tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 639 Kč (25 EUR)
na dotaz
Cena 185 Kč (7 EUR)
skladem

» pomazánky, sýry, omáčky

Raw recepty - pomazánky a omáčky

Zelené letní pesto

Kolik pest znáš, tolikrát jsi Italem... :-) Machři jej připraví v hmoždíři, dámy si nebudou špinit ruce a vezmou si na pomoc mixér. Bude Vám stačit pár pulsních stisknutí a kouzlo je hotovo. Neváhejte, vyzkoušejte, ochutnejte... a kombinujte podle vlastních preferencí.

Ingredience:

Oblíbené kombinace:č

  • Bazalka, špenát a vlašské oříšky
  • rukola, bazalka a oříšky či semínka

Ingredience

  • 1 stroužek česneku
  • ¼ kvalitního oleje - konopný, chia nebo olivový
  • ½ lžičky soli
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 oříšků nebo semínek (předem namočených) - skvělé jsou piniové oříšky, mandle ale i pekanové či kešu oříšky. Ze semínek se nejvíce hodí slunečnice.
  • 2 šálky čerstvé zeleně (bazalka, pampeliškové listy, rukola, koriandr, kapusta, petržel)

Postup:

Uvedené suroviny vložte do mixéru a rozmixujte do hladkého pesta. Můžete přidat vodu dle potřeby, případně přidejte půl avokáda, které dodá pestu ještě krémovější konzistenci.

www.myvega.com

 


 

Uložit

Jednoduchý RAW kešu sýr

Máte-li rádi zeleninu namáčenou v různých dipech nebo krekry potřené jemným sýrem, je tento recept jako stvořený pro Vás. Variací, které můžete zvolit je mnoho a tak se nebojte kombinovat v receptu různé druhy zeleniny, bylinek či koření. Každá ingredience učiní tento sýr unikátním.

Nutriční droždí mám velmi ráda.

Má příjemnou oříškovo-sýrovou chuť, dávám jej i do salátů, polévek  či krekrů. Nějak si neumím představit, že by nebylo :o)

Kromě skvělé chuti v něm najdete spoustu výživných látek. Vedle velkého množství bílkovin se v něm objevují vitamíny skupiny B, železo, fosfor i hořčík. Jedná se o typ neaktivních kvasnic, které nijak

nenarušují střevní mikroflóru a nezpůsobují dispeptické potíže. Nemusíte se tedy ničeho bát a klidně si denně lžíci tohoto vynikajícího droždí přidávejte do salátů i polévek. Příjem vitamínu B si tak zajistíte každý den.

Recept na RAW sýr je velmi jednoduchý, potřebujete pouze pár surovin a dobrý mixér.

Suroviny pro přípravu:

Postup:

Vodu z kešu oříšků vylijte. Dejte do mixéru oříšky spolu s ostatními surovinami - bez soli. Vše rozmixujte na jemný sýr. Ochutnejte a přisolte dle preferencí.

Nyní můžete dál pokračovat a připravit si jemnou mexickou salsu:

Přidáním 1 stroužku česneku, 1 jarní cibulky a chilli papričky (nebo špetkou kajenského pepře) a jejich rozmixování vznikne piknantní salsa třeba na RAW tortily.

Nebo si připrawte sýrovou omáčku:

Přidáním 1 lžíce ořechové másla a trochu více vody vznikne krémová sýrová omáčka tře

ba na cuketové špagety.

Dobrou chuť :-)


Fermentovaný mandlový sýr s Irským mechem

Poměrně nová potravina na českém trhu si velmi rychle získává oblibu nejen mezi vyznavači syrové stravy. Vůbec se nedivím. Tento mořský poklad v sobě ukrývá velké množství minerálních látek stejně jako vitamínů. Jmenovat můžeme draslík, vápník, jód, vitamíny A, D, E, F a K.

