papírem a válečkem jemně uhladíme goji vrstvu. Papír odlepíme a jdeme rolovat.

Díky tomu, že jsme si kakaovou vrstvu vyváleli na pečícím papíru, půjde to snadno. Chyťte prostě ten okraj pečícího papíru, kde začínají obě vrstvy současně (tzn. protilehlý okraj tomu, kde kakaová vrstva přečnívá) a snažte se rovnoměrně rolovat vyválené vrstvy tak, jako kdybyste rolovali sushi ;-) Rolujeme co nejpevněji a zároveň odlepujeme pečící papír, který nám pomáhá. Vznikne nám krásná pevná roláda, kterou ještě na chvíli odložíme do lednice (pro nedočkavce - do mrazáku :), než začneme krájet. Roládu si později nakrájíme nožem, který průběžně namáčíme. Vznikne nám zhruba 13 kousků:)

Recept : Tereza Hocová

Dobrou chuť :-)

 


 

RAW Vánoční pralinky

RAW dobrůtka, která nás skutečně nadchla. Můžete si udělat různé příchutě domácích pralinek - skořicové, vanilkové, limetkové, citronové, pomerančové, s javorovým sirupem, s rozmixovaným ovocem, s nasekanými kousky oříšků. Možností je tolik, že si můžete vyrobit vlastní adventní kalendář nebo bonboniéru. Rozhodně však zaboduje u kamarádů či kolegů v práci - pokud rádi obdarováváte své blízké, můžete udělat maličké vánoční balíčky s vlastními RAW pralinkami - vlastnoručně vyrobený dárek z lásky je ten nejkrásnější, který můžete dát. A nebojte se, postup je snadný.

Suroviny:

Postup:

Ve vodní lázni na velmi nízký stupeň pomalu rozpustíme kakaové máslo. Přidáme kakao a sladidlo. Vše necháme rozpustit, dokud nevznikne krémová čokoládová hmota.

Podle libosti můžete přidat skořici nebo vanilku - dle vaší chuti a momentální nálady:-)

Co teď? Připravte si formičky na čokoládu, které předem lehce vymažete kokosovým olejem. Já jsem použila formičky na led IKEA, jsou krásně vytvarované a dobře se s nimi manipuluje.

Nalijte jemnou čokoládu do formiček a doprostřed vhodně mandli. Dejte takto připravené pralinky na 15 minut do mrazničky a po té je dejte ještě alespoň na hodinu do lednice. Po vyndání nechte pralinky trošku povolit a vyklepněte je. Uchovávejte v chladu nebo je hned snězte. Já už dělám druhou várku, jak nám chutnali:-)

Dobrou chuť.

 


 

RAW perníkové truffle

Chcete si pochutnat na něčem originálním, na něčem, čím uchvátíte okolí a na něčem, co je hotové jedna dvě? Pak je tento recept stvořen právě pro Vás.

Suroviny:

1 šálek vlašských oříšků (namočených předem nejméně 2 hodiny)

1/2 šálku namočených datlí

2 lžičky perníkového koření

1 lžíce kakaa

Postup:

Slejeme vodu z ořechů a datlí. Rozmixujeme je spolu na hladkou směs, v níž mohou zůstat maličké kousky oříšků (to není na škodu - naopak). Přidáme dvě lžičky perníkového koření a krátce pomixujeme. Vlhkýma rukama tvoříme z těsta kuličky, které obalíme v kakau a ukládáme je do papírových košíčků. A můžeme baštit:-)

Dobrou chuť.


RAW Černoušci

Malé černé bobíky pro děti i dospělé, hotové jsou raz dva a úspěch máte zaručený.:)

Suroviny:

2 šálky lískových oříšků

2 lžíce kokosového oleje

2 lžíce kokosového nektaru nebo sirupu z agáve

2-3 lžíce kvalitního kakaového prášku

Postup:

Všechny suroviny umístíme do kvalitního mixéru
a umixujeme. Postup je podobný jako u ořechového másla. Budete muset po chvíli zastavit mixér, setřít ze stěn oříšky a v mixování pokračovat až do doby, než vznikne hladká směs.

Umixované těsto vyklopíme do misky a namočenýma rukama tvarujeme kuličky, které pokládáme na plát sušičky a palcem stlačíme. Nakonec přidáme lískový oříšek, který zapíchneme na bobečku. Takto připravené bobíky sušíme 3 hodiny.

Dobrou chuť :)


 

 

RAW Mrkvové perníčky

Co se zbylou drtí z odšťavněné mrkve? Způsobů jejího využití je spousta. Jedním z nich jsou i tyto RAW mrkvové perníčky, které obohatí Váš sváteční stůl. Vzhledem k tomu, že nejsou příliš křupavé ale spíše jemné a vlačné, je vhodné je připravit těsně před Vánoci.

