tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 615 Kč (24 EUR)
skladem
Cena 45 Kč (2 EUR)
skladem
Cena 259 Kč (10 EUR)
skladem

» RAW snídaně a svačiny

Proteinová pohanková kaše

Pohanka byla dlouhou dobu v našich jídelníčcích opomíjena a je velice dobře, že s k ní opět mnoho lidí vrací. Její jemná oříšková a trošku specifická chuť se hodí jak do slaných, tak do sladkých pokrmů.

Kromě toho, že je pohanka velmi nutričně bohatou surovinou, je také skvělým zdrojem rutinu, jenž posiluje naše cévy. Je přirozeně bezlepková a právem bychom ji mohli řadit mezi královnu obilovin.

S pohankou velmi ráda pracuji i z toho důvodu, že ji není zapotřebí vařit. Postačí ji na noc namočit do vody a druhý den rozmixovat - tak, jak je to u této kaše. Pojďte ji vyzkoušet.

Suroviny:

  • 1/2 hrnku pohanky lámanky (v suchém stavu)

  • 1 odměrka proteinu - můj oblíbený je Sunwarrior Blend čokoláda, použít však můžete samozřejmě i jiný

  • 1 PL medu či 3 datle

  • 1 banán

  • 2 PL drcených kakaových bobů na ozbodu - já jsem použila kakaové boby namáčené v kokosovém nektaru, protože bez nich poslední dobou nějak nemohu fungovat :-)

  • speciální mlsací ingredience: Carawmel - vmíchejte jednu lžičku do kaše a ucítíte explozi svých chuťových pohárků :-)

Postup:

Pohanku propláchntě a namočte do čisté vody alespoň na 12 hodin. Vodu slejte. Do mixéru dejte pohanku, protein, med a banán. Vše rozmixujte do velmi jemné kaše. Přidejte lžičku carawmelu a dobře promíchejte.

Kaši můžete ještě dochutit podle vlastních preferencí - kakaem, vanilkou, skořicí, čerstvým bobulovitým ovocem, přidat můžete také kokos nebo mák.


RAW kaše s jablky, proteinem a skořicí

K tomuto receptu mne inspirovala RAW granola od Zuzky Lužné z loveofraw a stránky Thriveforward, které vlastní "Vegan v kondici"... Brendan Brazier - světově proslulý veganský sportovec, který vydal knihu, jenž se pro mnoho lidí stala vodítkem, jak ovládnout veganskou stravu a získat velkou spoustu životní síly a energie.

Raw kaše bude v mžiku hotová, stačí si jen večer vzpomenou, že na ni ráno určitě budete mít chuť :-)

Co potřebujete na 1 porci?

Postup:

Večer před spaním propláchněte pohanku lámanku ve vodě, následně ji do čisté vody ponořte do rána. Když se ráno probudíte, zacvičte si pět pozdravů slunci a vypjite 0,5 litru čisté vody, do které si přidáte své tekuté vitamíny Vitamineral Rush :-)

Potom přichází samotná příprava snídaně - vylejte vodu z pohanky, smíchejte pohanku s nastrouhaným jablkem, které Vám do rána krásně pustilo šťávu, jenž kaši zjemní a zvláční, dále smíchejte s dávkou proteinu, kokosovým nektarem nebo medem, chia semínky, skořicí, muškátovým oříškem a brusinkami. Vše promíchejte.

Kaši můžeme ještě poprášit troškou skořice a poházet brusinkami.

Za okamžik máte připravenou ranní snídani, která obsahuje kvalitní sacharidy s dlouhým řetězcem a nízkým glykemickým indexem, kaši, jenž v sobě skrývá vitamíny, vlákninu a minerály, slušnou dávku rostlinné bílkoviny a skvělou chuť.

Servírujeme hned :-)


Jahodová kašička

Když jsme byli malí, říkali jsme tomu jahodová kašička. Neznala jsem lepší způsob, jak využít jahody, které stále stejně miluji. Rudé plody plné šťavnaté chuti a antioxidantů. Kdysi byla kombinace jasná - rozmačkané jahody, mléko a moučkový cukr. Dnes je to ve zdravé variantě stejně jednoduché - jahody, rostlinné mléko a krapet sladidla.