Mimo to je také zdrojem kolagenu, který se v běžné masité stravě vyskytuje v chrupavkách a želatině. Nějak si nedokážu představit, že bych něco takového měla jíst. Irský mech je proto báječnou náhradou, cruelty free verze:-) A když 5-6 x týdně sportujete, klouby si zaslouží větší péči.

Kolagen však neslouží pouze kloubům, prospívá také vlasům, nehtům a pokožceIrský mech - Vitalvibe . Zkrátka potravina pro zdraví i krásu. Tím ve výčtu úžasných vlastností ještě nekončíme.

Další výhodou Irského mechu je obsah jódu, jenž je velmi prospěšný pro správnou funkci štítné žlázy. Prospívá našemu trávení, střevům i  játrům. Mohli bychom pokračovat ještě dále, ale tohle je vlastně recept, že :-)

Vzhledem k tomu, že Irský mech vytváří báječnou gelovou strukturu, můžete si díky němu vytvořit například tento mandlový sýr. Irský mech je chuťově neutrální a tak jej lze použít také pro sladké pokrmy, které jsou díky němu lehké a vláčné.

Recept je trochu náročnější, ale jen časově. Tak hurá do toho.

Suroviny potřebné pro přípravu:

Postup:

Nejprve si připravíme pastu z Irského mechu. Tato pasta Vám zůstane v lednici ve sklenici - na sýr ji nespotřebujeme všechnu. Můžete ji dát do sklenice s dobrým víčkem, takto se dá uchovat až 3 týdny.

Vezměte cca 15 g suchého Irského mechu, dejte jej do cedníku a propáchněte teplou vodou - několikrát. Tento krok nevynechávejte, ačkoliv je Irský mech neutrální chuti, má svou specifickou vůni. Nevím jak Vám, mě se jeho vůně tak moc nelíbí. Díky důkladnému propláchnutí se této vůně zbavíme.

Mech nyní namočte do vody a nechte takto alespoň dvě hodiny. Já jej nechávám ve vodě celou noc.

Ráno vodu vylijte. Zhutnělý mech vložte do mixéru spolu s 750 ml vody. Vše rozmixujte do hladkého gelu a šup s ním do sklenice. Uchováváme v lednici pro další použití.

Můžete samozřejmě namočit jen malinko mechu tak, abyste měli dávku přesně na sýr. Bohužel Vám ale nepovím, kolik to je. Tak 3 gramy? :)

Pastu bychom měli. Teď ještě zbytek.

Mandle slijeme a vložíme do mixéru spolu s 2 lžícemi Irského mechu. Dobře rozmixujeme. Přidáme lahůdkové droždí, sůl, pepř a šťávu z citronu. Znovu mixujeme do hladké konzistence (kdo má, rád může nechat kousíčky mandlí). Vzniklý sýr vložíme do misky a smícháme s čerstvými bylinkami.

Nyní máte dvě možnosti. Všechno sníst nebo pokračovat a povýšit tento mazací sýr o level výš. Pomocí probiotik totiž vznikne parádní sýr plný živých probiotických bakterií, které obohatí Vaši střevní mikroflóru.

V misce tedy smíchejte sýr se lžičkou veganský probiotik a takto nechte 24 hodin při pokojové teplotě stát. Probiotika udělají zbytek práce za Vás. Vy zatím můžete uklidit kuchyni a těšit se na druhý den.

Sýr další den vytvarujte do bochníčků (mě z tohoto množství vznikly 3 bochníčky) a nechte ještě dvě hodinky "zrát". Spolu s cherry rajčátky či jinou zeleninou si jej pak užíváme. Jako vrchní kritik zabodovala naše sousedka Míša, které sýr tak chutnal, že se nedočkal ani konce focení :-) Její ruka na fotce mluví za vše.

Dobrou chuť.

 


 

Kari dresing na salát či zeleninové špagety

Také milujete kari? Já tedy ano. Používám jej jako báječné koření do salátů, dresingů, přidávám jej do placek či RAW omáček a polévek.