Jak postupovat...

Suroviny:

Na polevu:

Postup:

Suroviny na perníčky rozmixujeme ve výkonném mixéru. V případě, že se Vám směs zdá řídká, přidejte ještě malou hrstku kešu oříšků. Těsto by mělo být hutné, jelikož je nutné jej následně rozválet. Těsto naneseme na plát pečícího papíru, který předem pomažeme kokosovým olejem, aby se nelepilo. Přiložíme na těsto druhý kus pečícího papíru, který jsme taktéž pomazali kokosovým olejem. Přes tento papír vyválíme těsto o tloušťce cca 3mm.

Z těsta vykrajujeme různé motivy. Perníčky položíme na plát sušičky a sušíme alespoň 5 hodin.

Než se perníčky vysuší, připravíme si polevu. Rozmixujeme vlašské ořechy s datlemi a dle potřeby přidáme vodu a případně dosladíme agávovým nektarem. Polevou naplníme zdobící sáček a perníčky po vyjmutí ze sušičky nazdobíme.

Takto připravené perníčky skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.

Dobré pochutnání:)


 

 

Vanilkové rohlíčky

Máte chuť na RAW vanilkové rohlíčky? Mám pro Vás jeden skutečně jednoduchý recept. Potřebujete pouze pár surovin, sušičku a chvíli času.

Tak žádné zdržování a pojďme rovnou na to:

Suroviny:

1 šálek para ořechů

1 lžíce kokosového oleje

1/2 šálku raw pohankové mouky

1/2 šálku namočených datlí

3 lžíce vody

1 lžička vanilky nebo pár kapek vanilkového extraktu

Postup:

Para ořechy, dalte (zbavené vody z namáčení), kokosový olej, mouku a vanilku rozmixujeme ve výkonném mixéru. Dle potřeby přidáme vodu. Těsto by mělo být tuhé, ale nesmí se rozpadat.

Jakmile máme těsto rozmixované, vyklopíme jej z mixéru. Z těsta si vždy utrhneme kousek, který v mokrých dlaních  rozválíme do tvaru válečku, ten potom vytvarujeme do tvaru rohlíčku a položíme na plát sušičky, který jsme předem potřeli slaboučkou vrstvou kokosového oleje.

Takto připravené rohlíčky sušíme cca 5 hodin.

Po vyjmutí rohlíčků ze sušičky můžete a nemusíte rohlíčky obalit v cukru.  Můžete použít třeba kokosový cukr nebo případně obalit rohlíčky v jemně namletých mandlích.

Zkuste rohlíčky i z jiných oříšků - třeba z kešu, dejte mi pak vědět, jaké byly:-) ziva-strava@email.cz

 


Koláčky z vlašských ořechů s RAW marmeládou

Vždycky mě zajímalo, jak to v tom Lifefoodu dělají, že umějí udělat koláčky, které mají pravidelný tvar a ještě k tomu jsou krásné. Inu, někdy stačí doma uklízet a zjistit, že taky vlastníte zdobící pytlík. Takový ten látkový zdobící pytlík s pěknou zdobící koncovkou. A kdo je natolik revoluční, že vlastní strojek na cukroví, tak ten má zcela vyhráno. Na tento recept jsem se trošku vyhecovala. Prostě jsem si řekla, že něco tak dobrého přeci také musím umět vyrobit. Osobní hranice se musí překonávat. Povedlo se :-)

Zkuste to taky. Nic tak složitého to není. A výsledek? Nechte se překvapit. . .

Suroviny:

1 šálek namočených vlašských ořechů

1 šálek datlové pasty

Marmeláda:

3 lžíce namočených chia semínek

2 lžíce goji neboli kustovnice čínské

1 lžíce datlové pasty

Postup:

Nejprve si vyrobíme datlovou pastu. Vezmeme si šálek namočených datlí - vodu slejeme. Do mixéru dáme datle a přidáme čistou vodu - zhruba 2 nebo 3 lžíce. Závisí na velikosti datlí a na jejich druhu. Pokud máte datle Lifefood, budete potřebovat více vody. Pokud máte čerstvé datle Medjool, vody není potřeba tolik. Umixujeme si pastu.

Nyní si z mixéru dáme stranou 1 nebo 2 lžíce pasty. Do mixéru přidáme vlašské ořechy (bez vody, v níže se namáčely). Vše umixujeme do hladkého těsta. Vůbec nevadí, pokud je těsto tekutější (nesmí téct úplně). Konzistence je třeba taková, abychom po naplnění zdobící pytlíku, vytlačily těsto ven v takovém stavu, že udrží tvar ozdobného konce sáčku. Konzistence je tedy asi taková, že nabereme těsto na polévkovou lžíci, těsto stéká pomalu dolů v téměř nezměněné podobě.