Pojďte na to jednoduše:

  • 200 g jahod (1 plný šálek)
  • sklenička rostlinného mléka (recept) - použila jsem mandlové, ale můžete třeba kokosové, bude to super:-)
  • 1 lžíce sladidla nebo 3 datle, které v mléce rozmixujete

Postup:

Jahody omyjte a vložte do misky. Vidličkou je rozmačkejte (nebo rukama). Můžete použít i mixér na funkci "pulse", ale nevím, zda se Vám chce mixér kvůli 2 vteřinám mixování špinit.

Jahody zalijeme rostlinným mlékem a dáme na 30 minut chladit do lednice.

Volitelně můžete přidat i lžíci chia semínka, čímž vytvoříte jahodový chia puding. Luxusní verze Vám vznikne přidáním drcených kakaových bobů.

"Jednodušší už je jen jablko" :-)

 




Chia puding s třešněmi a kakaovými boby podle Kamily Plíhalové

Máte-li chuť na trochu objemnější snídani, doporučuji Vám vyzkoušet tento chia puding. Jeho příprava je velice snadná a chuťově se jedná o téměř luxusní záležitost. Puding není příliš sladký a snoubí se v něm chuť skořice a muškátového oříšku, které korunují třešně a kakaové boby.

Suroviny na přípravu 1 porce:

na mléko:

5 lžic strouhaného kokosu

1 litr vody

1 lžička skořice

3 sladké datle

špetka muškátového oříšku

1 lžíce kokosového oleje

špetka soli

Na puding:

1 sklenička (cca 200 ml) vzniklého kokosového mléka (můžete si samozřejmě vyrobit i jiné mléko - mandlové, makové apod.)

1 lžíce chia semínek

1 + 1/2 lžíče drcených kakaových bobů

hrst třešní či jiného bobulovitého ovoce

Postup:

Nejprve si připravíme kokosového mléko. Kokos rozmixuje ve výkonném mixéru na mléko, které následně přecedíme a vrátíme zpět do mixéru. Přidáme skořici, muškátový oříšek, kokosový olej, špetku soli a datle. Mixujeme do hladké konzistence, dokud se všechny přísady nepropojí.

Do misky nasypeme vrchovatou lžíci chia semínek, kterou zalijeme skleničkou připraveného kokosového mléka. Zbytek mléka uložíme do chladničky pro další smoothies či jiné pokrmy.

Mléko s chia semínky promícháme a necháme stát alespoň 20 minut, dokud chia semínka nevsáknou tekutinu a nevytvoří pudinkovou konzistenci. Zatím si můžete jít zaběhat nebo zacvičit pár ásán jógy. :-) :-)

Do jiné misky si na dno rozprostřeme lžíci kakaových bobů, na které poklademe třešně. Ve chvíli, kdy nám chia semínka nasákla veškerou tekutinu, přemístíme puding na vstrvu kakaových bobů a třešní. Dozdobíme lžící kakaových bobů či ovocem a můžeme podávat.

My jsme si tuto pozdní snídani připravili před festivalem Alchymistické Litoměřice, kam jsem byla naši milou zákaznicí pozvána. Snídaně nás díky vláknině chia semínek zasytila na dlouhé hodiny a bylo nám zkrátka skvěle:-)

Autor receptu: Kamila Plíhalová

 


Makové jablíčko pro zdravé kosti

Víte, že v maku se ukrývá nesmírně množství vápníku? A víte, že když teď na jaře začíná krásně hřát slunce, podporujete vstřebávání vitamínu D už jen tím, že se 15 minut denně sluníčku vystavíte? A víte, že vitamín D je pro syntézu vápníku v našem těle velice důležitý? Teď už ano. A co z toho plyne? Udělejte si makové mléko, ze zbytku tuto úžasnou snídani či svačinku a užijte si nedělní den venku - na slunku :-)

Mák obsahuje až 12 x více vápníku než kravské mléko, příjemně dochutí vaše pokrmy a není ani příliš drahý. Pokud jste jeho kouzlu dosud nepropadli, dejte si říct a zkuste to:-)

Když si vyrobíte makové mléko, drť nevyhazujte. Je to věčná škoda. Můžete ji ještě využít třeba na tuto snídani. Aby bylo jablíčko o něco makovější (drť lehce ztratí chuť maku), přidejte ještě dvě lžíce čerstvě mletého maku.

