tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 289 Kč (11 EUR)
na dotaz
Cena 45 Kč (2 EUR)
skladem

»

Kokosové mléko

Dnes již asi nikoho rostlinná mléka moc nepřekvapí, jsou k dostání v supermarketech či zdravých výživách. Tak proč bychom si měli vyrábět mléko doma? Není to až tak složité k pochopení. Cokoliv, co se za běžných podmínek rychle zkazí, ale je to zabaleno a vydrží třeba rok, již nemá s přirozenou stravou moc společného. Rostlinné mléko patří mezi produkty, které ve svých obalech mohou měsíce stát zabalené v regále a čekat na svého kupce...

Zkuste si ale otočit krabici rostlinného mléka a přečtěte si složení. A pak si vyrobte mléko domácí a sepište si na lístek, co jste použili. Pravděpodobně to budou dvě suroviny - nějaké oříšky a voda popř. semínka, mák nebo kokos. Navíc nic... Tak co myslíte, která varianta je pro Vás lepší? O stránce ekonomické ani nemluvě:) A navíc víte, jaké suroviny používáte. Více argumentů už snad nemám. Vlastně ano, ta chuť... hmm, je tak trochu jiná. :-)

Kokosové mléko, to je něco, na čem si, jak se lidově říká, ujíždím. Jednoduché, rychlé, extra jemné a krémové. Zkuste ho, je skutečně snadné.

Co potřebujete:

  • 1 šálek předem namočeného kokosu (dávám namáčet na 2 hodiny)
  • 2-3 šálky vody
  • sáček na výrobu mléka, pláténko nebo skvělé veggiefino

Postup:

Kokos s vodou rozmixujeme do hladké mléčné konzistence. Mléko přecedíme a vychutnáváme.

 


Dva způsoby výroby lískooříškového mléka

Milujete rostlinná mléka a zapomínáte si předem namočit oříšky? Nemáte tak silný mixér, abyste si mohli doma vyrobit vlastní ořechové mléko? No a co teprve čas pro jeho výrobu, máte jej? Pokud patříte do skupiny lidí, kteří si rádi svou práci ulehčí, můžete využít receptu od Vitalvibe, rozhodně se Vám bude líbit:-)

Pro ty z Vás, kteří se s přípravou mléka rádi pomazlíte a propadli jste (stejně jako já:-)) kouzlu výrobníku na mléko Veggiefino nebo třeba cedíte mléko přes pytlík na jeho výrobu či přes pláténko, je zde i druhý recept.

Vyberte si:-)

1.) Rychlé lískooříškové mléko

Ingredience:

Postup:

Vodu, oříškové máslo, kokosový nektar nebo cukr a skořici rozmixujte, vznikne mléko s hustou pěnou. Nalejte mléko do sklenic, posypejte skořicí a vychutnejte si hřejivé mléko. Místo skořice a nektaru vyzkoušejte do mléka přisypat 2 lžíce vanilkového kokosového cukru.

Stejně snadno si můžete vyrobit také mléko mandlové nebo kešu mléko - stačí použít RAW BIO mandlové máslo nebo RAW BIO kešu máslo namísto toho lískooříškového :-)

2.) Výroba z celý ořechů

Ingredience:

Postup:

Lískové oříšky jsme přes noc měli namočené, nyní je zbavíme vody a řádně propláchneme. Nasypeme je do mixéru a přidáme čistou přefiltrovanou vodu. Vše řádně umixujeme do hladké konzistence. Přes pytlík nebo Veggiefino přecedíme mléko.

Můžeme také pomocí tyčového mixéru mixovat mléko přímo ve Veggiefinu, ušetříte tím nádobí:-) Já využím první metody...

Přeceděné mléko vrátíme do mixéru a přidáme dvě lžíce kokosového nektaru či kokosového cukru. Znovu pomixujeme. Můžete samozřejmě mléko nechat ve své přirozené podobě a nesladit jej. Určitě však nektar či cukr nepřidávejte hned v první fázi mixování, neboť byste o velkou část sladidla přišli při následné filtraci mléka.

Takto vytvořené mléko je vhodné k přímé konzumaci. Pokud máte přebytek, uchovejte jej v lednici a to nejlépe ve skleněné nádobě. Neskladujte déle než 3 dny.

Dobrou chuť :-)

Autor receptu na rychlé lískooříškové mléko: Martina Greenberg DiS., Event manažer, manažer prodejny a Vitalvibe centra, nutriční terapeut, Vitalvibe.eu

Fotografie: www.vitalvibe.eu

 


 

Konopné cappuccino

Co takhle vyrobit si krásně našlehané cappuccino z konopného mléka? Vypadá lákavě a báječně chutná, jistě si jej oblíbíte.

Konopná semínka obsahují esenciální mastné kyseliny omega 3 a omega 6 ve vyváženém poměru jedna ku třem, dále kyselinu olejovou a vzácnou kyselinu gama-linolenovou. Jsou plná lehce stravitelných bílkovin, anitoxidanů a vitamínu E. Ve Vašem jídelníčku by rozhodně nemělz chybět a pokud Vám nechutná konopné mléko, neváhejte vyzkoušet konopné semínko třeba do salátů. Chutná jemně, oříškovo máslovou chutí a Vaše pokrmy příjemně obmění.

