tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Cena 41 Kč (2 EUR)
skladem
Cena 185 Kč (7 EUR)
skladem
Cena 239 Kč (9 EUR)
skladem

» sladká jídla, dezerty

Raw recepty - sladká jídla a dezerty

Jahodový dort s banánovým-kešu krémem

Jednoduchý dort, který máte za chvíli hotový - je velmi chutný, plný dobrých a kvalitních surovin :-)

Suroviny:

Korpus:

Banánový krém:

  • 1 dobře zralý banán
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek kešu oříšků - namočených alespoň na 6 hodin do vody
  • šťáva z poloviny citronu
  • 5 PL kokosového oleje

Jahodová vrstva:

  • 2 velké hrsti jahod
  • 1 hrnek kokosu

Postup:

Postup je velice jednoduchý :-)

Datle slijeme a vložíme je do mixéru spolu s mandlemi a kokosem. Mixujeme do hladkého a lepkavého těsta. Těsto natlačíme do dortové formy a necháme odpočívat.

Nyní si připravíme první krém - banánový. Do mixéru vložíme všechny suroviny - banán, kešu oříšky bez vody, ve které jsme je namáčeli, šťávu z citronu a kokosový olej. Rozmixujeme a nalejeme na připravený korpus. Takto vzniklý "polotovar" vložíme na 10 minut do mrazničky.

V mixéru rozmixujeme jahody a kokos - nechala jsem trochu hrubší konzistenci a vůbec to nebylo na škodu :-) Vzniklý jahodový krém navrstvíme na lehce banánovou vrstvu. Dáme chladit na 12 hodin do lednice a po vyjmutí ozdobíme dle vlastních preferencí ovocem, kokosem a dalšími dobrotami.

Dobrou chuť

Nanuky ze zbytku Smoothie

Zbylo Vám smoothie? Výborně, bude se Vám hodit:-)

Co se zbytkem smoothie, když už máte břicho plné? Je to jednoduché - vezměte si formu na nanuky, naplňte je a zmrazte. Rázem máte nanuky do ruky (z misky potom jemnou ovocno-zeleninovou zmrzlinku).

Co třeba tyto tři tipy?

Zelené limetkové nanuky

  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 dávka veganského proteinu Sunwarrior
  • 1/2 hrnku špenátu
  • 1 polévková lžíce limetkové šťávy
  • kousek limetky
  • 1 datle PAMIR

 

Všechny ingredience kromě kousku limetku rozmixujte na hladké smoothie. Nalijte část smoothie do formičky na nanuky, přidejte kousek limetky a opět nalijte smoothie.

Zamrazte a pochutnejte si.

Pomerančové krémové nanuky

  • 1 plátek pomeranče nakrájený na menší kousky
  • 1 dávka vanilkového proteinu Sunwarrior
  • 1/2 hrnek pomerančové šťávy
  • 1/2 hrnku ledu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • voda dle potřeby

Kromě plátku pomeranče vložíme všechny suroviny do mixéru, rozmixujeme do jemného smoothie, část nalijeme do formy na nanuky, přidáme kousky pomeranče, opět nalijeme vrstvu smoothie a zmrazíme.

Čokoládovo jahodové nanuky

  • 1 dávka čokoládového proteinu Sunwarrior
  • 1 hrnek zmrzlých jahod
  • 1/2 malého avokáda
  • 1/2 lžíce mletého lněného semínka
  • kokosové mléko

Kromě jahod rozmixujeme uvedené suroviny na hladké smoothie, které nalijeme do formiček na nanuky. Přidáme jahody, dáme zamrazit a servírujeme.

Dobrou chuť :-)

Vyberte si pro své tvoření kvalitní mixér - mixéry Optimum umí rozdrtit dokonce i kamení, led je pro ně hračka, zmrzlina brnkačka a Váš požitek ze spolupráce s tímhle domácím mazlíkem... sami

uvidíte :-)


Mangový sortbet

Udělali jsme si doma takový víkendový nácvik na letní sezonu - to víte, všechny ty dobroty musíme řádně otestovat, než se rozhodneme, která zmrzlina nám chutná nejvíce. Horší je, že jsme zatím nenašli žádnou, která by nebyla tak skvělá, že by se zařadila až na druhé místo. Jedna je lepší než druhá a ke každé se rádi vrátíme.

Tak třeba tento mangový sorbet, to je taková gurmánská špička mezi zmrzkami. Je to rychlé, snadné, chutné... a z jednoho manga vytvoříme cca 6 kopečků zmrzliny - nebo jeden kbelík (jako v Americe :-))))

Sečteno, podtrženo - jedno mango cca 35 Kč - tj. 6,- Kč za jednu pěknou porci RAW zmrzliny. . .

Nuže, mangový sorbet nezklamal a tak se s Vámi jdu podělit o recept na jeho přípravu. Zvládnou to i děti, chuť si potom můžete doladit podle toho, co sami máte rádi. Já jsem sorbet ozdobila jednou medově sladkou datlí PAMIR, kterých mám doma vždy železnou zásobu... a troškou goji.

Co budete pořebovat:

Postup:

Mango omyjeme, oloupeme a nakrájíme jej na plátky, které dáme zmrznout - alespoň na dvě hodiny. Zmrzlé mango necháme cca 10 minut povolit, vložíme jej do mixéru spolu se lžící kokosového nektaru a rozmixujeme.

Sorbet servírujeme ihned po rozmixování a pokud Vám ještě zbyde, klidně jej vložte zpět do mrazničky a snězte později.

Přejem dobrou chuť :-)


Jednoduchá zmrzlina pro děti i dospělé

Venku se oteplilo, děti mají chuť na zmrzlinu a Vám se nechce ke stánku se smetanovou zmrzkou s barvivy a cukrem? Buďte připraveni - dejte si předem do mrazáku pár banánů, uvidíte, jak se budou hodit.

Když děti (pochopitelně i své blízké dospělé :-)) naučíte, jak vynikající je domácí zmrzlina, už nebudou nikdy chtít nic jiného. Jestli mi nevěříte, zkuste tuhle zmrzlinu, protože neuvěříte, dokud ji neochutnánte.

Co potřebujete?

  • 3 banány (nakrájíme je na plátky a dáme do mrazáku na 2 hodiny)
  • 5 datlí PAMIR (sladké jsou jako med)
  • 1 PL drcených kakaových bobů - koupíte ZDE
  • 1 velká lžíce mandlového máslo - například tahle novinka od MY RAW JOY vystřelí Vaše chuťové buňky do sedmého nebe

 

Postup:

Zmrzlé banány nechte 10 minut povolit, vložte je do výkonného mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou texturu. Pak přidejte datle a mandlové máslo. Hotovu zmrzlinu dejte do misek a posypte kakaovými boby, kakaem nebo skořicí. Fantazii se meze nekladou a tak, pokud si přejete čokoládovou zmrzlinu, přidejte do mixéru ještě 1 PL RAW kakaového prášku, který dodá zmrzlině ještě více antioxidantů.

Dobrou chuť :)


Nadýchaný, jemný a extra krémový RAW pudink

Jste po namáhávém tréninku a potřebujete nakopnout novou energií? Po tréninku svaly potřebují doplnit sacharidy, aby mohly znovu obnovit své zásoby svalového glykogenu. Potřebujeme také načerpat proteiny pro obnovu svalových vláken. Všechny tyto makronutrienty obsahuje osvěžující pudink s banány a jemnou chutí kakaa.

Pudink si připravte před tréninkem a nechejte jej chladit v lednici.

Suroviny potřebné pro přípravu:

Všechny ingredience rozmixujte do hladké pěny a dejte chladit. Běžte si dát do těla a následně si užijte skvělou osvěžující chuť jemného a nadýchaného kakaového pudinku.

zdroj receptu: www.thriveforward.com


 

Osvěžující kešu koláčky


Letní osvěžující mini kešu koláčky jsou skvělou možností, jak se rychle nasvačit, doplnit potřebnou energii a v teplých letních dnech neobtěžovat trávení těžkých jídlem.

Kešu oříšky dodávají těmto koláčků jemnost, citron přidá na svěží chuti a vanilkové aroma vytváří takový ten "yummy" pocit :-)

Suroviny :

Postup:

  1. Rozmixujte ve výkonném mixéru kešu oříšky na jemnou kompaktní hmotu.

  2. Přidejte datle, kokos, ovesnou mouku, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Pulsním stiskem pomixujte do hladší formy těsta.