Nekupujte si předem mletý mák. Umelte si jej čerstvý doma.

Co potřebujete pro tuto úžasnou snídani / svačinu?

  • 1 velké jablko
  • 1/4 šálku makové drti po výrobě makového mléka
  • 2 lžíce čerstvě mletého maku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička medu / kokosového nektaru

Postup:

Nastrouhejte jablíčko a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Ozdobte dle oříšky nebo jablíčkem.

Dobrou chuť :-)


Rychlá pohanková kaše

Znáte to, ráno je málo času - výprava dětí do školy, výprava sebe sama... chtělo by to kvalitní, jemnou, jednoduchou a zdravou snídani. Pro sebe i děti. Tady ji máte. Stačí jen večer nezapomenout a namočit pohanku.

Tato pohanková kaše Vám dodá ranní dávku sacharidů, které se budou postupně vstřebávat a nebudete díky tomu brzy opět o hladu. Banány podpoří dobrou náladu, pohanka jakožto zdroj vlákniny poskytne pocit sytosti, kromě toho si dopřejte příjemnou dávku rutinu a skořice vše dovrší svou příjemnou vůní. Místo skořice můžete použít třeba vanilku, kakao nebo karob. Volba je pouze na Vás.

Suroviny na 3 misky:

1 šálek přes noc namočené pohanky (loupaná kroupy)

2 banány

3-5 datlí

2 vrchovaté lžíce na jemno pomletých (nejlépe čerstvě) lněných semínek

volitelně 1 odměrka proteinového prášku

skořice / karob / kakao / vanilka - dle momentální dostupnosti surovin, nálady a chuti

ozdoba: oříšky / oříškové máslo / kakaové boby

Postup:

Večer si namočníme pohanku v poměru 1 díl pohanky : 2 díly vody. Necháme ji pěkně přes noc namočenou a přikrytou talířkem. Druhý den slejeme zbytečnou vodu. Pohanku můžete propláchnout, ale připravujete se o cenný rutin.

Všechny suroviny spolu rozmixujeme ve výkonném mixéru. Podáváme ozdobené oříšky, ovocem a pod.

Dobrou chuť :)


Kokosový jogurt s chia semínky

Co se zbytkem kokosu, když si doma vyrábíte kokosové mléko? Co třeba toto.. nazvěme to třeba jogurt. Podobně chutná, je jemný, krémový a ochutit jej vlastně můžete dle libosti. Tři suroviny stačí pro výrobu krémově jemného vynikajícího jogurtu.

Co potřebujete na přípravu:

  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 banán
  • zbytek kokosu po výrobě kokosového mléka
  • něco na ozdobu:-)

Jak na to:

Rozmixujte banán s kokosovým zbytkem. Nakonec vmíchejte chia semínka a ozdobte - kokosem, oříšky, chia semínky, banánem, čímkoliv, co milujete :-)


Dobrou chuť

 


 


Jogurt z mandlové drti

Zbývá Vám po výrobě mandlového mléka drť a přemýšlíte, jak s ní naložit? Rozhodně ji nevyhazujte! V mandlové drti zůstávají výživné látky a je škoda se jich zbavit - nehledě na to, že jídlem se nemá plýtvat...

Co na takový rychlý "jogurt" potřebujete?

- drť, která zůstane po výrobě mléka

- 2 banány

- 3 datle

- kakao nebo skořici či vanilku...

A postup?

