tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 185 Kč (7 EUR)
skladem
Cena 239 Kč (9 EUR)
na dotaz

» placky, krekry, raw chleby

RAW recepty - placky, krekry, chléb


 

RAW chléb

Možná jste při přechodu na RAW stravu taktéž přemýšleli čím nahradíte běžné pečivo, které do RAW stravování nepatří. A také jste se možná obávali, že se pečiva musíte vzdát...

Pamatuji se, že jako malá jsem vždy od babičky dostala pár korun a látkovou tašku s dlouhými uchy a jezdila jsem na kole pro chleba do našeho vesnického obchodu. Než jsem dojela domů, chlebu chyběla patka. Nikdy jsem si neodpustila patku uďoubnout a sníst:-) Tenkrát ještě nebyl v Rychnově žádný market a troufnu si trvdit, že chléb a pečivo z pekárny byly kdysi jiné kvality.

Dnes nemám potřebu kupovat chléb ani jiné pečivo. Běžné pečivo nejíme doma vůbec a když je chuť připravím vlastní RAW chléb. Jednoduše a levně... a zdrawě.

Neváhejte vyměnit běžně dostupné pečivo za to své vlastní. Uvidíte, že Vám bude daleko lépe chutnat a jeho příprava Vás bude také bavit. Pokud nevlastníte sušičku, využijte topení, na které jen položíte plech s chlebem, jednoduché, že? :-)

Co budete potřebovat?

  • 1 šálek mandlové drti (zbyde po výrobě rostlinného mléka)
  • 1 šálek mouky z naklíčené pohanky (pohanku do rána namočíte, necháte ji vyklíčit, usušíte ji namelete na mouku, popř. můžete připravenou mouku rovnou koupit zde). Taková mouka v uzavřené dóze vydrží.
  • 1/2 šálku mouky ze slunečnicových semínek
  • 1 lžíce psyllia
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička jemné himalájské soli
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • libovolně sušená rajčata, čerstvá bazalka

Postup:

Uvedené suroviny kromě psyllia rozmixujeme. Psyllium přidáme až na konci. Libovolně můžete přidat sušená rajčata a hrst čerstvé bazalky, chléb bude mít o trochu větší šmrnc.

Těsto natřete na plát sušičky a sušte cca 12 hodin. Výška chleba je cca 3-5 mm. Zhruba po 3 hodinách naznačte v chlebu řezy. Hodinu před koncem sušení jednotlivé plátky otočte a dosušte chléb ještě z druhé strany.

Avokádová pomazánka:

  • 1 zralé avokádo
  • 3 sušená rajčata
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce lahůdkového droždí

Avokádo rozmixujeme s uvedenými suroviny a pomazánku natíráme na RAW chléb. Posypeme troškou majoránky nebo sušenou bazalkou a můžeme hodovat:-)

Dobrou chuť

 


 

RAW preclíky

Tak si říkám, že s trochou fantazie a špetkou snahy se na RAW stravě dá připravit snad téměř cokoliv. Můžete si hrát a přitom zdravě jíst, můžete si užívat a přitom si udržovat krásnou postavu, můžete kvalitně jíst a těšit se z dobrého zdraví. A v neposlední řadě si také můžete uvědomit, že čím jednodušší je naše strava, tím je nám příjemněji.

Myslím, že tyhle RAW preclíčky splňují větu o zdraví, jednoduchosti i dobré chuti. Jsou delikátní a dodají Vám toho skutečně mnoho - zdravé tuky, vlákninu i bílkoviny. Vyzkoušejte je, nebudete litovat:-)

Suroviny:

1 šálek namočených kešu oříšků

1/2 šálku namočených dýňových semínek

3 lžíce chia semínek

sůl dle potřeby

1 + 1/2 lžíce lahůdkového droždí

sušené bylinky dle nálady a chuti

Postup:

Slejeme vodu z oříšků a semínek. Vše dohromady rozmixujeme v hladké těsto, kterým naplníme zdobící pytlík. Pytlíkem na  plát sušičky (potřený kokosovým olejem) tvoříme kolečka (preclíčky) a sušíme 5-7 hodin. Po 4 hodinách sušení preclíčky otočíme a dosušíme je z druhé strany.

Trvanlivost tohoto slaného pečiva je cca 7 dní.