  3. Smíchejte s citronovou kůrou. Vytvořte kuličky, které zmáčknete pomocí vidličky a vytvoříte tak koláček.

  4. Uložtte do mrazničky na 2 hodiny a nechte zmrazit. Před podávání nechte 15 minut povolit.

zdroj receptu: www.myvega.com

Obrázek: www.myvega.com


 

Uložit

Banánová zmrzlina dvakrát jinak

Zmrzlinová sezona je již dávno v plném proudu, tak si vyzkoušejte tento velice jednoduchý a super rychlý recept.

Základem zmrzliny jsou zmrzlé banány, potom si vlastně už ladíte chuť dle svých preferencí, třeba takto:

Banánová zmrzlina s oříškovým máslem

  • 6 zmrzlých banánů nakrájených na menší kousky
  • 1-2 lžíce ořechového másla
  • 2 lžíce kakaových bobů
  • 1/4 šálku mandlového mléka
  • 1 odměrka proteinového prášku (nemusí být)

Čoko-avokádová zmrzlina

  • 6-8 zmrzlých banánů nakrájených na menší kousky
  • 1/4 šálku oříškového másla
  • 1/2 velkého nebo jedno malé avokádo nakrájené na menší kousky
  • 1/2 šálku rostlinného mléka
  • 1 odměrku proteinového prášku (nemusí být)
  • 1 lžíce RAW kakaového prášku
  • špetka soli

Postup:

1. Do mixovací nádoby umístěte rostlinné mléko a následně ostatní ingredience.

2. Mixujte do krémové konzistence.

3. Po chvíli mixování možná budete muset setřít ze stěn mixéru směs a mixovat znovu.

4. Ihned podávejte nebo uložte do mrazničky.

zdroj receptu: www.myvega.com

obrázek: www.myvega.com


Jahody v županu

Jahodová sezóna je v plném proudu a tak si ji užívejme. V horkých dnech například díky tomuto jednoduchému receptu.

Potřebujete pouze pár surovin a vykouzlíte parádní svěží dobrotu.

Suroviny:

Postup:

Jahody dejte na 30 minut do mrazničky.

Mezi tím si připravte vodní lázeň, v níže na nízkou teplotu rozpustíte kakaové máslo spolu s kokosovým olejem, kakaem a kokosovým nektarem.

Jahody v této čokoládové polevě smočte a následně je obalte v oříškové drti. Nechte chviličku polevu zaschnout a podávejte.

Dobrou chuť :-)

obrázek: www.thriveforward.com


Jahodový mousse

Vždy na jaře se těším na to období, kdy je všude hojnost jahod. Tyto malé rudé poklady přináší nejen dokonalou šťavnatou chuť, ale také velké množství antioxidantů, minerální látek a vitamínů. Jahody obsahují vysoký podíl vitamínu C, železa ale také manganu.

Jsou z 90 % tvořeny vodou, čímž se stávají lehce stravitelnými. Jahůdky jsou prostě super a v kombinaci s Irským mechem z tohoto receptu se Vám budou jistě líbit ještě více :-)

 

Suroviny potřebné pro přípravu:

 

 

 

 

 

Postup:

Příprava pasty z Irského mechu (pokudji už nemáte v lednici jako já):

Nejprve si připravíme pastu z Irského mechu. Tato pasta Vám zůstane v lednici ve sklenici - na mousse ji nespotřebujeme všechnu. Můžete ji dát do sklenice s dobrým víčkem, takto se dá uchovat až 3 týdny. Použít ji můžete třeba pro výrobu RAW sýrů.

Vezměte cca 15 g suchého Irského mechu, dejte jej do cedníku a propáchněte teplou vodou - několikrát. Tento krok nevynechávejte, ačkoliv je Irský mech neutrální chuti, má svou specifickou vůni. Nevím jak Vám, mě se jeho vůně tak moc nelíbí. Díky důkladnému propláchnutí se této vůně zbavíme.

Mech nyní namočte do vody a nechte takto alespoň dvě hodiny. Já jej nechávám ve vodě celou noc.

Ráno vodu vylijte. Zhutnělý mech vložte do mixéru spolu s 750 ml vody. Vše rozmixujte do hladkého gelu a šup s ním do sklenice. Uchováváme v lednici pro další použití.

Můžete samozřejmě namočit jen malinko mechu tak, abyste měli dávku přesně na sýr. Bohužel Vám ale nepovím, kolik to je. Tak 3 gramy? :)

Nyní už stačí pouze rozmixovat očištěné jahody, 2 lžíce gelu z Irského mechu, datle a chia semínka. S touto směsí naplníme kalíšky a dáme pěnu do lednice, kde se příjemně prolnou jednotlivé chutě a pěna lehce ztuhne.

Dobrou chuť :-)


Extrémně čokoládový dort

" Jezte vyváženou stravu - tabulku čokolády v každé ruce."
(J. Marinicová)

Máte čokoládové období? Kdo by neměl. U nás doma nikdy nekončí. Pro milovníky čokolády je zde úžasný recept, na jehož přípravu mne inspirovala nová kniha Zuzky Lužné - Zamilujte se do syrové čokolády. Hltala jsem stránku po stránce a když jsem vymýšlela, jaký dort udělám ke svátku Jany - jo, jsme doma tři Jany :-) tento recept to měl u mě spočítané.
Sečteno a podtrženo - při výrobě běžného dortu, který se peče z piškotu a plní různými krémy, které nedrží, všemožně tečou nebo jsou naopak příliš tuhé, je tohle skutečná hračka. I z hlediska času - klidně stihnete jít ještě plavat sto bazénů nebo si vychutnat dalších pár kapitol pěkné knížky. Příprava dortu bez namáčení oříšků (to se dělá samo přes noc) trvá zhruba dvacet minut.
Z hlediska výživové hodnoty a zdraví snad nemusím ani nic srovnávat. . .
Jestli jsem Vás ještě nepřesvědčila, o čemž pochybuji, poslední můj argument zní - ta chuť je boží, je to pecka. A jestli nevěříte, pojďte to zkusit.

Co potřebujete:
Na korpus:
  • 1 hrnek předem namočených mandlí
  • 1/2 - celý šálku datlí
Na náplň:
  • 8 banánů
  • 2 vrchovaté lžíce RAW kakaa
  • můžete přidat i nějaké sladidlo, ale bez něj je to sladké dost a lehce hořké
  • 4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
V knize není, ale já jsem udělala ještě jemnou polevu:
Postup:
Mandle namočíme přes noc ve vodě. Dejte jim tento čas, ony se Vám odmění. Půjdou lehce mixovat a navíc budou lehčeji stravitelné a pro naše tělo nutričně bohatší. Inhibitory, které na mandlích jsou, by bez namáčení znemožnily trávicí procesy. Mandle by z Vás vyšly téměř tak, jak vešly. Jak říká má kamarádka- měly byste pouze drahou stolici :-) :-)
Mandle scedíme a necháme chvilku oschnout. Rozmixujeme je spolu s datlemi. Těsto natlačíme do dortové formy. Formu jsem předem lehce potřela kokosovým olejem, aby se korpus při krájení příliš nelepil na stěny a dno formy. Můžete také dno vystlat potravinovou folií.

Připravený korpus dáme do chladničky a zatím si připravíme náplň.
Rozmixujeme banány s kakaem. Přidáme roztopený kokosový olej a znovu mixujeme. Nalejeme vzniklou náplň do formy a dáme opět chladit.
Nakonec připravíme polevu. Ve vodní lázně opatrně rozpustíme kakaové máslo, kakaový prášek a kokosový nektar. Dort polejeme polevou a chladíme cca 2 hodiny.
Dort můžete místo polevy posypat kousky RAW čokolády nebo drcený kakaovými boby, taky delikatesa....
Výsledek je vskutku delikátní. Dort je jemný, vláčný a celkem lehký. Komu vadí mandle, můžete základ vyrobit z mouky z naklíčené pohanky, také výborná záležitost:-)
Další úžasné recepty na čokoládové RAW dobroty najdete v knize Zuzky Lužné ZDE


Mangový dort podle nutriční terapeutky Zuzky Švédové

Chcete o víkendu připravit něco speciálního? Recept na jednoduchý dort, který mi poslala Zuzka stojí za vyzkoušení. Na přípravu je velice jednoduchý a co se týká surovin, nemusíte chodit na žádný velký nákup.