Kari je oblíbené koření především v Indii, Číně, Indonésii či Thajsku. Navá se tak nejen směs koření ale i tradiční asijský pokrm složený z masa a zeleniny.

My si však připravíme velmi jednoduchý dresing, který má celkem univerzální použití. Dle množství vody, které přidáte, vznikne omáčka, pomázanka nebo dip. Je to jen na Vás.

Suroviny potřebné pro přípravu:

Postup:

Vodu z kešu oříšků slejeme, všechny suroviny kromě vody dáme do mixéru a rozmixujeme do jemné hmoty. Vodu přidáváme až na konec podle toho, jak si přejeme mít omáčku hustou.

Dobrou chuť :-)


Hummus s tahini

Hummus je velmi chutná a levná pomazánka, jenž si získává poslední dobou více a více obliby. Není divu, jemná pomazánka se hodí k zelenině, na pečivo, krekry, placky nebo jako jemný dip k RAW karbenátkům. Naučíte-li se jednoduchý postup, můžete si chuť hummusu vyšperkovat vždy trochu jinak - bylinky, koření nebo sušená rajčata Vám pomohou vytvořit mnoho variací.

Hummus je kromě chuťového požitku taktéž  báječným zdroje železa, vitamínů skupiny B, bílkovin a také vlákniny.

Suroviny pro přípravu:

  • 2 hrnky cizrny (naklíčené)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje (olivový, sezamový, lněný...)
  • 3 římského kmínu, (jemně mletý)
  • 2 lžíce RAW tahini
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 hrnek vody

Postup:

Cizrnu přes noc namočíme, ráno vodu slejeme a 2-3 dny necháme cizrnu klíčit - využít lze nakličovací misky nebo nakličovací sklenice. Díky procesu klíčení získáme mnohem více vitamínů a minerálních látek. Navíc se díky klíčení cizrna tzv. "předtráví" a bude snadno stravitelná.

Všechny ingredience dáme do výkonného mixéru a rozmixujeme na jemnou pomazánku. Ozdobíme tahini pastou a čerstvou listovou petrželí. Servírujeme s kousky zeleniny nebo RAW krekry či plackami.

Dobrou chuť :-)

Recept je převzat ze serveru www.thriveforward.com


RAW falešná vajíčková pomazánka

Znáte kouzlo černé soli? Voní tak nějak... no, po vajíčkách:-) A tak díky ní vykouzlíte velice snadno něco jako vajíčkovou pomazánku. Čistě RAW a vegansky. To je skvělé, ne? Nemusíte mít černé svědomí, že jste znehodnotili něčí život a taktéž si úžasně pochutnáte na lehce stravitelném pokrmu bez cholesterolu. Více argumentů, proč to zkusit už nehledejte:-)

Co potřebujete?

  • 1/2 šálku mandlové drti, která zůstala po výrobě mandlového mléka (pokud ji nemáte, nic se neděje, pomazánka se obejde i bez ní)
  • 1 zralé avokádo
  • 1 lžička nutričního droždí
  • 1/2 lžičky černé soli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • mixér

A jak na to?

Vše rozmixujte do hladka, černou sůl přidejte až na konec. Nejprve dejte polovinu dávky, pomixujte a potom dle vaší chuti dejte více nebo již nepřidávejte sůl vůbec.

Podávejte na plackách nebo se zeleninou nakrájenou na hranolky. Ozdobte lžičkou tahini a vychutnávejte.

