tel. kontakt: + 420 605 307 857, e-mail: ziva-strava@email.cz
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1500,-
Časté akce a slevy
Sledujte náš facebook
Kvalitní
Raw potraviny
Dárek
Ke každé objednávce

Zboží v akci

Top produkt


» saláty

RAW recepty - saláty

Jarní salát s naklíčeným mungem


Že jsou naklíčená semínka a luštěniny pro náš organismus velkým přínosem jste již určitě slyšeli mnohokrát. Proč tomu tak ale je?

Procesem klíčení vytváří semínko velké množství energie, která je zapotřebí pro vývoj nové rostliny. Při klíčení vzrůstá také množství vitamínů B i C, železa, hořčíku a dalších minerálních látek. Dále vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny.

Konzumací naklíčených potravin tak do své stravy přijmete nemalé množství zdraví prospěšných látek - hodně muziky za málo peněz :-)

Naklíčená semínka a luštěniny (luštěniny pak především) mají velmi specifickou, maličko štipkavou chuť. Jsou v pokrmech dosti výrazné a tak si jich opravdu užijete.

Nakličovací proces není pro kuchaře nijak náročný, stačí mít nakličovací sklenici a parkrát za den si vzpomenout, abyste semínka či luštěniny propláchli. O všechno ostatní se už postará příroda a klíček sám.

Co budete potřebovat na jarní salát?

Omyté listy ledového salátu natrháme na kousky, přidáme papriku, rajčátka pokrájená na drobnější kusy a na jemno posekanou jarní cibulku. Zakápneme olejem, lehce osolíme a opepříme. Vše promícháme a nakonec do salátů přidáme naklíčené mungo fazolky. Pokud si přejete salát ještě trochu vyšperkovat, můžete jej pokapat balsamicovým octem.

Postup pro naklíčení mungo fazolek:

Hrst suchých mungo fazolek vložíme do nakličovací sklenice. Třikrát propláchneme a vodu vylejeme. Počtvrté mungo nacháme na 2 hodiny ve vodě nabobtnat. (Můžete jej nechat i přes noc). Vodu vylejem, mungo propláchneme a sklenici otočíme dnem vzhůru, postavíme ji do stojánku a necháme takto 3 dny mungo klíčit. Alespoň 3 x za den fazolky propláchneme. Toto je velmi důležité, protože ve vlkhkém prostředí by snadno mohla vzniknout plíseň.

Samotné klíčení rostlinky je úžasná podívaná, už druhý totiž den uvidíte maličké ocásky, které se klubou ven. Potom vykoukne klíček a bude se natahovat do dálky. Nádhera. A jak to skvěle chutná.

Naklíčené mungo uchovejte v chladničce maximálně 2 dny.

Dobrou chuť :-)


Míchaný salát s jednoduchým kešu dresinkem

Chuťově báječný a na přípravu velmi jednoduchý salát s kešu dresinkem jsem si v poslední době velmi oblíbila. Postačí natrhat listy římského salát, salát radicchio, rukolu nebo jiné Vámi oblíbené zelené lístky. Přidat můžete jarní bylinky, pampelišky nebo naklíčená semínka.

Kešu dresink je připravený velice rychle a když jej vyrobíte o trošku více, můžete jej pár dní uchovat v chladničce. Do dresinku můžete samozřejmě přidat i jiné bylinky nebo zeleninu, vše záleží na momentálních chutích a zásobách Vaší spíže.

Suroviny pro přípravu kešu dresinku:

  • 1 šálek předem namočených kešu oříšků
  • 1 velká hrst čerstvé bazalky
  • 1 velká hrst listové petrželky
  • 2 rajčátka
  • 1 jarní cibulka
  • sůl, pepř
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • voda dle potřebné hustoty

Postup:

Vše umixujeme ve výkonném mixéru. Přidáme 1/2 šálku vody a další vodu přidáváme až dle konzistence, které si přejem dosáhnout.