Suroviny:

korpus:

Krém:

Postup:

Datle umixujeme s mandlemi, zatlačíme do dortové formy a vytvoříme tak korpus. Kokosový olej roztopíme, mango rozmixujeme, přidáme olej a opět rozmixujeme dohladka. Necháme zatuhnout v lednici, dozdobíme dle své vlastní fantazie. Já použila brusinky a melasu.

Autor receptu: Mgr. Bc. Zuzana Švédová, Dis., www.poznejsvezdravi.cz


Jednoduché RAW kuličky

Vytvořte si pekelně dobrou a přitom velice rychlou a jednoduchou svačinku, kterou si přibalíte na výlet nebo přidáte dětem do školy. Mám moc ráda zásobu něčeho malinkého, co si zobnu, když mne honí mlsná nebo začínám mít hlad, ale vím, že jdu brzy sportovat a jídlo by v tu chvíli nebylo vhodnou volbou. Sladké jednohubky, které můžete připravit ve větším množství a uchovávat v mrazničce jsou ideální svačinou.

Suroviny pro přípravu

Postup:

Ve food procesoru rozmixujte všechny suroviny do jemnější hmoty - mohou zůstat kousky vloček. Tvarujte kuličky, které můžete postříkat čokoládovou polevou (rozpustíte kakaové máslo a kakao). Kuličky také můžete obalit v chia semínkách nebo sezamu. Jsou úžasné s variací kokosu nebo kakaa uvnitř.

Recept je převzat dle diety Vegan v kondici - www.thriveforward.com

Příjemnou a dobrou chuť.


Pekanové brownies

Historie dezertu brownies se začala psát v 19. století v americké Chicagu. Od doby, kdy bylo brownies poprvé ochutnáno, si získalo obrovskou oblibu a rozšířilo se i na starý kontinent. Brownies, jakožto čokoládová pochoutka, je velmi vláčný dezert, v němž se tradičně rozpouští čokoláda místo toho, aby byl do těsta přidávám kakaový prášek.

Proč si tedy nepřipravit něco tak skvostné i v RAW kvalitě? Možná budete překvapeni, jak je to snadné - dokonce se mi recept na RAW brownies zdá mnohem jedodušší než, kdybyste si brownies pekli dle běžného receptu.

Co tedy budeme potřebovat:

Postup:

Ve vodní lázni na velmi mírném ohni rozpustíme kakaové máslo, kakaový prášek a lžíci kokosového oleje. Necháme vše spojit a stáhneme z plotny. Zapněte ji pouze na 1-2 stupeň a dejte surovinám čas, aby se spojily za co nejnižší teploty.Vznikne jemná hořká čokoláda.

Zatím slejeme vodu z datlí a rozmixujeme je s pekanovými ořechy. Směs dáme do mísy a řádně propracujeme s rozpuštěnou čokoládou.

Zapékací mísu nebo dortový koláč vysteleme potravinovou folií. Vzniklé těsto natlačíme do mísy a poklademe pekanovými ořechy, které jemně vmáčkneme do těsta.

Vše dáme ztuhnout na pár hodin do lednice - nedočkavci si zkrátí čekání pomocí mrazničky, kde stačí cca 15 minut.

Vzniklé RAW brownies nakrájíme na kostičky a podáváme.

Dobrou chuť :-)

 


 

Jablečné raw sendviče

Honí Vás mlsná a sháníte nějakou zdravou chuťovku? Něco bych tady pro Vás měla. Jednoduchý dezert, který splňuje požadavky zdravé RAW diety, je velmi jednoduchý, lehký a chuťově naprosto božský.

Doplňte vitamíny, zdraví prospěšné tuky a vlákninu pomocí jablečných sednvičů. Jen málokterý dezert budete mít ta rychle připravený, fakt :-)

Suroviny:

na ozdobu:

Postup:

Omyté jablíčko nakrájíme na kolečka, namažeme jedno kolečko mandlovým máslem, posypeme špetkou skořice a přiklopíme dalším kolečkem. Na toto kolečko dáme ještě kapku másla a ozdobíme kokosem, skořicí nebo goji či jiným způsobem dle Vašich preferencí.

Dobrou chuť :-)

Zdroje receptu: www.thriveforward.com


Zuzančni RAW banánový dort

Tento velmi jednoduchý recept zvládne skutečně každý i v případě. Vlastěn to zvládnete i v případě, že nevlastní extra silný mixér. Dort neobsahuje ořechy, semínka... Je lehký a nadýchaný, uvidíte sami :)

Recept jsem dostala e-mailem od Zuzky Švédové zrovna v době, kdy jsem byla na šťávách a tak jsem si raději ani nepředstavovala, jak úžasně bude tento dortík chutnat:-) Zuzka tvoří jednoduché, lehce stravitelné recepty, které zapadají do RAW a veganských jídelníčků. Velmi ráda se zde o tento recept podělím, myslím, že by byla škoda nechat jej v utajení:)

Suroviny pro přípravu:

Postup:

2 velké banány rozkrájíme na 0,5 cm kolečka, těmi vyložíme dortovou formu. Ze zbytku banánů a kokosu umixujeme krém, snažíme se aby vymizela hrubší kokosová struktura a vše hezky prolnulo.
Polovinu krému naneseme na banánová kolečka a dobře uhladíme. Poklademe plátky jahod. Posléze nanášíme druhou vrstvu krému. Opět uhladíme a dozdobíme jahodami, posypeme kakaem.
Necháme vychladit, servírujeme ještě týž den.

Dobrou chuť :-)

Autor receptu: Mgr. Zuzana Švédová, DiS., nutriční terapeutka, www.poznejsvezdravi.cz


Vanilkový RAW dort s arónií a chia semínky

Hledáte inspiraci na víkendový dezert? Můžete vyzkoušet tento vanilkový dort dle recepty mojí kamarádky Terezky Hocové. Uchvátí Vás jemnou chutí a příjemnou vůní.

Arónii můžete znát také jako černou jeřabinu. Slouží našemu tělu báječně jako přírodní antioxidant a zdroj řady vitamínů. Chia semínka v dortu obsažená dodají tělu zdraví prospěšné omega 3 mastné kyseliny, vlákninu a nemalé množství bílkovin.

Co budete potřebovat?

Na korpus:

Na vanilkovou vrstvu:

Na vrstvu s arónií:

  • 1hrnek arónie (můžete je nahradit jiným bobulovitým ovocem - nebo třeba sušenými brusinkami, které namočíte na pár hodin do vody)
  • 1hrnek datlí

Postup:

Korpus – v mixéru si rozemeleme mandle, kokos i datle. V míse důkladně promícháme a lepivou hmotu namačkáme na dno i po okrajích dortové formy. Odložíme do ledničky.

Vanilková vrstva – v mixéru umixujeme kešu s trochou čisté vody, kokosovým olejem, vanilkou a medem či jiným sladidlem. Mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladký krém. Nakonec přisypeme i chia semínka a ještě krátce promixujeme. Hotový krém nalijeme na korpus a dáme odležet na hodinu do ledničky. Pokud se nám nechce čekat, dáme do mrazáku.

Vrstva s arónií – v mixéru umixujeme arónii spolu s datlemi a nalejeme na ztuhlou vanilkovou vrstvu. Opět dáme ztuhnout do ledničky, nebo do mrazáku.

Celý dort můžeme ozdobit postrouhaným kokosem.

Ze ztuhlého dortu odděláme dortovou formu a rozkrájíme na cca 15 dílů.

Dobrou chuť Jana & Tereza


Ořechové řezy podle Anny Hýžové

Anna Hýžová je můj velký vzor. Její recepty jsou poskládané tak, aby naše zažívání šetřily, zároveň jsou připravované především z lokálních a sezónních potravin, které jsou našemu organismu nejbližší. Vyzkoušejte tedy také další recept ze sekce zdravých dezertů, které si můžete dopřát, aniž byste měli pocit, že nějak hřešíte. Samozřezjmě - všeho s mírou. (nebo s Mírou.-)

Celý tento recept je citovaný tak, jak jsem jej obdržela a dovolím si jej zde s Vámi sdílet.