Dobrou chuť :-)


 

Pažitková pomazánka

Máte chuť na jednoduchou a lahodnou pomazánku, kterou použijete na krekry nebo jako dip k zeleninovým hranolkům? Pak je toto rozhodně tip pro Vás. Zkuste pažitkovou pomazánku podle receptu od Vitalvibe.eu

Suroviny:

-    1,5 hrnku kešu oříšků
-    1 hrnek vody
-    2 špetky himalájské soli
-    2 lžičky lahůdkového droždí
-    šťáva z půlky citrónu

-    špetka bílého pepře
-    čerstvá pažitka nasekaná
-    špetka probiotik v prášku - FriendlyForce

POSTUP:

Kešu s vodou, solí, droždím, citrónovou šťávou a pepřem rozmixujeme v mixéru na hladký krém. Ručně vmícháme nasekanou pažitku a probiotika. Vlijeme do uzavíratelné sklenice a necháme 24 h na teplém místě otevřené, aby došlo k fermentaci. Po fermentaci pomazánku ve sklenici či nádobě uzavřeme a uchováváme ji v lednici. Pomazánku můžeme použít na sušené krekry, jako dip k zeleninovým hranolkům nebo jako náplň do wrapů a závitků.

Autor receptu: Mgr. Lucie Aujeská, Spolumajitel a hnací síla firmy Vitalvibe.eu (www.vitalvibe.eu), raw food šéfkuchař, terapeut a mistr jógy


RAW hranolky se semínkovým dipem a tahini

Semínka a tahini používám velmi ráda pro přípravu salátů a salátových zálivek. Saláty denně obědvám a jsem vždy ráda, když po obědě delší dobu necítím hlad a potřebu něco uzobávat. Semínka jakožto zdravé tuky se déle tráví, po jejich konzumaci jste proto sytější a nedostanete vlčí hlad. Je ovšem dobré používat je s mírou, aby Vám nebylo těžko - ano, i to se na RAW stravě může stát.

Tento dip můžete naředit vodou a použít taktéž jako zálivku na zeleninový salát. Nebo jej naopak ředit nebudete vůbec a vznikne Vám lahodná RAW pomazánka, kterou můžete pomazat na okruky, plátky kedlubny nebo RAW placky.

Dip mi posloužil jako báječný oběd v práci. V kombinaci se zeleninovými hranolkami byl skutečně vynikající.

Suroviny:

1/2 šálku předem namočených slunečnicových semínek

1 lžíce tahini

1 lžička čerstvé citronové šťávy

sůl a pepř dle chuti

1 lžička lahůdkového droždí, které vše báječně dochutí

špetka koriandru

pár snítků petrželky kudrnky, pár lístků hladkolisté petrželky - ať se to pěkně zelená:-)

Postup:

Všechny suroviny pomixujeme v hladkou pastu. Podle účelu konzumace přidáme vodu - na dip cca 1 lžíci, na zálivku do salátu cca 3 lžíce vody.

Použijete-li pastu jako dip, chutná parádně se zeleninovými hranolky (mrkev, řapíkatý celer, paprika, okruky, kedlubny apod.).

Dobrou chuť :-)


 

 

Avokádové guacamole

Velmi oblíbený veganský recept, který Vás kromě chuti dostane také svým nesmírným bohatsvím živin. Jen se na to podívejte.

Základ receptu tvoří avokádo. Toto ovoce (ano, skutečně je avokádo ovocem) je z 80 % tvořeno zdravými tuky, minerály a vitamíny jsou zde tak trochu samozřejmostí. V jednom kusu avokáda naleznete vitamíny: K1, B9, C, B5, B6, E, dále potom draslík, hořčík a mangan.

Avokádo do jídelníčku zařazuji alespoň 3x týdně, buď formou pomazánky, nebo jej pokrájím do salátu či rozmixuje s banánem ve sladký puding. Vyzkoušejte toto "veganské máslo", rozhodně jeho chutí nebudete zklamáni.

Nutno ještě říci, že guacamole a obecně recepty z avokáda je vhodné zkonzumovat co nejdřív po zpracování. Avokádo má tendenci zhněndout a pokrm také ztrácí na své čerstvé chuti. Pokud tedy vyrábíte quacamole pouze pro sebe, vyrobte si jej pouze tolik, kolik najednou sníte, ať si posléze nekazíte dojem pokrmem, který nejen že ztrácí na chuti, ale také na vzhledu.