Na výrobu konopného capuccina budeme potřebovat:

1/2 šálku loupaného konopného semínka

1 šálek vody (volte množství vody dle oblíbené hustoty mléka - můžete ubrat nebo přidat)

1 lžíce agávového nektaru (nemusí být)

kvalitní mixér

Na ozdobu:

1 lžíce kakaového másla

1 lžíce kakaa

1 lžíce agávového nektaru

Postup:

Rozmixujte vodu a konopné semínko do co nejjemnější konzistance. Pakliže se Vám zdá, že v mléce zůstávají droboučké kousky, můžete mléko přecedit přes plátenko nebo sáček pro výrobu rostlinného mléka. Komu drouboučké kousíčky nevadí, může takto vyrobené mléko rovnou konzumovat.

Cappuccino vznikne vlastně samo o sobě, neboť konopné mléko po rozmixování nechá v horní vrstvě krásnou pěnu. Doporučuji tedy mléko umixovat a dvě minutky počkat, než se mléko a pěna oddělí. Poté mléko přelejeme do sklenice a lžíci ještě přidáme pěnu, která zůstane na povrchu v mixéru.

Před naléváním capuccina ozdobíme sklenici čokoládou a to tak, že si rozpustíme na velmi mírném plameni lžíci kakaového másla, lžíci kakaa a agávového nektaru. Rozpuštěnou čokoládou polejeme vnitřní stěny sklenice, do které následně nalejeme konopné mléko. Pokud Vám čokoláda ještě zbyla, polijte s ní banán nebo ji přidejte do konopného mléka, zde bude chutnat skvostně.

Dobrou chuť

 


 

RAW KAKAO PRO MAMINKU

Kdypak Vám naposledy maminka udělala kakao ke snídani? A mělo škraloup? Tak co kdybyste teď jedno kakao udělali mamince vy - ale po našem - živé a zdravější:-)

Potřebujete pouze pár surovin, mixér a trochu vody. Pojďte na to.

Suroviny:

200 g ( 1 šálek) kvalitních mandlí namočených ve vodě přes noc

750 ml vody (dle toho, jak si přejete mít mléko husté)

pláténko nebo pytlík na výrobu ořechového mléka

2 lžičky kakaa

8-10 datlí

kvalitní mixér

Postup přípravy:

Mandle scedíme a oloupeme (loupat není nutné, ale je to lepší, mléko je jemnější). Přesypepe je do mixéru, přilejeme požadované množství vody a mixujeme na velmi jemné mléko. Poté si připravíme nad nádobu plátno nebo pytlík na mléko a přecedíme vzniklou směs. Skvělá je pro tento účel také dětská plenka. Pytlík nebo pláténko řádně vymačkáme a dobře scedíme. Mandlovou drť si můžeme přidat do ranních kaší či jiných dezertů.

Mléko vrátíme do mixéru, přidáme kakao a datle. Pomixujeme a můžeme podávat. Kdo má rád teplejší mléko, může jej lehce prohřát - pozor, nepřesáhněte teplotu 42 stupňů.

Vám i maminkám dobrou chuť :-)


 

Mandlové mléko

Mandlové mléko je takovým základním rostlinným mlékem a zvládne jej skutečně každý. Potřebujete k tomu kvalitní ořechy, výkonný mixér a plátenko nebo pytlík na výrobu ořechového mléka. Potom to už jde samo.

Přínos mandlového mléka a samozřejmě všech ostatních rostlinných mlék spočívá v tom, že si můžeme i na živé stravě dopřát mléko, aniž bychom museli sahat po tom živočišném. Živočišné mléko nejen, že je pro 90 % populace nestravitelné, neboť po období kojení ztrácíme enzymy, které mléko tráví, ale pro vegany a vitariány, kteří svou stravu řeší i z pohledu etického, je živočišné mléko v jídelníčku nepřijatelné.

Mandlové mléko je pro naše zažívání snadno vstřebatelné a stravitelné. Můžeme jej použít pro přípravu snídaňových kaší, proteinových nápojů či jako lahodnou svačinku jen tak samotné. Obsahuje vysoké množství minerálních látek a vitamínů. Mandle jsou také skvělým zdrojem bílkovin.

Suroviny pro přípravu mandlového mléka:

200 g ( 1 šálek) kvalitních mandlí namočených ve vodě přes noc

750 ml vody (dle toho, jak si přejete mít mléko husté)

pláténko nebo pytlík na výrobu ořechového mléka

kvalitní mixér

Postup přípravy:

Mandle scedíme a oloupeme (loupat není nutné, ale je to lepší, mléko je jemnější). Přesypepe je do mixéru, přilejeme požadované množství vody a mixujeme na velmi jemné mléko. Poté si připravíme nad nádobu plátno nebo pytlík na mléko a přecedíme vzniklou směs. Skvělá je pro tento účel také dětská plenka. Pytlík nebo pláténko řádně vymačkáme a dobře scedíme. Mandlovou drť si můžeme přidat do ranních kaší či jiných dezertů.

Mléko můžeme pomixovat s datlemi, aby bylo sladší.

Mléko podáváme ihned popř. skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. Vypijte jej však do dvou dnů, jinak podléhá oxidanci.

 


 

 

 

ODU1YzFh