Přeji Vám dobrou chuť. :-)

Suroviny pro přípravu:

1. vrstva

Rozmixovala jsem na mouku 250 g kokosu přidala cca 3-4 velké lžíce medu - aby to bylo příjemně sladké- netušila jsem, jak je vynikající kombinace jen těchto dvou ingrediencí :-) Utvořila jsem placku, ale snažila jsem se, abych ji moc neupěchovala...

2. vrstva

Pak jsem umixovala cca 250 g vlašáků a opět osladila medem,  rukou jsem promíchávala ingredience tak, abych neudělala kouli, ale aby to vypadalo jako drobenka, směs jsem nanesla na kokosovou placku. Řezy jsem polila neslazenou hořkou čokoládou z cca 50 g kokosového oleje + cca 20 g kokosového másla (nemusí být) a dvou velkých lžíc raw kakaa.

Tak dobrou chuť:-)

autor receptu: Anna Hýžová, www.ziva-strava.cz


Banán v  RAW "mléčné" čokoládě

Rychlý dezert, svačinka... to je banán v čokoládě. Banán jakožto zásobárno sacharidů, draslíku, tryptophanu, (druh proteinu, který tělo přemění na serotonin), vitamínů a vlákniny prostě jen nakrájejte na kousky a polejte následující skvělou čokoládou:

- 2 lžíce kaakového másla
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 lžíce agávového nektaru či jiného sladidla
- 2 lžíce mandlového mléka

Vše rozpusťte ve vodní lázni a nechte spojit v krémovou "mléčnou" čokoládu. Banán se krásně ponoří do čokoládového kabátku a příjemně Vás naladí na hezké odpoledne:-)


Rychlé koláčky

Tento recept je takovou rychlovkou, nezabere příliš času a nedá Vám téměř žádnou práci. Z několika surovin vyrobit chutné dobroty, které si ozdobíte podle vlastního uvážení.

S chutí do přípravy...

Suroviny potřebné pro přípravu:

Postup:

Všechny suroviny rozmixujte a navlhčenými dlaněmi tvarujte malé koláčky. Ozdobte je mandličkami a dejte je do sušičky na 2-3 hodiny. Také můžete rozkrájet jablíčka a směs navrstvit na jablíčka, vzniknou koláčky rovnou ke konzumaci.

Dobrou chuť


RAW MÍŠA ŘEZY

Říkala jsem si, že začnu fotit více zeleninovýc jídel, salátů a hlavních chodů, ale teď mi to nedalo. Tenhle dortík (řez), ten si zkrátka doma vyrobte, není až tak složitý ani těžký do žaludku. Základ korpusu tvoří pohanka, která je nedílnou součástí našeho jídelníčku, krém je tvořen z kešu oříšků a poleva, no tak ta je vyrobena z produktů z Troubelické čokoládovny, které naprosto zbožňuji. Když přijde zboží z Troubelic, v Rychnově voní celá pošta:-)

Pojďme na to:

Korpus:

Krém:

Poleva:

Postup:

Pohanku zbavíme vody, rozmixujeme ji ve výkonném mixéru, přidáme datle a znovu mixujeme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Do těsta přidáme jemně pomleté mandle a karob. Vše pomixujeme. Do dortové formy nebo jiné nádoby - může být i hranatá, přeneseme hmotu a upěchujeme ji dlaněmi. Předem formu lehce potírám kokosovým olejem. Takto připravený korpus uložíme do lednice.

Nyní si připravíme kešu krém. Postup je velmi jednoduchý - kešu oříšky rozmixujeme spolu s kokosem a javorovým sirupem. Krém naneseme na připravený korpus.

Ve vodní lázni na minimální teplotu rozpustíme kakaové máslo, přidáme kakaový prášek a sladidlo. Já jsem tentokrá použila med, můžete však osladit javorovým sirupem, kokosovým nektarem či nechat čokoládu v hořkém stavu.

Dort / řezy polejeme polevou a dáme chladit na dvě hodiny do lednice.

Přeji dobrou chuť :-)


Dvoubarevný zebra pudink

To je tak, když máte chuť na oba pudinky najednou:-)

Zkuste připravit oba nebo každý zvlášť podle toho, jaké zrovna máte doma suroviny, chutě a kolik máte času. Tento pokrm Vás potěší svou lahodnou a jemnou chutí, dodá Vám spoustu energie a také Vás na dlouhou dobu zasytí.

Chia semínka jsou bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin, avokádo dodá tělu pěknou porci zdraví prospěšných tuků, banány zase dodají slušnou dávku sacharidů a kakao to vše dokorunuje svým blahodárným zdrojem antioxidantů.

Tento dezert / pokrm doporučuji jíst ve chvíli, kdy nejen cítíte nezkrotnou touho po něčem sladkém, ale taktéž trochu cítíte hlad. Jedná se o sytý pokrm.

Suroviny pro přípravu:

Chia pudink:

Avokádový pudink

Postup:

Nejprve si připravíme chia pudink. Jednoduše smícháme chia semínka, mandlové mléko a vanilku. Dle libosti dosladíme a uložíme do chladničky.

Následně si připravíme avokádový pudink. Rozmixujeme banány, přidáme avokádo, kakaový prášek, kokosový nektar a mixujeme. Nakonec vmícháme jemně pomleté kešu oříšky. Pokud chcete odlehčenější variantu, kešu vynechte.

Do skleniček či průhledných misek vrstvíme pudinky na sebe tak, aby vytvářely zebru. Můžete ozdobit libovolným ovocem či oříšky.

Podáváme vychlazené.


 

Perníkové lásko-minky:-)

Dobrůtky pro Vaše lásky a také pro Vás samotné. Milovat bychom měli také sami sebe:-)*

Jednoduché na přípravu, jemné, měkké a prostě vynikající. Se špetkou soli ještě navíc zajímavé. Vyzkoušejte RAW perníkové laskminky a potěšte své milované.

Suroviny:

Na polevu:

  • cca 100 g kakaového másla
  • 2 velké lžíce RAW kakaové prášku
  • 1 lžíce agávového nektaru

Postup:

Slunečnicová semínka rozmixujeme s agávovým nektarem a lžící kakaového prášku. Mandle pomeleme na mouku a přimícháme do vzniklé hmoty. Přidáme sůl a perníkové koření. Hmotu dáme cca na 15 minut do lednice.

Připravím si polevu:

Ve vodní lázni si na nízký stupeň rozpustíme kakaové máslo. Piřdáme kakaový prášek a lehce dosladíme. Kdo má rád 100 % hořkou čokoládu, sladidlo vůbec nemusí použít.

Z těsta tvarujeme koule, které namáčíme v čokoládě a na mřížce je necháme okapat. Proces namáčení jsem opakovala 2 x :-) Co kdyby se té čokolády chytlo méně, že:-)

Dobrou chuť


RAW MAKOVEC

Nejvíc nejlepší a nejrychlejší :-)

Tento dezert jsem si zamilovala - nejen díky jeho chuti, výživovým hodnotám, ale také díky tomu, jak je jednoduchý. Makovec je plný zdraví prospěšných tuků, vápníku (díky máku), minerálních látek a vitamínů. Jeho chuť je příjemná, nevtíravá, prostě taková skvělá svačinka, která Vás příliš nezatíží.

Suroviny pro přípravu:

1/2 šálku jemně pomletého maku

1/2 šálku jemně pomletého kokosu

1/2 šálku pomletých mandlí

1 šálek namočených slunečnicových semínek

2 lžíce agávového nektaru

Postup:

Slejeme vodu ze slunečnicových semínek a ve food procesu je zpracujeme v těsto. Přidáme pomletý mák, kokos, mandle a agávový nektar. Vše zpracujeme. Těsto natlačíme do formy (používám zapékací formu, jenž vystelu potravinovou folií). Dáme ztuhnou do chladničky alespoň na 2 hodiny. Nakrájíme na kostičky a ozdobíme například strouhaným kokosem.

Dobrou chuť.

