tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 179 Kč (7 EUR)
skladem
Cena 615 Kč (24 EUR)
skladem
Cena 302 Kč (12 EUR)
skladem

» ostatní recepty

RAW česnekové krutonky na salát

Nikdy jsem na RAW stravě netrpěla tím, že by mi chybělo pečivo a měla bych tendenci sušit každý týden velké množství placek, kterými bych toto vyřešila. Občas si nějaké dobré placky vyrobím nebo koupím a pochutnám si na nich. Říkala jsem si však, že mi trochu chybí křupavé krutonky v zeleninovém salátu. To jsem měla vždycky taaak ráda. Vzdávat se jich nemusím, jde to i na RAW stravě, sice nejsou tak křupavé, ale rozhodně jsou mnohem zdravější než ty, které si koupíte... :-)

Suroviny pro přípravu:

1/2 šálku mouky z naklíčené pohanky (recept níže)

1 lžíce psyllia

sůl, pepř

stroužek česneku

voda cca 1/2 hrnku - možná více, uvidíte:-)

Jak nat to:

Rozmixujte vodu, pohankovou mouku, psyllium a sůl s pepřem. Kdo má rád (já tedy ano) může si přidat lahůdkové droždí - cca 1 polévkovou lžíci.

Hmota je díky psylliu trochu slizská, lepivá a tuhá. Naneste takto vzniklou na plát sušičky. Pokud se Vám nedaří vyrobit souvislou vrstvu, netrapte se s tím. Můžete udělat kolečka, ovály... po usušení stejně vše pokrájíte na kostky a malé tvary.

Sušte cca 4-5 hodin. Pokrájejte na kostičky a vsypte do salátu.

Tip: Do těsta můžete přidat bazalku, majoránku či jiné bylinky, které osvěží chuť krutonků.

Dobrou chuť :-)


RAW mouka z naklíčené pohanky

Tápete, jak si vyrobit RAW mouku, kterou byste použili do základů na dorty, koláče, slané placky a další RAW pokrmy? Pohanka je nesmírně bohatým zdrojem minerálních látek, vlákniny a také rutinu. Pohanku používám do velkého množství receptů, v naší kuchyni zkrátka pohanky nikdy nechybí.

Jak tedy vyrobit mouku?

Proces je to trochu zdlouhavý, nicméně není vůbec složitý.

Dejte večer namočit pohanku a nechte ji takto do rána. Vodu, kterou pohanka "nevypila" ráno vylijte a pohanku řádně propláchněte. Dejte ji do nakličovacích misek a dva dny nechte klíčit. Pohanku minimálně dvakrát denně řádně propláchněte, aby se nestalo, že Vám začne plesnivět !!! Naklíčenou pohanku dejte do sušičky cca na 4 hodiny. Usušenou naklíčenou pohanku potom najemno namelte a vznikne RAW mouka z naklíčené pohanky. Celý proces si můžete zjednodušit a mouku si koupit ZDE.




RAW parmezán

Na internetu najdete možnosti, jak si vyrobit RAW parmezán z kešu oříšků. Mě se ale podařilo najít chuť, kterou mám ještě radši. Konopný parmezán používám velmi ráda a to nejen pro jeho lahodnou, jemnou oříškovou chuť, ale také proto, že obsahuje mnohem více bílkovin. Pro porovnání uveďme:

Na 10 g kešu oříšků zkonzumujeme zhruba 1,75 g bílkovin, 2,6 g sacharidů a 4,5 g tuků. V 10 g loupaného konopného semínka zkonzumujeme 3 g bílkovin, 5,2 g tuků a 2, 4 g sacharidů. V konopném semínku najdeme téměř dokonalé zastoupení esenciálních mastných kyselin a proto se domnívám, že výměna za kešu oříšky se občas určitě hodí:-) Alespoň pro ty z vás, kdo sportujete a budujete svalovou hmotu.

Suroviny pro výrobu:

1/2 šálku loupaných konopných semínek

3 lžíce sušeného lahůdkového droždí

1 lžička růžové himalájské soli

Postup:

Je velice snadný. V mlýnku na kávu rozemelte konopná semínka na mouku (v tom elektrickém to trvá asi 5 vteřin). Potom v misce smíchejte konopnou mouku s lahůdkovým droždím a himalájskou solí. Tento parmezán Vám vydrží zhruba týden v uzavřené skleničce v lednici.

Použít můžete na saláty, posypte s nimi pomazánku na krekrech nebo raw špagety.

Dobrou chuť.



 

 

YWE4NjRl