Suroviny pro přípravu:

  • 1-2 dobře zralá avokáda (zralost poznáte tak, že se při zmáčknutí avokádo maličko podvolí prstům, není jasně zelené, ale spíš lehce tmavé. Pokud si zakoupíte nezralé avokádo nikdy jej nedávejte do lednice, tam totiž nemá  šanci dozrát. Nechte jej při pokojové teplotě "dojít").
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 kousek jarní cibulky nebo 1/2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata (dala jsem také 2 sušená rajčata)
  • sůl a pepř dle chuti
  • lahůdkové droždí (nemusí být, ale já ho mám ráda, a tak jej přidávám).

Postup:

Avokádo rozpůlíme, vyloupneme pecku a pomocí lžíce vydlabeme dužninu, kterou spolu pokrájenou cibulkou, rozetřeným česnekem, pokrájenými rajčatz, citronovou šťávou, solí a pepřem vložíme do food procesoru nebo mixéru. Krátce food procesor zapneme, aby se jednotlivé suroviny nasekaly na malé části, ale nesmíme to přehnat, aby nám nevznikla zeleninová kaše. Přidáme lahůdkové droždí a dle nálady také např. koriand, chilli koření či jiné koření dle chuti a momentální nálady.

Skvělé je, když si papriku nakrájíte na 4 lodičky, které naplníte a posypete pažitkou či jinou zelení. Super bude také namáčet do quacamole mrkvové, okurkové či řapíkové hranolky.

Dobrou chuť :-)


Delikátní makadamový sýr

Kdo by nemiloval chuť sýra. I na raw stravě si jej můžete dopřát. A takový sýr má mnoho výhod. Obsahuje zdraví prospěšné tuky, vitamíny, minerální látky, bílkoviny a vlákninu. A kromě toho může mít Vaše svědomí klid nejen vůči sobě samému ale také vůči kravám, jež nemusí kvůli tomuto sýru vůbec trpět dojením v nuzných podmínkách. . . Takže vlastně "mlsání bez výčitek".

Makadámiové ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů vůbec. Mezi minerálními látkami v nich figuruje selen, fosfor, vápník a železo. Mimo to obsahují nenasycené tuky, jenž prospívají našemu organismu. Vzhledem k vysokému podílu tuku jsou tyto ořechy používané také pro lisování olejů ať už pro potravinové či kosmetické účely.

Makadámiové ořechy mají jemnou konzistenci a proto si z nich lze vyrobit lahodná másla či krémové pasty a sýry. Jejich chuť je vskutku delikátní.

Tento RAW sýr využijete nejen k namazání na chléb či krekry, ale také jako super dip k zelenině třeba na vánoční stůl. Uvidíte, jak Vám zachutná.

Suroviny pro přípravu:

100 g makadamiových ořechů

1 lžíce konopných semínek

1/2 lžičky soli (dle chuti)

1 lžička šťávy z citronu

1 lžíce lahůdkového droždí

Postup:

Všechny suroviny kromě soli dáme do mixéru. Umixujeme do jemnější konzistence. (Já nechávám kousíčky oříšků, mám ráda lehkou rustikální podobu pomazánek). Následně dosolíme dle chuti. Můžeme přidat různé bylinky.

Sýr natřeme na kousky zeleniny, krekry nebo chléb.

Dobrou chuť.


 

Semínková pomazánka

Chcete rychlou, levnou a extra dobrou pomazánku? Tak neváhejte vyzkoušet tenhle recept. Zvládnout jej je snadné, rychlé a ten efekt, to si prostě vychutnáte.