 


 

RAW FRGÁLE

Jste-li milovníky švestek, oříšků a maku, tak je tento recept jako stvořený přímo pro Vás. Jelikož náplň je velice sytá a dosti náročná na trávení, korpus frgálů je vyroben jen a pouze z pohanky tak, aby byly koláčky alespoň trochu "lehčí". Věřím, že si pochutnáte:-)

Suroviny pro přípravu:

Těsto na koláčky:

Náplně:

Švestková povidla:

Ořechová náplň:

Maková náplň

  • 1/2 hrnku maku pomletého najemno
  • 2 lžíce agáve

Postup:

Pokud si chcete dát tu práci, vyrobte si vlastní mouku z naklíčené pohanky. Dejte večer namočit pohanku a nechte ji takto do rána. Vodu poté vylijte a pohanku řádně propláchněte. Dejte ji do nakličovacích misek a dva dny nechte klíčit. Pohanku alespoň dvakrát denně řádně propláchněte, aby se nestalo, že Vám začne plesnivět !!! Naklíčenou pohanku dáme do sušičky cca na 4 hodiny. Usušenou naklíčenou pohanku potom najemno nameleme a vznikne RAW mouka z naklíčené pohanky. Celý proces si můžete zjednodušit a mouku si koupit ZDE.

Připravíme si tedy korpus tak, že rozmixujeme namočenou pohanku, pohankovou mouku, 2 žlíce agáve nektaru a dle hustoty přidáme případně vodu. Těsto tvarujeme do koulí, které potom na plát sušičky přeneseme, rozmáčkneme a vytarujeme kolečko (koláček). Sušíme cca 4 hodiny.

Příprava náplní je jednoduchá - suroviny rozmixujeme a následně s nimi nazdobíme korpusy koláčků a dozdobíme mandlemi.

Dobrou chuť :-)



RAW PERNÍK PODLE ANNY HÝŽOVÉ

O víkendu se mi dostalo nesmírné pocty, neboť jsem se osobně setkala s paní Annou Hýžovou. Jistě znáte její nádhernou knihu Škola živé stravy - Vitariánství jako cesta.

Paní Hýžová je moc sympatická dáma a za setkání s ní jsem velice vděčná. Anna mi poskytla její recept na vynikající RAW perník a tak se o něj s Vámi jejím jménem nyní podělím.

Suroviny:

K rozmixovaným surovinám přidáme vodu dle potřeby. Vypracujeme na tužší těsto, vyválíme placku a naplníme nádivkou, nebo konzumujeme jen tak samotný perník – můžeme si udělat vykrajované perníčky. Pro „zasněžení“ jej můžeme posypat kokosovou moukou.

Nádivka je dle vaší fantazie - můžete třeba rozmixovat švestky a udělat si vlastní RAW povidla:-)

Pro další inspiraci můžete navštívit stránky: www.ziva-strava.cz

 


RAW PANNA COTTA ze tří ingrediencí

Krémová a jemná panna cotta je skvělým dezertem a perfektním gastronomickým zážitkem. Naší RAW panna cottu si však můžete dát třeba ke snídani a nebude to žádný hřích. Naopak - i přesto, že vlastně mlsáte, dodáte tělu super dávku bílkovin, vlákniny, sacharidů a vitamínů- to vše v RAW podobě - no, co více si přát?:-)

Recept je možná překvapující - pouze ze dvou až tří ingrediencí. Vyberete-li dostatečně zralý banán, nepotřebujete již žádné sladildo. Chia semínka fungují ve své rozemleté podobě jako pojidlo, díky kterému Vám vznikne RAW želatina. No a třetí surovinou byla v mém případě skořice. U vás to může být kakao, karob nebo zkrátka nic.

Suroviny na 2 porce:

  • 1 dobře zralý banán (lépe v BIO kvalitě)
  • 2 vrchovaté lžíce chia semínek, které rozemeleme na mouku
  • 1 lžíce chia semínek, které nemeleme
  • volitelně : skořice (ujela mi ruka), kakao, karob, popř. nějaké sladildo

Postup:

Rozmixujeme banán, k němuž následně přidáme rozemleté chia semínko (k rozemletí používám elektrický mlýnek na kávu). Vše pomixujeme a přidáme ještě celé chia semínko a krátce promícháme.

Šálky na espresso vytřeme papírovou utěrkou a lehce je potřeme kokosovým olejem. Dáme do nich vzniklou hmotu a chladíme cca 2-3 hodiny. Poté panna cottu vyklepne z šálků - popřípadně jim pomůžeme jemně lžičkou.

Na talířku ozdobíme a můžete servírovat:)

Dobrou chuť JP


RAW CUPCAKES

Někdy je třeba připravit si RAW dobrůtky a věnovat jim více času než jiným pokrmům. Avšak na konci tvoření zjistíte (a především pokud se o svůj výtvor podělíte), že Vaše úsilí stálo za to, neboť si pochutnalo více lidí a vy jste byli třeba ipochváleni. Toto jsem dnes prožila a ačkoliv je recept trochu pracnější, stálo mi to snažení za to:-) Pochutnali jsme si nejem my doma, ale také ostatní členové rodiny - "všežravci":-)

Receptů na RAW cupcakes naleznete na internetu hodně. Pro výrobu tohoto dezertu jsem se nikde neinspirovala. Možná mě k jeho vymyšlení dopomohla včerejší návštěva My Raw Café, kde jsem si pochutnala na vynikajícím zeleném ječmenu, jehož účinky jsem cítila ještě dnes ráno. Skutečně. A tak mne možná políbila nějaká tvořivá múza (nebo ječmen) kdo ví?:-)

Zkuste tento recept, úspěch máte zaručen. Nejedná se o žádnou přeslazenou mňamku, ale na druhou stranu, nečekejte nic dietního, to zase ne:-)

Suroviny:

Košíčky

Krém:

Poleva:

Postup:

Slejeme vodu z mandlí a spolu s para ořechy a kokosovým olejem vše rozmixuje do hladké konzistence. Přidáme datle a kakao. Vše ještě chvíli pomixujeme.

Plech na muffinky si vymažeme lehkou vrstvou kokosového oleje. Naneseme potravinovou folii tak, aby káždý košík byl pokryt folií (díky oleji se nám fólie přilepí). Navhlčenýma rukama naplníme každý košík připravenou hmotou a vše dáme takto do mrazničky na cca 15 minut.

Připravíme si krém:

V mlýnku si umeleme 2 lžíce chia semínek. V mixéru rozmixujeme banány, datle, kešu oříšky a pomleté chia semínko. Směs naplníme do zdobícího sáčku.

Z mrazničky vyndáme košíčky, které opatrně z plata na mufinky vyjmeme. Odlepíme je z potravinové fólie a naplníme je připravenou směsí. Uložíme do lednice.

Nyní si připravíme polevu:

Ve vodní lázni na velmi mírném plameni rozpusíme kakaové máslo, k němuž přidáme lžíci kakaového prášku. Případně můžeme lehce přisladit.

Vzniklou polevou polejeme cupcakes a ještě alespoň na hodinu chladíme v lednici.

Dobrou chuť :.-)


 

RAW PROTEINELA

Přiznejte se, kdo to taky tak máte? Vezmu si lžičku a jdu mlsat. Otevřu víčko, naberu oříškové máslo a šup s ním do pusy. Tyhle hříchy jsou u mě daleko častější než mlsání RAW čokolády, i když tou taktéž nepohrdnu:-)

K tomuto receptu mě vedly dvě věci. Jednak ta, že oříšková másla miluji a jednak ta, že jsem kdesi na internetu na fitness eshopech a webech narazila na proteinelu. Skutečně se takový výrobek začal vyrábět. Ale zrovna v RAW ani BIO kvalitě to asi nebude. No tak proč si doma nevyrobit vlastní proteinelu v RAW kvalitě? Je to tak jednoduché, až mi nebudete věřit. A protein jako složka receptu samozřejmě není nutností. Již samotné mandle nám dodají pěkné množství bílkovin.

Jako sladidlo jsem zvolila karob. Kakao je taktéž vynikající, ale karob je méně tučný. A pokud si chcete vyrobit lehčí variantu, tak je karob jasnou volbou. Volte ten skutečně RAW, na chuti, vůni i barvě je to poznat.

Co budeme potřebovat?

1 hrnek mandlí

2 odměrky proteinového prášku (použila jsem vanilkový Sunwarrior blend, ale můžete použít jakýkoliv jiný RAW protein)

1 velká lžíce kokosového oleje

1 vrchovatá lžíce karobu

1-2 lžíce vody

špetka soli

případně lze dosladit agávovým nektarem či kokosovým nektarem, ale já jsem máslo nesladila vůbec.

Postup:

V nožovém mixéru rozmixujeme mandle. Chce to trošku trpělivosti, ale když po chvíli přidáte kokosový olej, půjde to trošku lépe. Když získáme hezky rozmixované mandlové máslo, přidáme k němu proteinový prášek a karob, podle potřeby také vodu a můžeme také nějaké sladidlo. Vše znovu mixujeme do hladka.