Vše rozmixujte a dejte si pěkně do nosu:-)


 


 

Perníkové jablíčko

Vzhledem k zimnímu počasí se stále dokola vracím k zázvoru, skořici a nebo také perníkovému koření. Jeho vůně připomíná domácí teplíčko, když je venku pořádný mráz. Dnes jsem si připravila jednoduchou dopolední svačinku, po které se jen zaprášilo. Vyzkoušejte:

Suroviny:

2 jablka

1 lžička perníkového koření

volitelně trocha sladidla

2 lžíce rozinek - zvolila jsme velké rozinky Manuka

Postup:

Nastrouhejte 1 jablko na jemno a druhé pokrájejte na kostky. Nasypte jablíčka do misky, přidejte koření, (sladidlo) a rozinky. Vše promíchejte a servírujte.

Dobrou chuť :-)



Skořicová kaše s konopným mlékem

Při výrobě konopného capuccina mi zbylo mléko a tak jsem si říkala, že jej využiji pro výrobu snídaně na další den. Jsem milovníkem snídaňových kaší, které jsou plné vlákniny, živin, perfektně zasytí a dodají spoustu energie na celé dopoledne. Velmi časo s nimi tedy začínám svůj den. Do kaší můžete přidávat libovolné ovoce, oříšky, semínka, sušené ovoce či například skořici nebo prášek mesquite, kakaový prášek a podobně. Fantazii se meze nekladou a díky velkému množství surovin si můžete skutečně vybírat.

Základem kaše je u mě většinou přes noc naklíčená pohanka. Postačí, když pohanku večer namočíte do vody a přikryjete misku talířkem. Ráno naleznete pohanku krásně naklíčenou a stačí ji už pouze lehce pomixovat například s rostlinným mlékem a kaše je hotova.

Pro tuto kaši jsem však použila RAW naklíčené vločky, které již byly součástí minulého receptu.  Jsou již naklíčené, takže stačí, když je ponoříte do vody nebo rostlinného mléka. O nic se již nemusíte starat. A tak, když Vás ráno přepadne chuť na snídaňovou kaši a večer jste si nepřipřavili pohanku, hurá na naklíčené vločky.

Na tuto kaši jsem tedy použila:

1/2 hrnku RAW naklíčených ovesných vloček

1 hrnek konopného mléka

1/2 lžičky skořice

2 lžíce javorového sirupu

5 sušených meruněk

mandle na ozdobu

Postup:

RAW ovesné vločky nasypeme do misky, zalijeme je konopným mlékem, přidáme skořici a javorový sirup. Vše zamícháme. Pokrájíme na kousky sušené meruňky a zamícháme je do kaše. Kaši ozdobíme oříšky či jiným sušeným nebo čerstvým ovocem a můžeme podávat.


Ranní snídaňová kaše s naklíčenými ovesnými vločkami

Po ránu sahám po dvou variantách snídaní - buď si udělám oblíbenou kaši nebo smoothies, do něhož přidávám kromě ovoce také některé superpotraviny, abych navýšila výživového hodnoty. Nedávno jsme na přání do nabídky našeho obchůdku zařadily RAW naklíčené ovesné vločky. Nemohla jsme je nevyzkoušet. Jsou krásně lehké a nadýchané a ve spojení s rostlinným mlékem vytváří báječnou alternativu ranní kaše. Od nynějška jedna z mých favoritek:-)

Suroviny:

Postup:

Jednoduše rozmixujeme rostlinné mléko s datlemi, kakakem a případně také proteinovým práškem. Rozmixované mléko nalejeme na naklíčené ovesné vločky a promícháme. Necháme takto do druhého dne vločky nasáknout. Ráno kaši nazdobíme a snídáme:)

Dobrou chuť a krásný start do nového dne.