Nyní si naplnímě zdobící sáček těstem. Připravíme si také sušící plát, neboť věnečky budeme sušit. Plát lehce potřeme kokosovým olejem, aby se věnečky nepřilepily. Sáčkem tvoříme sudý počet koleček a sudý počet věnečků s dírkou uprostřed. Pro efekt očička uprostřed :-)

Věnečky dáme do sušičky zhruba na 4 - 5 hodin. Mezitím si připravíme marmeládu. Do mixéru vložíme namočená chia semínka, goji a datlovou pastu. Vše umixujeme. Uchovejte tuto marmeládu v lednici.

Po usušení natřeme spodní kolečka marmeládou a přiklopíme věnečkem. I s marmeládou vrátíme ještě na hodinu do sušičky.

Pokud vám marmeláda zbyde, lze ji uchovat v lednici a přidat ji třeba k pokrájenému ovoci nebo do smoothie či snídaňové kaše. V případě, že nefandíte marmeládám, věnečky můžete naplnit domácí lískočokoládovou nutelou - recept naleznte ve sladkostech.

Dobrou chuť:)



Vánoční RAW roláda s kakaovo - kokosovou náplní

Takové ty tradiční nepečené rolády se vidí většinou na každém talířku s cukrovím. Tuším, že je v nich spousta piškotů a cukru. Zkusme to trošku jinak. Trošku RAW.

Vynikající RAW roláda se hodí i mimo období Vánoc. Je to taková alternativa dortu. Určitě s ní zabodujete na oslavě anebo právě o Vánocích.

Suroviny pro přípravu:

1 šálek (0,25 l) namočených mandlí

2 lžíce kakaa

1/2 šálku namočených datlí

1/2 šálku RAW pohankové mouky

voda dle potřeby

Náplň :

100 g kakaového másla

100 g kokosu

2 lžíce kokosového cukru

Postup:

Vodu z mandlí a datlí slejeme vodu. Mandle, kakao, datle a pohankovou dáme do mixéru. Umixujeme v hladkou směs. Dle potřeby přidáme vodu. Těsto musí být suššího charakteru, ale přesto lehce mokré.

Nyní si připravíme pečíčí papír. Jemně jej potřeme kokosovým oleje. Z mixéru vyklopíme směs na pečící papír. Tuto směs překryjeme potravinovou folií, přes niž těsto vyválíme do tvaru obdélníku. Takto připravené těsto dáme odpočinout do lednice asi na 15 minut. Folii sloupneme.

Náplň si připravíme tak, že ve vodní lázni na velmi malý teplotní stupeň ( u mě na devíti stupňové plotně používám stupně 1) rozpustíme kakaové máslo. Jakmile je máslo rozpuštěné, ihned jej stáhneme z ohně. Nyní umixujeme kokos, kakaové máslo a kokosový cukr.

Z lednice vyndáme odpočinuté těsto, na které naneseme vrstvu náplně. Roládu srolujeme. Pomáhám si pečícím papírem. Okraje papíru chytnu, přehnu roládu, těsto od papíru opatrně odlepím a opět pomocí papíru roluji. Když je roláda smotaná, dáme ji do lednice alespoň na dvě hodiny. (Pro urychlení můžete dát roládu do mrazáku). Po vyjmutí roládu nakrájíme na kousky a zasněžíme kokosem.

Dobrou chuť.



Křehké RAW kokosky

Lehké a křehké kokosky se Vám rozplynou na jazyku. Jejich příprava je snadná a nenáročná na suroviny. Zkuste je, jsou vynikající.

Suroviny:

1 šálek strouhaného kokosu

1/4 šálku namočených kešu oříšků

2 lžíce vody

2 lžíce kokosového nektaru

goji nebo jiné drobné sušené ovoce na ozdbou

Postup:

Kokos a kešu oříšky (bez vody, v níž se namáčely) dejte do mixéru. Přidejte sladidlo (v mém případě kokosový nektar) avšak můžete přidat třeba agávový sirup. Vše umixujte. Není na škodu, když směs není zcela hladká - ba naopak. Dle potřeby přidejte vodu.

Tvarujte kuličky, jemně je palcem stlačte a přimáčkněte goji na ozdobu - případně jiné sušené ovoce. Položte kokosky sušící plát (jemně jej potřete kokosovým olejem).

Sušte kokosky v sušičce alespoň 2 hodiny.

Poučte se z mojí chyby: Do kokosu jsem dala příliš mnoho vody (asi 4 lžíce), celá hmota byla hodně tekutá a nedržela dobře pohromadě. S vodou tedy počkejte až nakonec, až uvidíte, zda se vám bobečky budou rozsýpat nebo ne. :-) Pokud by byla směs naopak příliš "mokrá", přidejte kokos.