Proteinela je hotová. Takto umixovaná Vám v uzavřené skleničce vydrží zhruba 10 dní v chladničce. Ale soudím dle sebe, že tak dlouho okolo chodit nevydržíte:)

Dobrou chuť a spoustu energie přeji:-)


 

RAW chia puding trochu jinak

Je mnoho receptů, jak si doma vyrobit chia puding a věřím, že každý z receptů, který najdete Vám zachutná. Třeba i ten můj. Není nijak složitý. V pokrmu jsou zastoupeny zdravé tuky, sacharidy a pěkný poměr bílkovin. Díky vláknině obsažené v chia semínkách Vás puding také krásně zasytí. Tak proč si takovou dobrotu nedopřát třeba hned ke snídani nebo svačince v práci? S krásně barevnou ovocnou ozdobou to bude pastva nejen pro chuťové pohárky ale také pro Vaše oči. S chutí do toho:)

Suroviny pro přípravu:

1/2 hrnku namočených kešu oříšků

1/2 hrnku namočeného kokosu

4 PL chia semínek

2 lžíce kokosového nektaru

1 banán

Postup:

Slejeme vodu z kešu oříšků a kokosu. Obě suroviny spolu pomixujeme. Přidáme kokosový nektar a banán. Takto ještě jednou rozmixujeme a přelejeme do misky, kde vzniklou směs smícháme s chia semínky. Vzniklý puding dáme do lednice alespoň na 30 minut ztuhnout. Chia semínka zatím nabobtnají a zvětší svůj objem. Tím, jak vypijí ostatním surovinám vodu, vznikne hustý puding. Díky této konzistenci můžete vytvarovat mini dortíček a ozdobit jej čerstvým nebo zmraženým ovocem jako já:)

Dobrou chuť :)


RAW Goji roláda

Mám zde pro Vás recept od jedné skvělé slečny, s níž jsem se seznámila na kurzu výživových poradců. Je skvělé poznávat, že i mezi fitness sportovci jsou tací, kteří se stravují rostlinnou stravu. Terezce Hocové za její recept moc děkuji. Tuto roládu můžete užít jako vánoční cukroví zrovna jako dezert pro rodinnou oslavu. Je celkem univerzální.

A co navíc? Možná to nevíte, ale plody kustovnice jsou velice bohatým zdrojem vitamínu C a navíc, až 15 % objemu tohoto plodu tvoří bílkoviny. Goji si uričtě oblíbíte:)

Suroviny pro přípravu:

Na kakaovou vrstvu:

Na Goji náplň:

Příprava:

Kakaová vrstva – v mixéru pomeleme ořechy, kokos, datle i rozinky. V míse pořádně promícháme i s kakaem dokud nám nevznikne kompaktní hmota. Hmotu si přeneseme na pečící papír, položíme přes ni další pečící papír a válečkem vyválíme ½ cm silný plát do tvaru obdélníku. Sejmeme papír a odložíme stranou, než si připravíme náplň. Oba pečící papíry můžeme předem lehce pomazat kokosovým olejem - těsto se k papíru potom nelepí.

Goji náplň – v mixéru si pomeleme mandle, kokos nadrobno, datle i goji a v míse smícháme, dokud nám opět nevznikne kompaktní hmota. Tuto hmotu přeneseme na vyválenou kakaovou vrstvu a rovnoměrně ji rozprostřeme. Snažíme se, aby na jedné z delších stran obdélníku kakaová vrstva o maličko přečnívala. Překryjeme pečícím papírem a válečkem jemně uhladíme goji vrstvu. Papír odlepíme a jdeme rolovat.

Díky tomu, že jsme si kakaovou vrstvu vyváleli na pečícím papíru, půjde to snadno. Chyťte prostě ten okraj pečícího papíru, kde začínají obě vrstvy současně (tzn. protilehlý okraj tomu, kde kakaová vrstva přečnívá) a snažte se rovnoměrně rolovat vyválené vrstvy tak, jako kdybyste rolovali sushi ;-) Rolujeme co nejpevněji a zároveň odlepujeme pečící papír, který nám pomáhá. Vznikne nám krásná pevná roláda, kterou ještě na chvíli odložíme do lednice (pro nedočkavce - do mrazáku :), než začneme krájet. Roládu si později nakrájíme nožem, který průběžně namáčíme. Vznikne nám zhruba 13 kousků:)

Recept : Tereza Hocová

Dobrou chuť :-)


RAW Krupicová kaše

Inspirací k tomuto receptu byla nová knížku "Hravě o živé stravě", která mě skutečně nadchla. Knížka je čtivá, plná receptů a informací. Poskytne Vám krásné vodítko, jak pracovat s potravinami, jak se stravovat vegansky, vitariánsky či vegetariánsky. Je skvělým pomocníkem a báječnou inspirací. Udělala mi velikou radost.

Recept na RAW krupicovou kaši zde najdete v maličko jiné podobě. Já jsem si jej vylepšila podle momentální chuti a nálady a také dostupných surovin - došly mi mandle, takže jsem mandlové mléko nahradila mlékem z kešu oříšků. Pravda, možná mléko není 100 % RAW, nicméně ta krémová konzistence - tu byste si neměli nechat ujít :-)

Jak tedy na to? Nejprve si připravte tyto suroviny:

1 hrnek kešu oříšků - pokuste se vybrat ty skutečně kvalitní

kešu oříšky si předem namočte alespoň na dvě hodiny

5 datlí

4 lžíce chia semínek

1 banán

1 lžíce kakaa

libovolně 1 odměrka kakaového proteinu

Postup:

Nejprve si připravíme kešu mléko:

Slejeme vodu z kešu ořechů. Do mixéru dáme kešu ořechy a 2,5 hrnku vody - můžete i více podle toho, jak máte rádi mléko husté. Mixujeme na program rostlinné mléko nebo na vysoké otáčky cca 2-3 minuty. Poté si nad misku natáhneme plátenko či pytlík na výrobu rostlinného mléka a mléko z mixéru přecedíme. Zbylou drť můžete použít do některého Vánoční cukroví či dezertů.

Nyní si 1 hrnek kešu mléka vlejeme zpět do mixéru, přidáme 2 lžíce chia semínek, banán, datle, kakao a pro zájemce také protein. Pomixujeme. Kaši přelejeme do misek (množství vystačí na 2 misky). K takto nalité kaši přidáme 1 lžíci chia semínek a promícháme - to dodá kaši efekt krupice.

Kaši posypeme RAW kakaovým práškem nebo polejeme kakaovým máslem, které získáme rozpuštěním 1 lžíce kokosového oleje s 1 lžičkou kakaového prášku.

Dobrou chuť :-)


 

RAW CHEESECAKE

Recept na tento cheesecake není z mé hlavy. Po malém upgradu receptu úžasné Cary Brotman vznikl tento lahodný kousek plný svěží chuti. Je laskavý k chuťovým buňkám, ale raději se o něj s někým podělte. K postavě zrovna přívětivý není, je to tak trochu kalorická bomba. Ale to my na RAW food až tak nemusíme řešit, tělo si s tím poradí samo:-)

Jak na to? Docela snadno, je to rychlé, jednoduché a nezabere to příliš mnoho práce. Nejvíce starostí budete mít s umytím mixéru, fakt:)

Suroviny:

Krusta:

3 šálky (0,25l) para ořechů

3 lžíce javorového sirupu

3 lžíce kokosového oleje

Náplň:

1,5 šálku kokosového mléka

2 šálky kokosu

9 lžic javorového sirupu

1 lžička vanilky (případně použijte vanilkový extrakt)

2,5 šálku RAW kešu ořechů - nenamáčet

Postup:

Nejprve si připravíme krustu. Rozmixujeme para ořechy s kokosovým olejem a javorovým sirupem. Chviličku to potrvá, ale výkonný mixér si s tím poradí. Občas jej zastavíme a směs setřeme ze stěn. Umixovanou směs upěchujeme do dortové nebo koláčové formy. Já jsem na toto množství použila formu o průměru 21 cm. Formu lehce vymažeme kokosovým olejem, aby se těsto nepřilepilo. Korpus dáme ztuhnout do mrazničky.