Suroviny:

1 šálek namočených slunečnicových semínek

2 lžíce namočených dýňových semínek

1 lžíce lahůdkového droždí, bez kterého já neobejdu:-)

5 sušených rajčat

1/2 lžičky soli

špetka rozmarýnu

1 lžička šťávy z citronu

1 lžíce vody

2 lžíce konopných semínek - volitelné, nemusí být, ale je to s nimi super výživné:-)

Postup:

Slijte vodu ze semínek a všechny suroviny rozmixujte. Já pomazánky nemixuji úplně do hladka, mám ráda jemné křupavé kousíčky. Do pomazánky jsem před závěrem mixování přidala naklíčenou pohanku a skvěle to s ní křupe:-)

Po umixování už jednoduše natřete pomazánku na krekry, placky, plátky okurků, kedlubny nebo cukety. Je výborná i jako dip.

Dobrou chuť.

 


Konopná tatarská omáčka (kešunéza)

Kdo by neznal RAW kešunézu a kdo ji ještě nezkusil? Měla jsem ji již několikrát a tak jsem si řekla, že ji trošku obměním, vylepším nebo tak něco... :-)

Jelikož sportuji, dbám na přísun kvalitních bílkovin. Konopného semínka si ve svém jídelníčku velice vážím. Mám ráda tu oříškovou chuť s jemným nádechem másla. Na všechny způsoby přípravy je konopné semínko vynikající - i jen tak, na lžičku:-)

V čem spočívá kouzlo této potraviny? Konopné semínko je plodinou, která je velmi bohatým zdrojem všech 10 esenciálních aminokyselin. Jedná se o aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit. Musíme je tedy přijímat ve stravě a konopné semínko nám je nabízí ve vysoce kvalitní a snadno stravitelné formě.

Mimo jiné je konopná bílkovina zásadotvornější než ostatní bílkoviny a je tedy velice dobrým rostlinným zdrojem proteinu. Vedle této výhody konopné semínko obsahuje také nespočet vitamínů, minerálních látek, enzymů, vlákniny a kvalitních tuků, které jsou taktéž pro naše tělo nezbytné.

Ať už tedy konzumuji konopný protein po cvičení v shakeru nebo si přidávám semínka do salátů, vždy si skvěle pochutnám a zároveň načerpám kvalitní živiny.

Pokud jsem Vás přesvědčila o prospěšnosti této skvělé potraviny, pojďte se podívat, jak jednoduchá je příprava domácí konopné tatarské omáčky.

Suroviny:

1 malý šálek konopného semínka

2 bohaté lžíce lahůdkového droždí

1/2 lžičky soli (ráda místo soli používám koření Harisa)

1/2 šálku namočených kešu oříšků (alespoň 1 hodinu)

libovolně 1/4 cibule nasekaná na jemno, bylinky, čerstvá petrželka apod.

Postup:

Konopné semínko pomeleme na jemnou mouku. (V elektrickém mlýnku na kávu to jde jedna radost). Přemístíme pomleté semínko do misky, přidáme sůl, koření a lahůdkové droždí a vše promícháme. Kešu oříšky scedíme a rozmixujeme. Přidáme je k sypké směsi a vše promícháme. Dle potřeby doplníme vodou.

V hustší podobě poslouží směs jako pomazánka, dip k zeleninovým hranolkům nebo v naředěnější podobě jako zálivka na salát.

Dobrou chuť.


Rukolové pesto

Rukola se řadí do čeledi brukvovitých rostlin. Je bohatým zdrojem vitamínu C, beta karotenu a dalších látek s příznivým účinkem na naše zdraví. Můžete ji použít jako ozdobu pokrmů, přidat ji do zeleninových nebo i ovocných salátů. Pokud si však chcete dopřát opravdovou dobrotu s touto výživnou rostlinkou, zkuste si připrawit rukolový dip. Je velice jednoduchý a přitom velmi lahodný a jemný.  Můžete jím potřít krekry, zamíchat ho do salátu jako dresink nebo v něm prostě jen tak smáčet čerstvě nakrájenou zeleninu.