RAW chia puding trochu jinak

Je mnoho receptů, jak si doma vyrobit chia puding a věřím, že každý z receptů, který najdete Vám zachutná. Třeba i ten můj. Není nijak složitý. V pokrmu jsou zastoupeny zdravé tuky, sacharidy a pěkný poměr bílkovin. Díky vláknině obsažené v chia semínkách Vás puding také krásně zasytí. Tak proč si takovou dobrotu nedopřát třeba hned ke snídani nebo svačince v práci? S krásně barevnou ovocnou ozdobou to bude pastva nejen pro chuťové pohárky ale také pro Vaše oči. S chutí do toho:)

Suroviny pro přípravu:

1/2 hrnku namočených kešu oříšků

1/2 hrnku namočeného kokosu

4 PL chia semínek

2 lžíce kokosového nektaru

1 banán

Postup:

Slejeme vodu z kešu oříšků a kokosu. Obě suroviny spolu pomixujeme. Přidáme kokosový nektar a banán. Takto ještě jednou rozmixujeme a přelejeme do misky, kde vzniklou směs smícháme s chia semínky. Vzniklý puding dáme do lednice alespoň na 30 minut ztuhnout. Chia semínka zatím nabobtnají a zvětší svůj objem. Tím, jak vypijí ostatním surovinám vodu, vznikne hustý puding. Díky této konzistenci můžete vytvarovat mini dortíček a ozdobit jej čerstvým nebo zmraženým ovocem jako já:)

Dobrou chuť :)


 

RAW Krupicová kaše

Inspirací k tomuto receptu byla nová knížku "Hravě o živé stravě", která mě skutečně nadchla. Knížka je čtivá, plná receptů a informací. Poskytne Vám krásné vodítko, jak pracovat s potravinami, jak se stravovat vegansky, vitariánsky či vegetariánsky. Je skvělým pomocníkem a báječnou inspirací. Udělala mi velikou radost.

Recept na RAW krupicovou kaši zde najdete v maličko jiné podobě. Já jsem si jej vylepšila podle momentální chuti a nálady a také dostupných surovin - došly mi mandle, takže jsem mandlové mléko nahradila mlékem z kešu oříšků. Pravda, možná mléko není 100 % RAW, nicméně ta krémová konzistence - tu byste si neměli nechat ujít :-)

Jak tedy na to? Nejprve si připravte tyto suroviny:

1 hrnek kešu oříšků - pokuste se vybrat ty skutečně kvalitní

kešu oříšky si předem namočte alespoň na dvě hodiny

5 datlí

4 lžíce chia semínek

1 banán

1 lžíce kakaa

libovolně 1 odměrka kakaového proteinu

Postup:

Nejprve si připravíme kešu mléko:

Slejeme vodu z kešu ořechů. Do mixéru dáme kešu ořechy a 2,5 hrnku vody - můžete i více podle toho, jak máte rádi mléko husté. Mixujeme na program rostlinné mléko nebo na vysoké otáčky cca 2-3 minuty. Poté si nad misku natáhneme plátenko či pytlík na výrobu rostlinného mléka a mléko z mixéru přecedíme. Zbylou drť můžete použít do některého Vánoční cukroví či dezertů.

Nyní si 1 hrnek kešu mléka vlejeme zpět do mixéru, přidáme 2 lžíce chia semínek, banán, datle, kakao a pro zájemce také protein. Pomixujeme. Kaši přelejeme do misek (množství vystačí na 2 misky). K takto nalité kaši přidáme 1 lžíci chia semínek a promícháme - to dodá kaši efekt krupice.

Kaši posypeme RAW kakaovým práškem nebo polejeme kakaovým máslem, které získáme rozpuštěním 1 lžíce kokosového oleje s 1 lžičkou kakaového prášku.

Dobrou chuť :-)


Ranní kaše s mesquite

Ranní kaše, to je pro mě snídaně, na kterou se těším už od chvíle, kdy ji připravuji. Bývá to většinou již večer, neboť ráno brzy vstávám a odcházím do práce. Kdybych po ránu zapnula mixér, to by zřejmě nebyl ten nejvhodnější nápad, alespoň co se dobrých sousedských vztahů týče:-)

Dnes jsem připravila vynikající kaši s vůní vanilky a mesquite. Její příprava je velmi jednoduchá, postupuji většinou vždy stejně. Večer si namočním pohanku v poměru 1 díl pohanky : 2 díly vody. Nechám ji pěkně přes noc namočenou a přikrytou talířkem. Druhý den pohanku rozmixuji a základ kaše je hotov.