Salát s polníčkem a konopným dresinkem

Miluji zeleninové saláty a snažím se je co nejvíce obměňovat. Téměř každý salát čítá nějakou zeleň, lžíci panenského oleje a RAW lahůdkové droždí. Olej přidávám z toho důvodu, že vitamíny se rozpouští v tucích a také proto, že zdraví prospěšné tuky naše tělo nezbytně potřebuje. Zbytek vždy obměňuji podle dostupných surovin a nálady. Salát s polníčkem patří mezi ty velmi oblíbené. Dnes jsem ho vylepšila konopným dresinkem, který je velice snadný, chuťove neodolatelný a pořádně výživný. Tak ho zkuste, bude Vám určitě chutnat.

Na salát (1 porce) budeme potřebovat:

1/2 hlávky ledového salátu

1/2 papriky

2 velké hrsti polníčku

1 lžíci panenského olivového olej (případně jiného kvalitního oleje)

Na dresink:

3 lžíce loupaného konopného semínka

2 lžíce lahůdkového droždí

1/2 lžičky soli

voda (2-5 lžic dle požadované hustoty).

Postup:

Zeleninu řádně omyjeme a nakrájíme na kousky (kromě polníčku, ten ponecháme celý). Zeleninu promícháme s lžící oleje.

Nyní si připravíme dresink: rozemeleme konopné semínko, smícháme jej s lahůdkovým droždím a solí. Přidáme vodu a promícháme lžící. Tento dresink Vám vydrží v lednici asi 3 dny. Pokud přidáme pouze 1 lžíci vody, dostaneme skvělou pomazánku:-)

Nakonec dresinkem polejeme salát a můžeme podávat.

Dobrou chuť.


 

 

Vitamínový zelný salát

Zelí je úžasná potravina, která by si zasloužila dalekosáhlý článek o tom, jak prospívá našemu zdraví. Vězte, že zelí si skutečně zaslouží své místo ve vašem jídelníčku a to buď syrové, odšťavněné nebo kysané (ne však takové, do kterého byly přidány chemické látky - nejlépe je, pokud si jej vyrobíte sami doma). Kysané zelí je také zaslouženě označováno králem probiotik, neboť díky procesu kvašení v něm vzniká spousta enzymů a probiotických bakterií.

Zelí může napomoci k posílení imunity, podpoře trávení, vylučování odpadních látek z těla, má antioxidační a protizánětlivé účinky a mnoho dalšího...

Zelí totiž obsahuje:

  • Vitamíny B1, B6, B9, C a K
  • Mangan, vápník, draslík, hořčík fosfor a železo
  • Vysoký obsah vlákniny
  • Antioxidanty a fytonutrienty

Zkuste zařadit zelí do svého jídelčníku, Vaše tělo Vám poděkuje.

Zde je recept na jeden velmi chutný salát, který se hodí buď jako hlavní chod nebo jako příloha ke krekrům s nějakou dobrou pomazánkou.

Suroviny:

1/2 hlávky červeného zelí

1/4 cibule

1 lžíce panenského olivového oleje (neboť vitamíny se rozpouští v tucích)

1 -2 lžičky růžové himalájské soli (množství dle Vaší chuti)

1 lžíce jablečného octa

šťáva z 1 pomeranče

1 lžíce agávového nektaru

Postup:

Postup je velice snadný. Nastrouhejte nebo v sekáčku nasekejte zelí a cibuli. Dochuťte olivovým olejem, octem, solí, šťávou z pomeranče a agávovým nektarem. Nechte uležet alespoň hodinu.

Dobrou chuť.



Barevný salátek

Barvy na RAW stravě mě moc baví. Každý pokrm je veselý a jak se říká, jídlo musí nejen chutnat, ale také vypadat, protože jíme také očima. Když se podíváte na tento salát, je to prostě pastva pro oči.

RAW strava není jenom barevná, ale také perfektně jednoduchá. Když nepočítáme zdlouhavé sušení placek nebo poněkud náročnější proces výroby rostlinného mléka, většinou stačí jen umýt, nakrájet a dochutit...