Připravíme si nyní kokosové mléko. Kokos (2 šálky a ještě Vám zbyde) je vhodné alespoň hodinu předem namočit do vody. Poté přelijeme namočený kokos do mixéru a přidáme ještě cca 0,5 litru vody. Umixejeme a přes plátýnko přecedíme. Z tohoto mléka použijeme 1,5 šálku, zbytek vypijeme. Zbylou drť jsem použila do náplně.

Do mixéru dáme 1,5 šálku kokosového mléka, 2 šálky kokosu, zbylou drť z výroby mléka, javorový sirup, kešu oříšky a vanilku. Vše umixujeme do hladka. Vzniklou směs naneseme na korpus a uložíme do mrazničky. Po hodině vyndáme a chladíme ještě cca 2 hodiny v lednici.

Po vyndání polejeme cheesecake topingem. V receptu byl toping z rozmixovaných mražených malin. Ty jsem bohužel neměla a tak jsem rozpustila na velice mírném ohni 1/4 šálku kakaového másla a přidala jsem lžíci kakaa. Tímto topingem jsem cheesecake polila.

Dobrou chuť:-)



 

Svatomartinské RAW rohlíčky

Máte doma Martina? RAW Martina? Asi ho letos nepřemluvíme, aby přijel na bílém koni. Třeba přijede ve Ferari :-) když mu podstrojíte tyto RAW rohlíčky :-)

Chce to trošku času, kvalitní suroviny a dobrou náladu. Špetku lásky a maličko trpělivosti. . .

Suroviny:

Těsto:

Náplň:

  • Lískočokoládová - viz recept níže na lískočokoládovou nutelu

Maková:

Postup přípravy:

Namočené lněné semínko dáme do mixéru, přidáme kešu oříšky (bez vody) a datle (taktéž bez vody). Těsto umixujeme do hladka. Na větší kus pečícího papíru přeneseme rozmixovanou směs. Papír je dobré potřít kokosovým olejem, neboť se k němu takto těsto nepřilepí.

Na těsto nyní položíme potravinovou folii, přes kterou válečkem vyválíme oválný tvar o výšcce cca 3 mm. Podle dezertního talířku vyřízneme kolečko. (Pozor, ať se Vám talířek na těsto nepřilepí jako mě, jeho dno lehounce potřete kokosový olejem). Kráječem nebo nožem rozdělíme kolečko na 8 dílků. Na širší stranu každého dílku dáme náplň (viz obrázek). Na obrázku je vidět, že jsem s náplní nešetřila a i takto šly rohlíčky dobře zabalit.Těsto stačilo na 2 kolečka tedy 16 rohlíčků.

Poté rohlíčky srolujeme. Lehce si pomozte nožem, kterým těsto od papíru snadno oddělíte.

Rohlíčky sušíme v sušičce cca 4-5 hodin. Výsledek je bezvadný.

Jestli tímto recept některého Martina omámíte, dejte mi vědět na mail (ziva-strava@email.cz)  :-) :-)

 


Lískočokoládová nutela

Lískočokoládová nutela je vynikající pro všechny, kdo rádi občas zhřeší. Oříšky obsahují spoustu zdraví prospěšných tuků, kakao antioxidanty a tak si to vlastně můžeme celkem pěkně zdůvodnit - hřešíme, protože je to vlastně zdravé :)

Surovin není potřeba mnoho, spíš trošku trpělivosti. Čím výkonnější mixér máte, tím je to lepší. Tuto krémovou nutelu jsem vyrobila v mixéru G21 a zvládl to na jedničku.

Suroviny:

1 šálek (0,25l) lískových oříšků

1 lžíce kokosového oleje

2 lžíce kakaa

1 lžíce sladidla - např. agávový sirup nebo kokosový nektar

Postup:

Všechny suroviny dáme do mixéru a umixujeme hladkou krémovou nutelu. Zpočátku budete muset mixér vypnout, setřít ze stěn oříšky a opět mixér zapnout. Takto několikrát. Výsledný efekt je úžasný a rozhodně stojí za to zkusit domácí nutelu vyrobit. Kdo by přeci jen nechtěl doma oříškovou dobrotu vyrábět, může si koupit skvělé mandlové ale i lískooříškové máslo v našem obchodě.



RAW jablečný podzimní koláč

K podzimu zkrátka jablka a ořechy patří - obzvlášť v našich zeměpisných šířkách jsou tyto plody pro nás naprosto přirozené.

Jablka jsou pro náš organismus přínosem především díky vitamínům a enzymům. Mimo to však obsahují také vlákninu, jenž prospívá našim střevům. Dobrá kondice střev je velmi důležitá pro funkci imunitního systému, vždyť imunita začíná ve střevech, odkud se živiny vstřebávají do těla. Denně si dopřávám alespoň jedno jablko - ať už ve smoothie nebo jen tak nakrájené na měsíčky k dopolední svačině.

Vlašské ořechy dodají koláči vynikající chuť, krusta bude díky nim příjemně a lehce křupavá a vláčná. Mimo to díky vlašským ořechů dopřejete tělu antioxidanty, vlákninu a zdraví prospěšné tuky.

Pojďte si pochutnat. Příprava není příliš náročná a výsledek je prostě super:-)

Suroviny:

Krusta:

1 šálek vlašských ořechů (namočit minimálně na 2 hodiny)

1/2 šálku datlí (namočit minimálně na 2 hodiny)

1 lžička prášku mesquite (nemusí být, můžete jej nahradit třeba vanilkou)

1/2 šálku lněné mouky (získáte jednoduše rozemletím lněných semínek v kávovém mlýnku) můžete použít dle vaší volby buď hnědé nebo zlaté lněné semínko

Vrchní část koláče:

5 šťavnatých jablíček

1 lžíce skořice

1 lžička pravé voňavé vanilky nebo 3 kapky vanilkového extraktu

1/2 hrnku namočených datlí

Postup:

Nejprve si slejeme vodu z ořechů a datlí. Rozemeleme ořechy na hrubší drť, přidáme datle a dále mixujeme. Můžeme přidat 2 lžíce vody, aby bylo zpracování jednodušší, případně pomozte mixéru šťouchadlem.

Umixované ořechy a datle přendáme do misky, přisypeme lněnou mouku, mesquite nebo vanilku a rukama řádně promísíme. Takto vypracované těsto natlačíme do formy. Mě se velmi osvědčila skleněná miska (původně zapékací), kterou vystelu potravinovou fólií.

Natlačíme tedy těsto do formy na koláč nebo do skleněné hranaté misky a dáme do mrazáku na 15 minut. Mezi tím, co těsto tuhne, připravíme si vrchní část koláče.

Jablka nastrouháme na tenké plátky a promísíme je se skořicí. Rozmixujeme datle, které jsme scedili, přidáme k nim lžičku vanilky a ještě chvíli mixujeme. Vznikne nám vynikající datlová pasta, kterou můžete příště v receptech použít jako sladidlo. Takto připravená Vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží až týden. Obzvlášť sportovci ji ocení jako rychlý zdroj sacharidů, který jde ihned do krevního oběhu. Nicméně my tuto pastu použijeme pro náš podzimní koláč.

Vyndáme si z mrazáku ztuhlou krustu, tu potřeme datlovou pastou, naneseme vrstvu jablkek, znovu potřeme datlovou pastou a naneseme druhou vstrvu jablek. Rukama vše stlačíme a dáme alespoň na hodinu do lednice odpočinout.

Koláč jde hezky krájet.

Přeji dobrou chuť a zábavu při tvorbě:-)

 


 

RAW Jablečné sušenky

Sezóna jablek je už dlouho v plném proudu a mě se jablka asi nikdy neomrzí. Myslím, že je to především tím, že jablka jsou v našich končinách přirozenou potravou a tak s jejich spotřebou příliš nešetřím. Jablka do smoothies, do ranních kaší s pohankou nebo jen tak... jooo, to můžu:-) Je však mnoho a mnoho dalších možností, kde jablíčka využít - dneska třeba v sušenkách.

Recept:

Suroviny:

Postup:

Oříšky pomeleme na mouku. Používám na to elektrický mlýnek na kávu, ve které umelu 1 hrnek na 3x. Mouka je krásně hladká.

Do mixéru vložíme pokrájená jablíčka, datle, vodu a skořici. Vše rozmixujeme na hladkou kaši.V  misce smícháme rozmixovanou kaši s oříškovou moukou, přidáme pohankové vločky, dobře promícháme. Na pláty sušičky tuto směs naneseme ve vrstvě cca 0,5 cm (může být vyšší dle vaší momentální nálady:-)) a naznačíme řezy nebo vytváříme pomocí formy kolečka či jiné tvary. Takto sušíme cca 5-7 hodin.