Prášku mesquite jsem dlouho odolávala, nicméně i na něj došla řada a je mi líto, že jsem jeho skvostnou chuť neobjevila dřív. Teď jej přidávám téměř do všech sladkých pokrmů. Že jste ho ještě neměli? To musíte napravit! Chutná jemně, oříškově, nasládle... no prostě skvěle. A navíc obsahuje hezké množství bílkovin, což je mezi vitariány stále oprašované téma... "

A vanilka? Tahle voňavá královna z Madagaskaru je takový ten "echt" kulinářský kousek. . . Bez ní by to nebylo ono.

Surovinu pro ranní kaši s mesquite

1 šálek přes noc namočené pohanky

1 lžičky vanilkového prášku nebo pár kaše vanilkového extraktu

1 velká lžičky prášku mesquite

1 dobře zralý banán

3 datle + 2 na ozdobu

pár mandlí na ozdobu

Postup:

Namočenou pohanku rozmixujeme, přidáme banán, datle, prášek mesquite a vanilku. Vše ještě trochu pomixujeme. Ozdobíme na misce pokrájenými datlemi a troškou mandlí.

Taková snídaně Vám dodá skvělou dávku sacharidů, bílkovin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Není nad čím váhat, jděte namočit pohanku ještě dnes:-)

Dobrou chuť.


 

RAW MUSLI s oříšky od babičky

Pomalu s podzimem přichází období, kdy se ráno choulíme do kabátků a snídaně v podobě smoothies leckomu nebude vyhovovat. Zahřejte se tedy tak, že budete do smoothies přidávat zahřívací potraviny - jako je například zázvor. Ten je navíc protizánětlivý a obsahuje spoustu vitamínů, které se v období podzimních deštivých plýskavic hodí.

Můžete si také připavit snídaňové kaše nebo tohle výborné musli. Ať už do něj přidáte oříšky nebo sušené ovoce, rozhodně Vám bude chutnat. Navíc Vás nevyjde ani na mnoho peněz. Pokud máte tak úžasnou babičku jako já a dostanete sušená jablíčka či vlašské oříšky, neváhejte je přidat. Domácí je zkrátka domácí:-)

Věřím, že ty nejlepší věci, jsou ty nejjednodušší. . .

Co budete potřebovat:

1 šále pohanky

1 šálek slunečnicového semínka

1/2 šálku dýňového semínka

volitelně oříšky, sušené ovoce, chia semínka, drcené kakaové boby, kokos, kokosový cukr, prostě si udělejte takovou variantu, jakou máte rádi...

 

Postup:

Pohanku, slunečnicové semínko a dýňové semínko namočíme přes noc do vody. U pohanky dbáme na správný poměr vody - 2 díly vody na 1 díly pohanky. Docílíme tak toho, že pohanka vypije všechnu vody a my žádnou nemusíme slévat a nepřicházíme tak o blahodárné účinky rutinu v pohance obsaženém.

Namočená semínka a pohanku vložíme do mixéru a rozmixujeme na hrubší směs. Tuto směs následně naneseme na plát sušičky a rozetřeme. Čím tenčí placka, tím kratší doba nám stačí na sušení. Sušíme cca 2 -3 hodiny. Plát rozlámeme na kousky a opět vložíme do mixéru. Rozmixujeme na rustikální musli.

Do směsi přidáme dle chuti skořici, kokosový cukr, rozdrcené oříšky, sušené ovoce nebo kakaové boby. Musli skladujeme v uzavřené nádobě a spotřebujeme do týdne.

Můžeme jej ráno zalít rostlinným mlékem či vodou a přidat na kolečka pokrájený banán či kousky jablíčka. Když rostlinné mléke lehounce prohřejete, na RAW kvalitě mu to neubere a vy si pochutná na dobré teplé snídani.

Můžu Vám zaručit, že tato snídaně Vám krásně zpříjemní sychravé ráno a nastartuje Vás na celé dopoledne.

 

Dobrou chuť.