Tento barevný salát je hotový za 3 minuty a 35 vteřin i s umytím nože a prkénka na krájení. Kromě toho, že krásně voní, chutná a vypadá, vás úžasně osvěží. Když navíc jako já, dostane od babičky velkou hrst čerstvé pažitky a druhou hrst úžasné voňavé petrželové natě, pochutnáte si dvojnásob:-)

Pojďme tedy připrawit tuhle super letní dobrotu:

Suroviny:

  • 5 cherry rajčátek
  • ½ salátové okruky
  • 3 ředkvičky
  • ½ žluté papriky
  • velká hrst pažitky a petrželové natě
  • sůl, pepř, sušené lahůdkové droždí
  • kapka (nebo dvě) kvalitního olivového nebo konopného oleje

Postup:

Všechny suroviny umyjeme, oloupeme, očistíme, nakrájíme, promícháme. Ochutíme solí, pepřem, sušeným droždím a zakápneme olejem. Na konec můžeme na salát nasypat velkou lžíci konopného semínka pro doplnění všech důležitých aminokyselin a zdravý prospěšných tuků. Přikusujeme lněné krekry nebo prostě jíme samotné jenom tak.

Tento úžasný salát vás osvěží, zasytí a dodá velkou dávku vitamínů a minerálů.



Římský salát s bazalkou a sušený rajčaty

Máte rádi Itálii? RAW pizza nebo Tiramisu třeba příště... dnes je tady Římský salát. Tuhle podobu zeleninového salátu si zamilujete. Je velice jednoduchý, téměř nic nestojí, ale výsledek je skvělý.  Chutě bazalky se spojí s lahodnou vůní a chutí sušených rajčat. Spolu s římským salátem vytvoří neodolatelnou kombinaci. Při první soustu ucítíte vůni italských uliček, na druhé vidličce ucítite vůni moře a pak už si budete přát pouze dovolenou:-)

Ingredience:Římský salát

- půl hlávky římského salátu

- 6 - 8 sušených rajčat (předem pár hodin namočených)

- 2 lžíce kvalitního olivového oleje

- napěchovaná hrst čerstvé bazalky

- hrst namočených kešu oříšků

- růžová himalájská sůl

- lžička sušeného droždí

- špetka curry a pepře

 

 

Postup:

Hlávkový salát pečlivě umyjeme a pokrájíme nebo natrháme na menší kousky. V mixéru nebo v sekáčku si z ostatních surovin připravíme parádní italské pesto. Rajčata, kešu a bazalku posekáme na větší kousky. Přidáme špetku soli, pepře, curry, lžičku sušeného droždí a kvalitního olivového oleje.Vše ještě lehce pomixujeme tak, abychom měli tak trochu rustikální směs.

Vzniklé pesto přidáme k římskému salátu a vše promícháme. Servírujeme ihned. Salát můžeme dozdobit pár lístečky čerstvé bazalky nebo RAW parmezánem - ten vytvoříme tak, že hrst kešu oříšků rozemeleme na mouku, přidáme 2-3 lžičky sušeného droždí a 1/2 lžičky soli.

Dobrou chuť


Salát z jablek, kiwi a vlašských ořechů

Suroviny

  • jablka
  • kiwi

  • vlašské ořechy

Postup

Jablíčka a kiwi nakrájíme na malé kousky. Kiwi je lepší dobře zralé, měkké. Přidáme vlašské ořechy, ideálně čerstvě vyloupané. Je to jednoduchý, rychlý salát, ale velmi chutný a sytý.

KIWI

Kiwi obsahuje vitamín C, vlákninu, draslík, vápník, fosfor, železo a slizovité látky.

Je vhodné při vysokém tlaku, depresi, únavě, onemocnění trávicí soustavy a kůže, posiluje imunitu, je projímavé, brzdí vývoj očního zákalu.

Vnější využití: šťáva z kiwi je účinná jako tonikum pro mastnou pleť.

 

 

Autor: Nikol Jelínková

 


 

 

MGMyM2IyM