Dobrou chuť


RAW CHALVA

Máte rádi semínka všeho druhu? Sezamová semínka mají různá použití. Můžete si z nich vyrobit vlastní tahini, posypat s nimi salát, přidat je do krekrů, ozdobit s nimi cuketové špagety nebo si z nich můžete vyrobit tuhle luxusní chalvu. Výroba Vám zabere zhruba 5 minut a to počítám i mytí mixéru. Skutečné dobré věci jsou většinou velmi jednoduché, jako celá filozofie RAW stravy...

Chalva se vě světě vyrábíme tradičně ze sezamových semínek. Taková chalva se nazývá tahini halva a je oblíbená především na Balkáně. V orientálních státech jako je Indie nebo Pákistán se vyrábí chalva s přidáním medu, rozinek nebo sušeného ovoce. Můžete se ale setkat i s chalvou ze slunečnicových semínek.

Pro výrobu RAW chalvy budete potřebovat:

1 šálek sezamových semínek (nečekaně)

1 lžíci vody

1 lžíci kakaového prášku

5 - 8 datlí

Postup přípravy:

Rozmixujte všechny ingredience. Sezamová semínka se třeba nerozmixují dokonale na prášek, to však vůbec nevadí, neboť můžete mít ve vaší chalvě i kousky zrníček.

Natlačte rozmixovanou hmotu do misky a dejte celé ztuhnout do lednice. Po dvou hodinách nakrájejte na kousky a konzumujte.

S hmoty také můžete vytvořit kuličky, které taktéž necháte ztuhnout.

Dobrou chuť.


 

 

RAW energetické tyčinky

V knize Vegan v kondici jsou velmi vychvalovány energetické tyčinky. Nejen ty, samozřejmě. Vzala jsem si tedy mustr a připravila jsem podobné, které jsou popisovány v knize. Nutno podotknout, že se jedná o skutečnou dobrotu.

Nejen, že jsou lahodné, že tím hravě zaženete chuť na nějakou hříšnou sladkost, ale jsou i neuvěřitelně syté. Po takové tyčince skutečně hlad mít nebudete. Díky použitým surovinám také dokonale "dobijete baterky".

V kuchyni velmi často používám lněná semínka. Mám je moc ráda, nejen kvůli jejich schopnosti udržet směs po hromadě díky svému tak trochu roztomilému slizu:-) Jsou zásobárnou omega 3 a omega 6 mastných kyselin v příznivém poměru. Obsahují také vitamíny, minerály - hořčík, fosfor a železo. No a mimo to všechno - lněná semínka skoro nic nestojí.

Vyzkoušejte tyčinky s vynikající chutí a výživovými vlastnostmi:

Suroviny:

1 hrnek oříšků - nejlépe mandlí, které předem namočíme a před přípravou slejeme vodu

1 hrnek lněných semínek rozemletých na mouku

5 -7 sladkých datlí, které namočíme do vody

1 lžíče RAW kakaa

1 lžíce konopné či jiného proteinu

voda dle potřeby

Postup:

Namočené mandle rozemeleme na mouku. Přisypeme lněná semínka taktéž rozmixovaná na mouku. Rozmixujeme datle s vodou, přidáme je ke směsi mandlové a lněné "mouky", přidáme kakao a protein. Vše důkladně zpracujeme namočenýma rukama, aby se nám směs nelepila na dlaně. Pokud je směs příliš suchá, přidáme vodu.

Připravíme si plech, zapékací misku či jinou vhodnou nábodu. Vysteleme nádobu potravinovou folií. Na takto připravenou misku naneseme směs a umačkáme ji dlaněmi. Směs dáme ztuhnout do lednice či mrazáku. Zhruba po dvou hodinách, kdy je směs v chladničce, ji vyjmeme a nakrájíme "placku" na tyčinky. Tyto tyčinky po jedné zabalíme do potravinového fólie.

Skladujeme v lednici, kde tyčinky vydrží zhruba 5 dní. Je lepší, když si dávku rozdělíte na několik částí a dáte si do lednice např. jen 3 tyčinky a ostatní uchováte v mrazáku. Předejdete tak zkažení tyčinek. Lněné semínko může zežluknout, je vhodné jeho konzumaci neprodlužovat.

 

 


 

Kakaovo-oříšková zmrzlina

Rádi se v létě osvěžíte zmrzlinou a při tom nechcete počítat kalorie ani řešit, zda nekonzumujete konzervanty nebo živočišné produkty? RAW zmrzlina je vynikající volbou, jak všechny tři aspekty splnit a ještě k tomu je její přípravy velice jednoduchá.

Suroviny:

2 pěkně zralé banány (špalíčky zmrzlé cca 2 hod.)

5 datlí

1 lžíce kakaa

1/2 šálku kešu oříšků

1/2 šálku lískových oříšků

Postup:

Banány po vyjmutí z lednice nasypeme do mixéru, přidáme datle, kakao, lískové a kešu oříšky. Sportovci (i nesportovci:-)) mohou přisypat lžíci kvalitního Super Vegan Proteinu, který svým spektrem aminokyselin skvěle doplní deficit bílkovin.

Všechny suroviny rozmixujeme na vysoké otáčky. Mixéru můžeme šťouchadlem trochu pomoci.
Zmrzlinu ihned servíruje, případný zbytek můžeme uzavřít do vzduchotěsné nádoby a uchovat v mrazáku.

Dobrou chuť.


 

 

Jablečný závin s vanilkou

Chcete skutečně jednoduchý, výživný a rychlý recept? Tento dezert budete mít připravený za půl hodiny, po hodině tuhnutí v lednici se do něj můžete s chutí pustit. Věřte mi, v lednici nevydrží dlouho :-)

Vždy jsem milovala vůni jablečného závinu, chuť skořice a jablek. Od babičky byl vždy nejlepší. RAW varianta sice nevoní při pečení, ale za to chuť Vám vše vynahradí. Navíc si díky jablečnému závinu dopřejete spoustu vlákniny, vitamínů a minerálů. Jelikož je závin vytvořen z pomletého lněného semínka, dopročuji jej zkonzumovat co nejdřív. Namleté lněné semínko oxiduje a ztrácí tím svou výživovou hodnotu. Také žlukne.

Lněné semínko, o kterém jsem se již zmínila, je základem "korpusu". Lněná semínka jsou skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, takto pomleté je výborně tráveno. Slouží také skvěle pro očistu střev a v kombinace s jablkem.... :-)

Jablíčka jsou nám velice přirozené už jen díky tomu, v jaké zeměpisné šířce žijeme a kde se tomuto plodu také daří. Jablka mají vysoký podíl vlákniny, jsou plná vitamínu C, skvěle chutnají a překrásně voní.

Suroviny

Náplň

  • 3 jablíčka
  • 1 lžíce agáve sirupu (nebo med, kdo používá)
  • 1 lžíce pomletého maku
  • 1 lžičky skořice

Lněné semínko pomeleme na mouku, v sekáčku nasekáme nebo rozmixujeme datle i s vodou (vodu nesléváme). Datle i namleté semínko smícháme, přidáme vanilku a skořici. Zpracujeme lepkavé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme vodu.

Na obdélníkový kus pečícího papíru naneseme lepivé těsto. Překryjeme jej druhým obdélníkovým pečícím papírem, přes který vyválíme z těsta placku o tloušťce cca 3 - 5 mm. Vrchní pečící papír sejmeme. Naneseme nastrouhaná jablka smíchaná s agáve sirupem, skořicí a makem. U okrajů necháme asi 2 cm místa, abychom mohli závin vepředu a vzadu zahnout.

Pomocí papíru stočíme do rolády a dáme alespoň na hodinu do lednice ztuhnout. Po vyjmutí nakrájíme na kousky a konzumujeme.

Jako obměnu můžeme k jablkům přidat nadrcené oříšky nebo švestky.

Dobrou chuť.



RAW PROTEINOVÁ ZMRZLINA

Po čem sáhnete, když panují velká vedra? Pro mě většinou vítězí meloun. Pokud si však chci dopřát něco opravdu lahodného, je to RAW proteinová zmrzlina, která nejen příjemně ochladí, ale také mi pomůže doplnit po