Suroviny:

2 hrsti omyté rukoly
1/2 šálku namočených kešu ořechů
1/2 avokáda

1/4 cibule
1 lžička extra panenského olivového oleje
špetka himalájské soli
1 lžička sušeného droždí

Postup:

Uvedené suroviny dáme do mixéru, umixujeme dohladka a můžeme podávat.

 


RAW kešu pomazánka

Miluji kešu oříšky... jejich jemnou chuť i vůni. Přidávám je do ranních kaší, zdobím s nimi dezerty, mlsám je jen tak... občas však přijdou vhod i na slano. Že nejsou RAW? To je otázka pro dlouhou debatu... K sehnáhí jsou kešu oříšky v RAW kvalitě, je však možné konzumovat i BIO kešu oříšky - pokud si je dáte pouze občas a v rozumném množství, jistě to neuškodí žádnému vitariánovi . . . dobrého však pomálu:-)

Nápad na pomazánku z kešu oříšků přišel tak nějak jako blesk z čistého nebe. Měla jsem chuť na něco jemného, slaného, zároveň jsem měla potřebu "něco na něco" namazat:-) A chleba s máslem to tedy nebyl...

Tak vznikla RAW kešu pomazánka. Myslím, že mi mnozí dají za pravdu - nejlepší recepty a vůbec všechny věci na světě prostě vzniknout z ničeho nic, jen tak. Tak tato pomazánka Vám zcela jistě zachutná.

Suroviny:

3/4 šálku namočených kešu oříšků

3 sušená namočená rajčata

1/2 lžičky pesta z medvědího česneku

1 hrst perželky

1 lžička sušeného droždí

sůl dle potřeby a chuti

špetka pepře

A jde se na to:

Vodu z kešu oříšků slejte. Všechny přísady kromě petrželky dejte do robotu a umixujte. Někdo to rád hladší, někdo rustikálnější. Já můžu i kousky křupajících oříšků.... Nakonec přidejte petrželku, kterou ještě také s pomazánkou lehce umixujete.

Hotovo a může se podávat. Namažte placky, plátky okurky, naplňte lodičky z papriky, nakrájejte hranolky z mrkve... a namáčejte, mazejte a mlsejte. Je to delikátní.

 

Dobrou chuť.

 



Cizrnovo-rajčatová pomazánka

Suroviny:

  • 125 g cizrny (namočíme, naklíčíme)
  • 1 rajče

  • 1 stonek řapíkatého celeru

  • 1 lžíce olivového nebo lněného oleje
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 1 lžička soli himálajské
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka černého pepře

Postup:

Všechny přísady rozmícháme ručním mixérem nebo ve vysokorychlostním mixéru na pyré.

Zdroj: http://www.rohelust.blogspot.cz/

 


 

Špenátová omáčka s cuketou

Suroviny:

  • listy špenátu

  • cherry rajčátka
  • sušená rajčata
  • bazalka (dáme přednost čerstvé)
  • naklíčená cizrna
  • cuketka

Postup:

Špenát, cherry rajčátka, sušená rajčata a bazalku rozmixujeme. Cuktetu nakrájíme na tenké nudličky a zalijeme omáčkou. Přidáme naklíčenou cizrnu a podáváme.

Autor: Nikol Jelínková

Zpracoval: www.ziva-strava-obchod.cz

 

 



Cizrnová pomazánka s ptačincem

Suroviny

• 190g naklíčené cizrny
• hrst ptačince žabince
• 5 cherry rajčátek
• 55g sušených rajčat
• bazalka
• oregano
• libeček
• tymián

• sůl
• lžíce umeocta
• lžíce kokosového cukru
• 1,5 dcl vody

Postup

Všechy suroviny rozmixujeme na hladký krém. Můžeme přidat kokosový cukr nebo umeocet dle své vlastní chuti

 


 

M2RmZDJ