Přeji dobrou RAW chuť :)



RAW pohankový chléb tabouleh

Pohanku jakožto přirozeně bezlepkovou potravinu mám velice ráda. Její jemná lehce oříšková chuť se hodí pro úpravu jak slaných tak sladkých pokrmů. Pohanku nemusíte vařit, abyste ji mohli konzumovat. Stačí ji namočit a nechat lehce naklíčit (nejlépe přes noc). Vodu vždy přidáváme v takové poměru, abychom ji nemuseli zbytečně slévat, neboť s ní odchází i velmi cenný rutin, který je v pohance obsažen. Rutin je látka jenž je prospěšná pro naše žíly a cévy.

Pohanka obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin a minerálních látek. Bílkoviny jsou zde zastoupeny v poměru cca 13g ve 100 g potraviny. Vysoký podíl sacharidů navíc řadí pohanku k vhodným přílohám, po nichž zůstáváme dlouho nasyceni a přitom plní energie.

Při objednávání zboží jsem nedávno natrefila na koření tabouleh. Říkala jsem si, že je to vynikající tip, jak oživit kuchyni o novou vůni. Objednat si jej můžete zde. Původně libanonský pokrm tabouleh se skládá z bulguru, zeleniny a voňavých bylinek. Je krásně voňavý a lahodný. Bulgur však není bezlepkovou potravinou a proto jsem zvolila raději pohanku, která je pro naší stravu mnohem příjemnější.

Trošku těsta mi při přípravě chleba zbylo a tak jsem z nich udělala tři placičky, které jsem dala sušit spolu s chlebovými plátky. K salátu se budou jako karbenátky velmi dobře hodit.:-)

Suroviny pro případu RAW Pohankového chleba tabouleh:

1 šálek loupané pohanky

1/2 šálku slunečnicových semínek

1 hrst dýňových semínek

1/2 šálku lněných semínek

1/2 cibule

3 sušená rajčata

2 lžíci psyllia

1 lžíce lahůdkového droždí

1 - 2 lžičky koření tabouleh

sůl a pepř dle chuti

 

Postup přípavy:

Pohanku, slunečnicové semínko, dýňové semínko a lněné semínko namočíme večer. (Lépe každé zvlášť). Pohanku dejte do neprůhledné nádoby a přikryjte ji např. talířkem. Ráno či během následujícího dne všechny suroviny ve food procesoru rozmixujeme tak, abychom získali hrubší konzistenci těsta. Chléb potom bude křupavější. Na jemno nasekanou cibuli a rajčata přidáme ke směsi, kterou dobře promícháme. Přidáme psyllium, lahůdkové droždí, koření tabouleh, sůl a pepř dle chuti.

Směs natřeme na sušíci pláty sušičky, naznačíme řezy a sušíme při teplotě do 42 C cca 2 hodiny, po té placky otočíme a sušíme další dvě hodiny.

Chléb je vynikající jako příloha zeleninových salátů, můžete jej potřít česnekovým pestem nebo domácí pomazánkou.

Dobrou chuť.


RAW mrkvové krekry a placky

Také milujete odšťavněnou mrkev a je Vám líto vyhozené drtě? Zkuste ji využít pro přípravu RAW mrkvových krekrů, placiček, karbenátků nebo kuliček. Tento recept je velice jednoduchý, kromě sušení také rychlý a výsledek je skvělý.

Suroviny:

Postup:

Mrkev očistíme, odšťavníme a šťávu vypije. A teď to složitější:-) Smícháme odšťavněnou drť, lněné semínko, cibulku, pažitku a psyllium. Dochutíme lahůdkovým droždím, pepřem a solí. Můžete přidat libovolné bylinky.

A nyní záleží na Vás. Buď vytvořenou hmotu nanesete v tenké vrstvě na pláty sušičky a sušíte cca 5 -8 hodin, dokud nebudou krekry křupavé. Nebo můžete tvoří malé placičky, které taktéž usušíte a přidáte je k nějakému dobrému salátu jako karbenátky. Stejně tak si můžete vyrobit i kuličky a namáčet je do skvělého avokádového dipu.

Avokádový dip:

1 avokádo rozmixujeme s čerstvou citronovou šťávou, 1 lžičkou sušeného droždí, 1 hrstí rukoly, velkou lžící pasty tahini, špetkou soli a pepře. Přidat můžete také česnek:-)

 

Dobrou chuť.

 

NGJkM