Pohankovo čokoládová ranní kaše

Kaše - pod tímto pojmem jsem si dlouho představovala takovou tu bramborou práškovou kaši ze školní jídelny. Změna přišla v době, kdy mě snídat kaše naučila úžasná Zuzanka Švédová. Od té doby kaše zbožňuji, i to slovo "kaše" mám už mnohem radši. A moje ranní kaše má už i svou speciální misku:-)

Základ tvoří většinou pohanka - úžasná obilovina, kterou připravíte na slano i na sladko. Tato bezlepková potravina obsahuje řadu lehce stravitelných bílkovin, rutinu, vlákniny a mnoha minerálních látek. Její nutriční vlastnosti ocení nejen sportovci, ale i lidé držící redukční dietu, či rodiče přemýšlející nad tím, co uvařit dětem.

Příprava pohanky je velice jednoduchá - stačí ji do rána namočit do vody v poměru 1:2 (pohanka:voda). Snažte se vychytat si takové množství, abyste nemuseli vodu zbytečně slévat - tím byste se zbytečně ochudili o cenný rutin. Dělám to tak, že si vezmu porcelánovou neprůhlednou misku, dám do ní pohanku a vodu, po té misku přikryji malým talířkem a jdu spát. Ráno stačí pohanku rozmixovat tyčovým mixérem, pokud nevlastníte Vitamix nebo jiný mixér.

Pohanku můžete také vařit, pokud se neorientujete na RAW food.

Snídat kaše má své velké výhody. Po dobu spánku tělo vyčerpalo sacharidy a potřebuje nějak nastartovat. Pohanka je díky vysokému obsahu sacharidů vynikajícím základem snídaňových kaší. Navíc obsahuje vlákninu, jenž zajistí dlouhý pocit sytosti.

Suroviny:

1 šálek pohanky (cca 60 g)

2 šálky vody

3 datle

1 banán

1 lžíce raw kakaa nebo macaccina

1 lžíce kokosu

1 čerstvý banán

Postup:

Pohanku dáme do misky, zalijeme vodou a necháme stát cca 12 hodin pod pokličkou nebo talířkem. Pohanku nasáklou vodou rozmixujeme, přidáme banán, datle a kakao nebo macaccino. Kaši dozdobíme kokosem a banánem. A den může začít:-)

 

 


RAW Pohanková kaše s jablíčkem

Po ránu je velmi důležité dodat tělu, které celou noc "hladovělo" dobrou dávku energie tak, aby Vám vydržela síla na celé dopoledne. Důležité je, abyste přijali do těla potraviny s nízkým glykemickým indexem, které tak dokáží hladinu cukru v krevním řečišti udržet na delší dobu na stabilní úrovni. Po ránu je také vhodné snídat potraviny bohaté na železo, které se v tuto denní dobu velmi dobře vstřebává.

Pohanková kaše je ideální způsob, jak po ránu nastartovat. Pohanka je přirozeně bezlepková, obsahuje množství snado stravitelných bílkovin (ve 100 g pohanky najdeme 10 g bílkovin), fosfor, vápník, hořčík a další nutričně bohaté látky. Mimo jiné pohanka známým zdrojem rutinu, jenž prospívá zdraví našich cév.

Suroviny na přípravu výtečné snídaně:

1 hrst pohanky

1 jablíčko

1 lžíce RAW agáve sirupu

1 lžička skořice

1 lžička prášku mesquite (nemusí být)

1 lžíce RAW goji

1 lžička rozinek sultánek

Postup přípravy:

Pohanku se večer namočíme do vody. Na 1 díl pohanky použijeme 2 díly vody. Misku s pohankou zakryjeme talířkem, aby byla pohanka schovaná "pod pokličkou" v temnotě. Přes noc necháme pohanku namočit. Snažíme se, abychom zbytečně ráno vodu nemuseli slévat, neboť se tím připravíme o již zmíněný rutin.

Nastrouhané jablíčko přidáme i se šťávou, která se během strouhání uvolnila k pohance. Spolu s ostatním surovinami vše smícháme a servírujeme. Pokud máte po ránu potřebu dostat do žaludku něco teplejšího, pohanku můžeme případně lehounce zahřát max na 42 stupňů.

Dobrou chuť.

 

ODRmOTlmY